Kenners tippen London Calling Kenners tippen London Calling

Los Campesinos, The Maccabees, Scouting For Girls, Blood Red Shoes

Kenners tippen London Calling

Los Campesinos, The Maccabees, Scouting For Girls, Blood Red Shoes

London Calling dit weekend is er eentje met veel keus. Om te helpen kiezen geven enkele kenners tips. Get Records-medewerker Danny Overtoom wil Prinzehorn Dance School en Los Campesinos niet missen; muziekjournalist Norbert Pek raadt Scouting For Girls en The Maccabees aan en Rotown-programmeur Joey Ruchtie is behoorlijk onder de indruk van Blood Red Shoes en FOALS.

Los Campesinos, The Maccabees, Scouting For Girls, Blood Red Shoes

Zie maar eens een weloverwogen keuze uit te maken uit het programma van London Calling dit weekend. Welke namen verdienen er zeker omcirkeld of onderstreept te worden? Rotown en Eurosonic/Noorderslag programmeur Joey Ruchtie, muziekjournalist Norbert Pek en Get Records-medewerker Danny Overtoom geven tips.

Danny Overtoom (36) werkt sinds een jaar bij de Amsterdamse platenzaak Get Records en weet niet eens meer hoe vaak hij al naar London Calling is geweest. "Al zo vaak, ik weet het echt niet meer. Het valt nog best mee, maar zeker vaker dan vijf keer." Ook dit jaar loopt hij er rond, om cd's te verkopen. Hij heeft twee favorieten, waarvoor hij hartstochtelijk hoopt tijdelijk van de cd's weg te kunnen sluipen; Prinzehorn Dance School en Los Campesinos, allebei in de bovenzaal op zaterdagavond: "Ik heb ze allebei nog nooit live gezien, maar Princehorn Dance School maakt gewoon erg mooie muziek en de EP van Los Campesinos maakt me altijd ontzettend vrolijk. Ik hoop dat ze dat live ook voor elkaar krijgen."

Muziekjournalist Norbert Pek (o.a. Nieuwe Revu) baalt ondertussen behoorlijk; hij kan er dit jaar niet bij zijn in Paradiso. Toch vertelt hij graag nog even welke bands hij zeker was gaan zien als hij komend weekend wél in Amsterdam was geweest. "Ten eerste Los Campesinos, die moet je alleen al zien vanwege de single We Throw Parties, You Throw Knives. Ze maken leuke springerige pop die van de hak op de tak springt, en heel vrolijk klinkt. Het is een vriendelijk en uitdagend bandje, zowel qua gedrag en muziek. Dat hoor je ook terug in de zang; het ene moment is het een lieve damesstem, het andere een Jamie T-achtige rap."

Ook op de vrijdag weet Pek meteen een bandje te noemen, namelijk Scouting For Girls: "Die zitten na één keer luisteren meteen in je kop. De nederige teksten in combinatie met powerpop zijn eigenlijk wat braaf; blijven vrij netjes. Ze werken volgens het boekje. Maar het is wel erg leuk." Verder noemt hij The Maccabees ("hoekig en vol tempowisselingen, doet denken aan Arctic Monkeys en The Futureheads") en Jack Peñate ("Een erg aardige 'dude', die erg gedreven is en op het podium precies hetzelfde praat als waar dan ook.")

Het lijkt wel alsof de meeste London Calling-kenners dit jaar het festival aan zich voorbij moeten laten gaan. Zo ook 'beste programmeur van Nederland' Joey Ruchtie (Rotown en Eurosonic/Noorderslag). Gisteren stond Blood Red Shoes nog in zijn Rotterdamse zaal, aanstaande maandag volgen The Wombats. Ruchtie ziet zoveel leuke bands in het LC-programma dat hij zelfs bijna vergeet die twee bands te tippen. Toch maar even vragen hoe het concert gisteren was. "Het was vooral heel hard. Ze spelen dansbare punk, zoals The Subways en de Yeah, Yeah, Yeahs, maar dan harder. De jongen drumt ontiegelijk strak en energiek en het meisje speelt gitaar en zingt. Ze zijn jong, maar heel krachtig. Zeker een aanrader dus voor zaterdagavond."

Naast Los Campesinos ("Doet me denken aan Architecture in Helsinki. Benieuwd hoe ze het live doen, waarschijnlijk rommelig en onsamenhangend.") en Sonny J ("De single slaat goed aan. Ik zag op YouTube een dj-set van ze op een groot festival, dus ik ben benieuwd wat ze in Paradiso gaan doen."), noemt Ruchtie FOALS als een belangrijke tip. "Ik heb ze al een paar keer gemist omdat ik in het buitenland zat. Die zou ik dus echt willen zien. De nummers zijn echt heel tof, een beetje wiskundige dance. De track Hummer heb ik grijsgedraaid, ik denk dat het live heel strak klinkt. En de gitarist speelt op een zeldzame gitaar; alleen dat is al de moeite waard."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12