Chaos, creatie en muziek in de V&D

Warenhuis vormt podium voor muziektheater Veenfabriek

Dezer dagen speelt de Leidse theatergroep Veenfabriek het stuk Haar leven haar doden in de V&D in Leiden. Roald van Oosten, bekend van Caesar en Ghost Trucker sloot zich aan bij het gezelschap en schreef nieuwe composities voor deze bijzondere voorstelling.

Warenhuis vormt podium voor muziektheater Veenfabriek

“Kom maar naar de tweede verdieping, we repeteren nu op de speelgoedafdeling.” Roald van Oosten, bekend van Caesar en Ghost Trucker, zegt het alsof hij tussen de barbies en lego woont. Via de koffers en tassen aangekomen bij de speelgoedafdeling, lijkt Van Oosten, gestoken in kleurrijk kostuum, inderdaad op zijn plek. Door een geheime deur belanden we in de oude magazijnen waar Van Oosten en de Leidse muziektheatergroep Veenfabriek hun kampementen hebben ingericht.

Tien jaar geleden schreef de Brit Martin Crimp het stuk Attempts on her life. Twintig vertalingen later wordt het stuk opgevoerd in de Leidse V&D onder de naam Haar leven haar doden. In het originele stuk zitten twee liedjes. Roald van Oosten breidde dit uit tot tien nummers die hij in het stuk integreerde. “Ik wil geen acteur worden, maar was erg onder de indruk van de producties van de Veenfabriek. Ik kon meteen meedoen.”

Een uur vóór sluitingstijd begint het stuk in de kelders van het warenhuis. Het personeel van de winkel kijkt nog wat onwennig, anderen lopen stoer al kletsend door de set heen. “Weer eens wat anders, ik wil niet zeggen dat elke dag hetzelfde is, maar dit is een leuke afwisseling”, aldus een medewerker. De voorstelling verplaatst zich al spelend door het hele pand, om een uur na sluitingstijd te eindigen in het restaurant boven in het pand. Van Oosten is benieuwd naar de reacties van het publiek. “Ik heb het idee dat er echt iets moois aan het ontstaan is. Volgens mij wordt dit een heel bijzondere voorstelling.”

Haar leven haar doden speelt nog tot en met 11 november.

3VOOR12 was aanwezig bij de repetities van Haar leven haar doden, bekijk het verslag nu online.