Snoop Dogg tankt bij in Amsterdam

Hiphopper komt Engeland niet in en geeft extra show in De Melkweg

Rapper Snoop Dogg is de toegang tot Engeland ontzegd. Dat is vooral een probleem voor alle Britse fans die deze week een ticket voor de One Love Peace Tour van Snoop en Diddy in de pocket hadden. Alle vijf shows in Groot-Brittannië zijn inmiddels afgeblazen en Snoop blijft met zijn gevolg in Amsterdam waar de twee sterren eerder deze week nog in de HMH te zien waren. Op aanvraag van zijn agent doet hij een extra show in De Melkweg.

Hiphopper komt Engeland niet in en geeft extra show in De Melkweg

Afgelopen zondag deed de One Love Peace Tour van Snoop Dogg en Diddy de Amsterdamse HMH aan. Daags voor het hiphopevenement werd bekend dat Snoop definitief de toegang tot Groot-Brittannië ontzegd is voor het vervolg van de tour. Waarschijnlijk heeft dit besluit te maken met de rel die Snoop Dogg vorig jaar met vijf van zijn maatjes schopte in een business lounge op Heathrow. En dus werden alle shows op het Britse continent afgezegd. De eerstvolgende show die geboekt staat voor de boomlange rapper is op 31 Maart in Dublin. Tot die tijd blijft hij in Amsterdam en om de schoorsteen te laten roken is nu besloten een extra show in De Melkweg te geven op donderdag 29 maart.

“Voor het geld hoeft Snoop het niet te doen,” zegt Robert van Ommeren van concertorganisator MOJO. Maar toch… . Snoop Dogg heeft een flamboyante levensstijl en omringt zich meestal met een legertje aan vrienden en personeel. Tijdens de show van afgelopen zondag in de Bijlmer, telde Van Ommeren 120 mensen backstage die bij de tour hoorden. “Maar wij bemoeien ons niet met zijn bestedingspatroon. Zijn agent vroeg ons een extra show te boeken in Amsterdam. Ik denk dat het touren Snoop sowieso geld kost. Hij moet het hebben van de plaatverkoop.”

Die plaatverkoop valt in Nederland onder de verantwoording van productmanager Rogier Bol van Universal. “Van Tha Blue Carpet Treatment hebben we er inmiddels 10.000 verkocht. Dat is heel goed voor een downloadgevoelige hiphopact. Van alle rappers doet Snoop het het best. Maar we missen een hit op het album om door te breken naar een groot mainstream-publiek.” Voor Universal heeft de extra show in De Melkweg geen gevolgen. “Snoop doet geen interviews, dat zegt eigenlijk genoeg. Hij heeft die extra aandacht niet meer nodig, zijn imago is genoeg. Iedereen weet wie Snoop is.” Dat hij in Europa tourt, is goed voor zijn image in thuisland Amerika, waar hij veel meer albums verkoopt, zegt Bol. “Daar hebben ze daar ook nog eens heel veel toursupport voor over.”

De echte verliezer is Metropolis Music in Londen. Het bedrijf organiseerde de show van Snoop Dogg en Diddy in Wembley Arena die dus inmiddels is afgeblazen. “We hadden bijna alle tickets al verkocht en het kost een hoop geld als je dan zo’n show moet afzeggen,” zegt een boeker van het bedrijf. “Snoop heeft geen voorschot gekregen, maar er blijven genoeg gemaakte kosten over waar we ons niet tegen kunnen verzekeren. Hoeveel dat is? Dat is het geheim van de promotor: het gaat je niks aan.”

Eerder deze maand werd Snoop Dogg in Zweden gearresteerd op verdenking van drugsgebruik. Of hij bij een volgende tour de toegang tot het land ontzegd wordt is natuurlijk niet te zeggen. Maar zulke verhalen maken natuurlijk goede krantenkoppen in thuisland Amerika.

De Melkweg wil niet zeggen hoeveel Snoop Dogg voor het optreden vraagt. Tickets kosten Euro 32,50