3VOOR12 draait (week 43): Roisin Murphy, The Libertines, Les Savy Fav 3VOOR12 draait (week 43): Roisin Murphy, The Libertines, Les Savy Fav

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

3VOOR12 draait (week 43): Roisin Murphy, The Libertines, Les Savy Fav

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Bij de ene redacteur kickte de plaat vanaf de eerste seconde diep de breinstam in, bij een ander duurt het even. Feit is dat Rozijntje nu vrijwel de gehele redactie heeft verleid.
Hoe belachelijk een Best of naar aanleiding van twee platen ook lijkt. Als elk nummer raak is, kun je ook moeilijk om The Libertines heen. Les Savy Fav was een lange tijd weg. Gisteren kwamen ze dat 200% goedmaken..

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


3VOOR12 Album van de Week
Blitzen Trapper - Wild Mountain Nation (SubPop/Konkurrent)

3VOOR12 Single van de Week
Simian Mobile Disco - Hustler (Wichita/V2)

3FM Megahit
Orson - Ain't No Party (Mercury/Universal)


3VOOR12 draait nu ook op Last.fm

De top 10:


1. Roisin Murphy - Overpowered (album, EMI)/ live - Heineken Music Hall, 19 oktober
"Wat een vrouw, wat een show, wat een muziek" (Fiona Fortuin)
"Hij was me te 'Madonna', maar slijt er toch langzaam toch in." (Ron van der Sterren)
"Disco galore!" (Atze de Vrieze)

2. The Libertines - Time For Heroes: The Best Of (cd Rough Trade/Konkurrent)
"Niet wereldschokkend, wel ongelofelijk goed" (Robert "De Held" Lagendijk)
"1 keer draaien en je wil niks anders meer" (Leonieke Daalder)

3. Les Savy Fav live in Rotown, Rotterdam, 25 oktober 2007
"Hun jarenlange afwezigheid heeft ze geen kwaad gedaan." (Niels Post)

4. Soulwax - Most of the Remixes... (Parlophone/EMI)
"Bij Soulwax is het altijd prijs." (Atze de Vrieze)

5. Enon - Mirror On You (cd; Touch and Go)
"Urgent, hysterisch, ruig. Heel fijn." (Leonieke Daalder)

6. Coh - Strings (Raster-noton)

"Minutenlang stilte, wat bliebjes en dan, bats!, een enorme ruis. Geniaal!" (Fiona Fortuin)

7. The Oscillation - Out of Phase (DC Recordings/Lowlands)
"Deze plaat post-punk-funkt je van je sokken." (Jacinthe Versteeg)

8. The Verve - The Thaw Session (NME.com)
"De eerste vijftien minuten dat ze samenspeelden sinds de scheiding van een decennium geleden." (Matthijs van der Ven)

9. Black Kids - I'm Not Gonna Teach...(eigen beheer, myspace)
"Een semi-vrolijke catchy kruising tussen The Go!Team en Clap Your Hands" (Menno Visser)

10. Chrome Hoof - Pre Emptive False Rapture (cd, Southern Records/Konkurrent)
"Met elk nummer wordt zangeres Lola intimiderender en gevaarlijker." (Erik Zwennes)


De lijstjes:

ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Babyshambles - Shotters Nation (cd Parlophone/EMI)

Hoe vaak hij hier op de redactie ook gedraaid werd, hij kwam niet tot leven. Twee keer thuis in de speler en ik ben verkocht: de nieuwe Pete. Want waar het album op het eerste gehoor gewoon lekker voortkabbelt, blijkt pas bij de twintigste beluistering hoe briljant de liedjes toch weer zijn, hoe lekker het geluid is en vooral hoe Shotters Nation in je kop blijft zitten.

The Libertines - Time For Heroes: The Best Of (cd Rough Trade/Konkurrent)
Het tofste van twee albums en twee singles in een nieuw jasje. Niet wereldschokkend, wel ongelofelijk goed.

Anton Corbijn - Control (film)
Twee uur lang serveert Corbijn mooie plaatjes bij het verhaal dat we natuurlijk allang kenden. Drie dagen later nog steeds plezier van Control. Een film die je niet meer los laat.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

zZz - Live in Pakhuis Wilhelmina (20 oktober 2007)
Achteraf lijkt het zo logisch. Makkelijk praten, dat je niets anders had verwacht. Toch vroeg ik me bij beluistering van The Sound Of... vaak af welke weg deze band nu bij een tweede plaat in moest slaan. Live na enkele oudjes gewoon de drumcomputer aanzwengelen en een keiharde technoset creëren. Geweldig. Björn die even lekker gaat hakken. Het moet een kwestie van tijd zijn voordat de combo met Aux Raus een feit is. Het concert was overigens groots.

Chrome Hoof - Pre Emptive False Rapture (cd, Southern Records/Konkurrent)
De verbindende schakel tussen The Noisettes, !!! en Enter Shikari. Met elk nummer wordt zangeres Lola intimiderender en gevaarlijker.

Terror Visions - World Of Shit (FdH)
Jay Reatard flikt het na zijn geweldige Blood Visions gewoon opnieuw. Nu onder de naam Terror Visions imponeert deze vorst van de demonen met de meest futuristische Gaydiscoterrordeathmetalpunk die je nooit hebt gehoord. Beëlzebub is in de eerste twee nummers nog gewoon lomp. Vanaf het titelnummer pakt hij je kloten (vrouwen mogen zelf kiezen waar ze door de duivel gepakt willen worden) en trekt ze langzaam tegen de vloer. Ja, dat doet pijn, maar gekleid worden uit het eeuwige vuur, moet ook geen pretje zijn geweest.


NIELS POST DRAAIT:

Dirty Projectors - Rise Above (RoughTrade / Konkurrent)
Fascinerende, experimentele, toch toegankelijke, punkplaat. Deze houd me voolopig nogwel even bezig.

Les Savy Fav live in Rotown, Rotterdam, 25 oktober 2007
Voor het eerst sinds lange tijd weer te aanschouwen in de nabijheid. Hun jarenlange afwezigheid heeft ze geen kwaad gedaan. En de show is nog steeds een ongekende sensatie.

Animal Collective live in Melkweg, Amsterdam, 23 oktober 2007

Mijn eerste keer dat ik er live bij kon zijn. En dat zal ik niet snel vergeten. Muzikaal en visueel overdonderend.


FIONA FORTUIN DRAAIT


Roisin Murphy live - Heineken Music Hall, 19 oktober

Sven Vath, Michael Mayer, Digital Mystikz, Pig & Dan... Ze waren allemaal goed, afgelopen weekend tijdens ADE. Maar er kan er maar een de beste zijn: Roisin Murphy in de bierhal. Zij stak er met kop en schouders boven uit. Wat een vrouw, wat een show, wat een muziek. Ik houd van haar.

Coh - Strings (Raster-noton)
Handig, zo'n draait. Na het lezen van mijn relaas over Signal (een paar weken terug) brengt collega Gerard mij op de hoogte van nog meer schoons van het label Rater- Noton. Hij geeft me het album van Alva Noto: Xerrox vol.1. Nog trager, maar net zo mooi. Maar daar blijft het niet bij. Strings van Coh deze week op de redactie. En ja hoor, het is allemaal nog beter: minutenlang stilte, wat bliebjes en dan, bats!, een enorme ruis. Geniaal!

Over Easy - Bang your buck (Discmeister)
Zelf noemt Robert Lagendijk, de man achter Over Easy en ja, die begenadigd journalist- zijn muziek perfect voor commercials. Ik zeg: het is evenzo divers als de man zelf. Keep it rollin, Robert Lagendijk, totdat je vingers stijf zijn van het schrijven over alle hips en happenings in de entertainment wereld. Je bent immers nooit ergens te oud voor!


MATTHIJS VAN DER VEN DRAAIT:

The Verve - The Thaw Session (Gratis te downloaden bij NME.com tot zondag 23:59 uur)
Richard Ashcroft is God. Dat ten eerste. Hij daalde neer vanaf zijn solocarrièretroon en dook met zijn oude The Verve maatjes eindelijk weer eens de studio in. Hun eerstgeboren zoon in dit hernieuwde huwelijk heet The Thaw Session. De eerste vijftien minuten dat ze samenspeelden sinds de scheiding van een decennium geleden. De meeste baby's zijn - behalve voor de ouders zelf - niet om aan te zien, maar deze mag door iedereen gedownload en gehoord worden!

Richard Ashcroft - B-Sides & Acoustic (Oink R.I.P.)
Lang overwogen deze uit te stellen tot de volgende draait, vanwege bovenstaande sessie, maar hij speelt deze week weer zovaak dat ik er niet omheen kan. Vooral het ontroerende Circles, een rockende akoestische versie van Bittersweet Symphony en de live-opname van Keys To The World in Paradiso, begin 2006. Alleen de gedachte aan de akoestische showcase van toen is voldoende om weer in gedachten te verzinken.

Ian Brown - The World Is Yours (Polydor Ltd.)
Alleen maar Britten deze week. Al op het moment dat dit album binnenkwam op de redactie, pak ik hem zovaak mogelijk stiekem van de stapel af. Of ie net zo goed is als voorganger Solarized? Geen idee. Maar goed dat ie is. Een iets minder beroemde aap in Blijdorp kreeg van blijdschap waterpokken bij het horen van de nieuwe Ian 'King Monkey' Brown.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

The Libertines - The Best Of (cd Rough Trade/Konkurrent)
Het slaat natuurlijk helemaal nergens op: om van een band die slechts twee cd's heeft gemaakt die beiden geweldig zijn, een 'best off' cd uitbrengen. Maar ja, 1 keer draaien en je wil niks anders meer. Wat een band!

Pony Pack - KIng Of Clubs (single; Eigen Beheer)
Ik heb de hele top 40 nog eens nagekeken en hij staat er weer niet in. Schande! Iedereen hoort toch dat dit een hit is. Dat refrein!!! Zo goed.

Enon - Mirror On You (cd; Touch and Go)
Urgent, hysterisch, ruig. Heel fijn.


JACINTHE VERSTEEG

Lucky Fonz III - Life Is Short (PIAS)
Ik blijf 'm draaien. Lucky Fonz III is groots. Mijn favoriet: Once I Was A Lady.

The Oscillation - Out of Phase (DC Recordings/Lowlands)
Van de stuwende bassen in Liquid Memoryman tot de synthesizer en het belletje in single Head Hang Low: deze plaat post-punk-funkt je van je sokken.

Vashti Bunyan - Some Things Just Stick In Your Mind (FatCat Records/PIAS)
Haar singles en demo's uit de periode 1964 tot 1967. Prachtige, bezwerende popliedjes. Destijds waarschijnlijk bedoeld voor bij een stikkie, maar ook zonder goed te pruimen.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Joy Division - volledige collectie
Ja, de film ja. Na Control kon ik eindelijk mijn afkeer overwinnen en heb ik de hele collectie van het net geplukt om er nog eens een keer goed naar te luisteren. Het bleek afkeer die niks met muziek te maken had, want wat is 't fucking goed. En dat heb ik mezelf achttien jaar onthouden alleen maar vanwege een raar clubje mensen! Stom!

Roisin Murphy - Overpowered (album, EMI)
Hij was me te 'Madonna', maar slijt er, ook dankzij de onderbuurvrouw, langzaam toch in.

Spanje - taalcursus
Ja, de muziek moest deze week even het veld ruimen voor Juan en Pedro die lullige gesprekjes voerden, overigens wel op een afschuwelijk casiotone bedje. Buenos Dias! Ola! Que Tal?


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Soulwax - Most of the Remixes... (Parlophone/EMI)
Soulwax remixt bijna altijd als een olifant in een porceleinkast: lekker lomp. Neem nou die LCD Soundsystem remix met Daft Punk sampletjes. Had ik ook op kunnen komen. Maar laten we wel wezen: dat is ook een kwaliteit. Bij Soulwax is het altijd prijs.

Lopazz - 2 Fast 4 U (Album: Kook Kook, Get Physical/Lowlands)

Veruit de beste track op het debuutalbum van deze Duitse producer. Minder maf dan zijn werk op Output, meer 80s, maar onweerstaanbaar catchy.

Roisin Murphy - Overpowered (album, EMI)

Roisin Murphy speelt weer eens de superster, en deze keer zou ze er wel eens echt een kunnen worden. Disco galore!


MENNO VISSER DRAAIT:

Black Kids - I'm Not Gonna Teach...(eigen beheer, myspace)
Collega Niels Post ging er de oceaan voor over. Dat is misschien net iets te veel van het goede, maar gratis downloaden van deze CMJ hype is wel een must, vooral dit semi-vrolijke catchy kruising tussen The Go!Team en Clap Your Hands:

Gravenhurst - Trust (single, Warp/Rough Trade)
Blijft altijd spannend bij Gravenhurst, meneer de singer-songwriter op een voornamelijk elektronisch label. Ook nu weer. Van boven slagroom met een toefje, maar de onderlaag broeit en boeit.

Lightwires - Fire Escape (demo, myspace)
Van de week in een uitzending op Utracks een hele stapel demo's voorgeschoteld gekregen. Dit was de laatste en meteen de spannendste. Utrechtse gitaarrock met net dat juiste scherpe randje en chemie dat je ze meteen live wilt gaan zien.
Check en download.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12