SP: Landelijke overheid moet problemen podia onderzoeken SP: Landelijke overheid moet problemen podia onderzoeken

Arda Gerkens stelt kamervragen na stuk in de Volkskrant

SP: Landelijke overheid moet problemen podia onderzoeken

Arda Gerkens stelt kamervragen na stuk in de Volkskrant

De landelijke overheid moet onderzoeken waar het fout gaat bij de nieuwbouw en verbouw van poppodia. Dat zegt Arda Gerkens van de SP. Ze heeft hierover Kamervragen gesteld aan de minister van OC en W.

Arda Gerkens stelt kamervragen na stuk in de Volkskrant

SP-Kamerlid Arda Gerkens wil dat de minister van OC en W met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat onderzoeken wat er allemaal mis kan gaan bij de bouw van een groot poppodium. Ze hoopt dat met een aantal Kamervragen voor elkaar te krijgen.

Gerkens is blij met de komst van nieuwe poppodia die voldoen aan hedendaagse eisen, maar vindt dat er onnodig leergeld wordt betaald doordat gemeentes steeds dezelfde fouten lijken te maken: "De goede intentie is er en toch struikelen gemeentes vaak bij de tweede stap. De redenen daarvoor zijn overal weer anders. Soms is er te weinig geld voor de programmering, een andere keer reizen de bouwkosten de pan uit en legt dat een claim op het hele project." Volgens Gerkens is het te makkelijk om te zeggen dat er te weinig geld in gepompt wordt: "Zo simpel ligt het niet. Daarom is het nu aan de landelijke overheid om de fouten die zijn gemaakt in kaart te brengen, zodat we ze in de toekomst kunnen voorkomen."

De bouwgolf van poppodia is nog lang niet voorbij. In de komende vijf jaar komen er zeker nog vijftien grote tot middelgrote podia bij. Soms is dat een verbouwing van een bestaand pand, op andere plekken worden de poptempels zonder voorgeschiedenis uit de grond gestampt.

Gerkens vindt niet dat elk dorp zijn eigen popzaal moet hebben: "In sommige gevallen is het misschien beter om te adviseren het niet te doen. De Handreiking Popbeleid die door PopNL is samengesteld, is daarin heel helder." Die handreiking stelt als belangrijkste vraag: wat wil je als gemeente? En het antwoord is dus niet altijd 'poppodium', vindt Gerkens: "Voor een goed concert reizen mensen misschien net zo makkelijk naar de buurgemeente twintig kilometer verderop. Voor oefenruimtes doe je dat niet. Dus misschien is dat dan een betere investering in je popcultuur."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12