Waterfront breidt uit met tweede zaal

”Er is een omslag gaande, maar die heeft tijd nodig”

Waterfront in Rotterdam breidt uit. Het café wordt verbouwd tot tweede zaal voor 250 bezoekers. Daarnaast vergroot het poppodium aan de Maas de capaciteit van de grote zaal van 450 naar 600 man. Op 1 augustus moet het nieuwe Waterfront openen. Dat moet een frisse start worden, zeker nu de gemeente een eenmalige subsidie van 230.000 euro heeft verstrekt.

”Er is een omslag gaande, maar die heeft tijd nodig”

Ook in een popzaal kan het vriezen en weer dooien. Tot vorige week zat Waterfront nog in de schulden bij de gemeente Rotterdam. Maar nu die dankzij een eenmalige subsidie zijn kwijtgescholden, gaat het poppodium aan de Maas uitbreiden. Waterfront vergroot deze zomer de capaciteit van de bestaande popzaal van 450 naar 600 bezoekers. Het huidige café wordt vertimmerd tot een nieuwe zaal geschikt voor 250 man. Daar moet wel een oefenruimte voor worden opgeofferd. De opening van het vernieuwde Waterfront staat gepland voor augustus.

Al klinken de woorden ‘een tweede zaal erbij’ veel spannender, interim-directeur John Molenkamp praat liever over een vergroting van de algehele capaciteit. “Het is eerder een uitbreiding dan dat we er echt een nieuwe zaal bij krijgen.” Dan nog is er wel een fikse verbouwing nodig, die naar schatting 150.000 euro kost. De gemeente Rotterdam is al over de brug gekomen met een eenmalige subsidie van 230.000 euro. Maar die is bedoeld om Waterfront schuldenvrij te maken, zodat de zaal zonder financiële hindernissen aan de uitbreiding kan beginnen. De bierbrouwer van Waterfront heeft al toegezegd de horeca-technische verbouwingen voor de rekening te nemen. Intussen is er hoop op extra geld van de gemeente. “Het is nog een beetje schipperen, maar het ziet er naar uit dat we op 1 augustus open kunnen”, zegt Molenkamp.

De vergroting van de capaciteit is voor Waterfront noodzakelijk, benadrukt Molenkamp. “Volgens de nieuwe subsidieregelingen van de gemeente zou de steun aan Waterfront stoppen. Dat zou betekenen dat we 650.000 euro minder krijgen. Dus moeten we commerciëler denken. De enige mogelijkheid om meer te verdienen is met de baromzet, dus moet je aan schaalvergroting doen en meer bezoekers kunnen lokken.” En dat moet volgens Molenkamp kunnen, omdat Waterfront nu al geregeld stampvol zit. “We hebben al zat avonden gehad waar we zeker meer mensen mee hadden kunnen trekken als de capaciteit groter was.. Met een zaal erbij kun je dubbel programmeren zonder dat je twee keer zoveel personeel hoeft in te zetten.”

Met de subsidie en de aanstaande uitbreiding hoopt Waterfront snel van het predikaat zorgenkindje af te zijn, het imago dat het poppodium vorig jaar nog had binnen de Rotterdamse politiek. Klachten vanuit de gemeenteraad over dat er altijd geld bij Waterfront moet, wil Molenkamp niet meer horen. “Want we hebben nooit geld gekregen, we hebben twee keer een bedrag van de gemeente geleend en die waren we nog aan het aflossen. Het beeld is dat het slecht gaat, maar dat valt best mee. Er is nu een omslag gaande, maar die heeft tijd nodig.”

Intussen is het voor Waterfront allesbehalve vervelend dat Nighttown dicht is. Zo ging programmeur Gareth de Wijk na de sluiting van Nighttown in Waterfront aan de slag. “Die is geweldig goed, daar hebben we grote mazzel mee. Het is niet in het belang van de stad Rotterdam dat Nighttown dicht is, maar voor ons is het niet ongunstig.”

Luister naar het hele interview met John Molenkamp in Dubbel Check.