Promo lacht zich gek om jumpers Promo lacht zich gek om jumpers

"Veel hardcorefeesten vinden nog steeds plaats in een lege hal met een plastic beest aan het plafond"

Promo lacht zich gek om jumpers

"Veel hardcorefeesten vinden nog steeds plaats in een lege hal met een plastic beest aan het plafond"

Na jaren tegenstribbelen gaat hij toch overstag: aanstaande zaterdag probeert Promo in zijn eentje de Heineken Music Hall vol te trekken. Het wordt een avond vol compromisloze moderne hardcore: "Het beste van Promo en meer." Maar zonder jumpstyle...

"Veel hardcorefeesten vinden nog steeds plaats in een lege hal met een plastic beest aan het plafond"

Iedere grote dj doet het de laatste jaren: een soloshow. Tiësto staat binnenkort zelfs drie keer in het Gelredome. En dus dacht hardcore dj Promo, ook bepaald geen kleintje: dat doe ik dus niet. “Ik heb het altijd anders willen doen. Daarom heb ik er lang niets van willen weten”, zegt hij. Zaterdag 24 maart is het toch zover: Q-dance presents Promo – The Resistance Below in de Heineken Music Hall. Een avond rond Promo, met zijn labelgenoten van The Third Movement en een aantal bevriende dj’s. Maar natuurlijk vooral met heel veel Promo zelf.

Gabberend Nederland kent Promo (Sebastian Hoff) al jaren. De dj/producer was een bekend gezicht op de grote Thunderdome feesten in de jaren negentig, draaide op latere feesten als Masters of Hardcore, en verbreedde zijn blik op feesten als Qlimax, Sensation Black en Mystery Land. Ook buiten Nederland heeft hij een stevige reputatie. De laatste jaren hield hij zich bezig met zijn eigen label The Third Movement en dook hij ook weer de underground in met kleinschalige Club RA_W en INDUS3AL feesten in P60 in Amstelveen en Nighttown in Rotterdam.

Het tekent zijn ambitie: Promo wil de hardcore verder brengen. Voor de buitenstaander mag er in de brij aan beats weinig nieuws te herkennen zijn, wie verder luistert, hoort dat Promo’s hardcore veel slimmer is dan dat. Zijn muziek is extreem, hard en rauw, maar zeker niet dom. Die ontwikkeling is een van de aanleidingen om toch een eigen feest te geven: “De hardcore heeft zich sterk ontwikkeld, maar de feesten eigenlijk niet. Veel hardcorefeesten vinden nog steeds plaats in een lege hal met een laserstraal en een plastic beest aan het plafond”, aldus Promo.

Zaterdag mag de bezoeker dan ook een grote show verwachten. Promo: “Ik heb altijd gezegd: als iemand met de Heineken Music Hall komt, wil ik wel praten. Q-dance kwam. Ik heb goede ervaringen met die organisatie. Ik ben altijd erg onder de indruk van hun producties. Ik heb wel ideeën over hoe je een goed feest kunt geven, al wil ik niet zo arrogant zijn om te zeggen dat dit is wat de mensen willen zien. Het moet wel aanslaan. Ik ga er niet vanuit dat ik de kip met de gouden eieren ben.”

De nieuwste rage in de Nederlandse dancewereld – jumpstyle – laat Promo intussen vrolijk aan zich voorbij stuiteren: “Ik moet erg lachen om die jumpers. Ik draai vaak in clubs waar voor en na mij jump dj’s geprogrammeerd staan en ik zag ze laatst op tv bij Paul de Leeuw. Toen dacht ik: wat een mafkezen, die staan echt voor lul. Ik begrijp nu wel veel beter hoe mensen vroeger naar de gabbers keken. Wat een malloten”, lacht Promo. Jumpstyle hoef je van hem niet te verwachten: “Het tempo van hardcore ligt hoger en het is ook wat melodieuzer. Jump is wat simpeler en houterig. Dat is hardcore allang niet meer.”

Normaal gesproken past Promo zijn sets aan het feest waar hij draait aan. Het hardcorefeest in de buurt krijgt een flink hardere set dan Sensation Black: “Op Sensation Black zijn 40.000 mensen, waarvan er misschien 5.000 van hardcore houden, de rest komt voor de hardstyle. Het is juist de uitdaging om die 35.000 mensen zolang mogelijk te laten dansen.” Zaterdag in de HMH doet Promo geen compromissen: “Het wordt het beste van Promo en meer. Ik ga zelf drie, vier uur draaien, alle klappers van Promo zullen langskomen, en natuurlijk exclusieve, nieuwe tracks. Als Promo fan moet je het wel naar je zin hebben.”

Beluister nu het interview met Promo in Dubbel Check. 3VOOR12 doet verslag van Promo in de Heineken Music Hall en maakt opnamen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12