Volkskrant en Parool betwisten elkaar over echtheid Dolly Parton Volkskrant en Parool betwisten elkaar over echtheid Dolly Parton

Leo Blokhuis: "Ze had geen grote schermen naast het podium. Dat is best verdacht."

Volkskrant en Parool betwisten elkaar over echtheid Dolly Parton

Leo Blokhuis: "Ze had geen grote schermen naast het podium. Dat is best verdacht."

De droom van Dolly Parton fans numero uno Rene Windig en Eddy de Jong ging afgelopen dinsdag in rook op na het lezen van de Dolly Parton-recensie in De Volkskrant. Dolly had volgens het artikel namelijk geplaybackt. Het Parool had juist een schitterend concert van de countryzangeres gezien. Inmiddels is een flinke discussie op gang gekomen en bemoeien ook MOJO, de agent en het management zich er tegenaan.

Leo Blokhuis: "Ze had geen grote schermen naast het podium. Dat is best verdacht."

Meer dan drie decennia gingen er overheen dat countryzangeres Dolly Parton ons land weer eens aandeed. Afgelopen zondag stond ze in de uitverkochte IJsselhallen in Zwolle. Een schitterend concert, vond Paroolrecensent Peter van Brummelen. Menno Pot van de Volkskrant dacht daar heel anders over en bestempelde ‘Dolly The Musical’ als een ‘nepvertoning’. Pot zegt: de hele wereld weet dat Dolly Parton playbackt. Van Brummelen zal ‘zijn Dolly albums naar de donkerste hoek van de platenkast verhuizen als hij er naast blijkt te zitten’. Maar de kans dat Van Brummelen getuige was van een karaoke show lijkt klein. Concertorganisator MOJO heeft zelfs een officieel bericht van de tourmanager gekregen: Dolly heeft echt live opgetreden.

Pot zegt na enkele nummers al het gevoel te hebben gehad dat hij naar een playbackshow zat te kijken: “Ik ben toen helemaal naar voren gelopen, voorbij de security, en ben tegen het podium aan gaan staan. Haar hals bewoog echt niet en ze playbackte slecht.” Pot had het er tijdens de show al met zijn vakbroeders over. Allen waren het er over eens: Dolly playbackt. “Daarom verbaast het mij dat er niet meer recensenten waren die dit in hun artikel schreven.” Pot heeft de afgelopen dagen enkele mailtjes van Dolly-fans gekregen: “Ze schreven allemaal: wist je niet dat ze playbackt?” En toen Pot vervolgens op internet zocht naar bewijs, stuitte hij op een statement van Dolly zelf: "Yes, there are portions of the songs in the show that are pre-recorded,"

Eddie de Jong, een van de tekenaren van stripkat Heinz, is al jaren een groot fan van Dolly Parton: “Op de poster stond: een avondje met Dolly. Dat hebben we gekregen. Verder interesseert het mij niet of ze echt zong. Ik laat het niet verpesten door zo’n chagrijn van de Volkskrant.”

Dinsdag schreef Van Brummelen zelf een Dolly-update in Het Parool: “Daarin laat ik zien dat het mogelijk is dat ze playbackt. Het lijkt steeds waarschijnlijker dat ze niet echt zingt. Als dat zo zou zijn, schaam ik mij diep en verplaats al mijn Dolly-albums naar een donkere hoek van mijn platenkast.” Van Brummelen blijft zich evengoed verbazen: “Striptekenaars Windig en De Jong zagen haar vaker en gingen zelfs naar haar pretpark Dollywood. Ze hadden nog nooit gehoord dat Dolly playbackt. In Zwolle had niemand het door. Deze week speelt ze in Engeland en in de recensies daar twijfelt niemand over haar zangkwaliteiten.”

Helaas is er geen technische crew uit Nederland die licht op de zaak kan leten schijnen Marjanne Manders van MOJO: “Haar eigen crew deed het audiogedeelte: de PA en de geluidsman, alles. Dat is heel gebruikelijk. Er werd verder ook niet geheimzinnig gedaan.”
De concertorganisatie houdt zich puur bezig met alles wat zich om de show afspeelt. “Wij gaan er daarbij vanuit dat het niet om een karaokeshow gaat. MOJO is een organisator van liveconcerten. Ze heeft in ieder geval heel lang gesoundcheckt. Soms staat er wel eens wat muziek of een koortje op band.”

Dat bevestigt muzieksamensteller van omroep Llink, Kevin Moens: “Van Madonna is bekend dat ze veel op band heeft staan. Tegenwoordig heeft bijna iedere grote act dat. De show van Dolly Parton was heel goed: heel camp met een showbiz-trap en een glitterpak. Heel Amerikaans. Als ze playbackte, klopte het in het plaatje helemaal. Ik heb mij er in ieder geval niet aan gestoord.”

“Ik weet dat bij Lenny Kravitz op Pinkpop alle koortjes op een tape stonden,” zegt Leo Blokhuis. Hij was dat jaar muziekproducer voor 3FM en zat in de geluidswagen. “Je kunt het als band makkelijk verdoezelen tegenwoordig. Drummers drukken vaak knopjes van samplers in en starten zo hele afgemixte lijnen. Maar zoiets accepteer je bij alles, behalve bij de zang. Kijk maar naar Milli Vanilli. Ik hou niet zo van spektakel shows. Ooit zag ik Take That in de Arena. Zij hingen op z’n kop aan takels en zongen toch loepzuiver. Ook bij Michael Jackson zul je wel worden bedonderd.”.

Blokhuis ging naar Dolly Parton, zondag en zou zich alsnog belazerd voelen als haar stem op tape blijkt te staan: “Ik wantrouwde het wel tijdens de show. Er was veel gebrom op de microfoon als ze sprak en als ze zong was die brom ineens weg. Maar ik zat te ver om het goed te kunnen zien. Ze had geen grote schermen naast het podium. Dat is best verdacht.”

Boeker Rob Trommelen van MOJO die de Dolly Partonshow had opgezet heeft uiteindelijk niet het idee dat het playback was. “Vandaag komen er ook nog statements van haar manager en liveagent dat ze live zingt. Het zal wel een welles/nietes spelletje worden. Totnogtoe ontvingen we vier klachten van bezoekers. Vier op 5200, dat aantal is normaal voor een show die wij organiseren.” En dus zal hij ook in de toekomst shows van Dolly organiseren: “Ze komt weer in 2008. Mensen kunnen dan weer komen kijken of ze echt zingt.”

Menno Pot heeft inmiddels ook de reactie van MOJO gezien:“Ik vind die uitleg erg dun. In Amerika biecht Dolly Parton gewoon op dat ze playbackt enpikt iedereen dat. Nu blijkt datplaybacken in Nederland wél uit den bozeis, gaan ze doodleuk lopen ontkennen, terwijl het gewoon dezelfde show was.Slap hoor, een persbericht waarin als enige tegenargument een ontkenning vaneen manager wordt opgevoerd, en dat ook nog uit de tweede hand. Dan was mijn bewijsmateriaal overtuigender. Ach, nu wordt het een welles/nietes discussiewaar ik me verder niet in ga mengen.”

De welles/nietes discussie over de zangkwaliteit van Dolly is hierbij geopend. Reageer hieronder.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12