Urban neemt de plek in van Top Of The Pops Urban neemt de plek in van Top Of The Pops

“URBNN wordt niet gemaakt door blanke pizza etende bierdrinker uit de polder”

Urban neemt de plek in van Top Of The Pops

“URBNN wordt niet gemaakt door blanke pizza etende bierdrinker uit de polder”

“BNN had al langer het idee iets met de urban scene te doen,” zegt eindredacteur Sjoerd van den Broek. Want er moesten ook ‘andere jongeren’ bereikt worden. De omroep omarmde weliswaar de Urban Award, maar dat bleef naar eigen zeggen ‘een moeilijk ding’. Nu is er URBNN: een urbanprogramma zonder het urban te noemen. In de programmering neemt het de plek van Top Of The Pops in.

“URBNN wordt niet gemaakt door blanke pizza etende bierdrinker uit de polder”

“Urban is een moeilijk ding,” stelt BNN-eindredacteur Sjoerd van den Broek. Dat was de ervaring met de Urban Awards, de prijzen die door BNN en FunX in het leven waren geroepen om ‘ook die jongeren te bereiken’. BNN is volgens Van den Broek ‘een blanke omroep van pizza etende bierdrinkers uit de polder’. En dus werd een geheel nieuwe redactie in het leven geroepen om URBNN te maken. You Are BNN, want zo moeten we het uitspreken, neemt op zondagavond de plek op televisie in waar we eerst op Top Of The Pops afstemden. In het programma is aandacht voor lifestyle, comedy en natuurlijk muziek.

Urban was niet direct het uitgangspunt van het nieuwe programma. “We wilden een gevarieerd programma. Urban is niet meer dan een verzamelnaam met een negatieve lading. Wij besteden gewoon geen aandacht aan de slechte kanten, maar alleen aan leuke zaken. En URBNN spreken we gewoon uit als ‘you are BNN’.” Van den Broek, zelf een blanke pizza etende bierdrinker uit de polder, is zich bewust van zijn positie binnen de redactie: “De redactie komt uit het veld. Het is een programma met drie panelleden, net als RTL Boulevard. Tachtig procent van de onderwerpen die voorbij komen, zegt mij niets.”

De eerste keer dat BNN vat begon te krijgen op de jonge urban kijker, was met de Avond van de Straat waarbij het Groot Dictee van de Nederlandse Straat werd gehouden. “Het is onze taak om ook die andere jongeren te bereiken,” zegt Van den Broek. “De grootstedelijke jeugd stond altijd kritisch tegenover onze Urban Awards. Dat programma werd door blanken gemaakt. Met de Avond van de Straat hadden we voor het eerst het idee dat we ze aanspraken.”

URBNN is vanaf zondag 18 maart te zien van 19.00 uur tot 19.45 uur bij BNN op 3. Binnenkort gaat er ook een speciaal platform online waarop je onder meer eigen tracks kunt droppen.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12