Voor Anneke van Giersbergen is Agua De Annique huisje-boompje-beestje Voor Anneke van Giersbergen is Agua De Annique huisje-boompje-beestje

Ex-Gathering zangeres: "Ik ben zelf geen stewardessenmateriaal..."

Voor Anneke van Giersbergen is Agua De Annique huisje-boompje-beestje

Ex-Gathering zangeres: "Ik ben zelf geen stewardessenmateriaal..."

Na dertien jaar The Gathering staat zangeres Anneke van Giersbergen nu op eigen benen. Haar nieuwe project Agua De Annique staat dicht bij haarzelf: haar man speelt mee en ze sampelde zelfs het speelgoed van haar zoontje. Voor het debuutalbum Air liet ze zich inspireren door haar obsessie voor stewardessen: "Maar ik ben zelf geen stewardessenmateriaal..."

Ex-Gathering zangeres: "Ik ben zelf geen stewardessenmateriaal..."

Met The Gathering trok zangeres Anneke van Giersbergen de hele wereld rond. Tourtje in Zuid-Amerika? No problemo. En als metalband Napalm Death een mooie stem zoekt, bellen ze haar. Maar sinds baby Finn bekroop haar toch het gevoel dat ze het iets dichter bij huis moest zoeken. "Ik wilde wel eens wat anders en het was steeds moeilijker om weg te zijn, want je bouwt toch een band op met zoontje", legt Van Giersbergen uit.

Exit The Gathering dus na dertien jaar trouwe dienst. Ze startte Aqua De Annique met onder meer haar man Rob Snijders in de band. Op het debuutalbum Air staan persoonlijke songs over ondermeer de zelfmoord van een vriendin (Yalin). De band klinkt kleiner dan The Gathering en neigt vaak naar singer-songwriter materiaal. Van Giersbergen: "De nummers zijn in kleine bezetting geschreven, maar ik wilde wel een bandgeluid, want het is leuk om af en toe ook te kunnen raggen." Ook kleine Finn droeg bij aan de sound: "Zijn speelgoed staat op de plaat, op You Are Nice staan zijn speelgoedsirenes!".

De thematiek van Air komt niet uit de lucht vallen voor de bereisde Anneke. Ze heeft een obsessie voor stewardessen. "De stewardess is netjes, bekwaam, ingetogen - allemaal eigenschappen die ik niet bezit. Nee, ik ben geen stewardessenmateriaal... Maar ik hang wel graag met mijn hoofd in de wolken, ik ben een fladderaar."

In het boekje van het album kan ze zich helemaal in haar stewardessenfantasie uitleven met een fotoreportage over een aan lager wal rakende luchtvaartserveerster, compleet met stout bezoek in de pantry. Daar zit een hele filosofie achter: "Mensen hebben een mooie en een donkere kant. Die donkere kant van ons moeten we ook omarmen. De stewardess oogt altijd zo perfect, maar misschien is ze wel heel irritant thuis."

Van Giersbergen won vorig jaar een Duiveltje, een onderscheiding van collegamuzikanten als beste popzangeres. Wat doet ze om haar stem in vorm te houden? "Je zou goed moeten eten en veel moeten rusten, maar dat schiet er vaak bij in als ouder." Maar het belangrijkste is dat je je rustig moet houden: "Stress slaat snel op je stembanden en dan wordt zingen heel moeilijk."

Dus maakt ze zich geen zorgen over wat de toekomst brengt voor Agua De Annique? "Ik weet niet wat het zal gaan worden, maar het proces van de plaat maken was heel belangrijk voor me en dat is gelukt." Mocht het niet lukken dan kan ze altijd nog masterclassen zang geven. En als het wel lukt? "Agua De Annique is ook een goede naam voor een parfumlijn, dat hebben meerdere mensen al gezegd...".

Luister ook naar het interview van Menno Visser met Anneke van Giersbergen van Agua De Annique.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12