Motel Mozaïque bouwt een Toren van Babel op het Hofplein Motel Mozaïque bouwt een Toren van Babel op het Hofplein

Het festival staat in het teken van architectuur

Motel Mozaïque bouwt een Toren van Babel op het Hofplein

Het festival staat in het teken van architectuur

Nog een maand en dan moet een Toren van Babel op het Rotterdamse Hofplein in volle glorie te aanschouwen zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Motel Mozaïque dit jaar in het teken van architectuur staat. "Ik wilde al jaren een link leggen tussen het festival en architectuur in de stad."

Het festival staat in het teken van architectuur

De voorbereidingen voor Motel Mozaïque zijn in volle gang. Over een maand moet een heuse Toren van Babel op het Hofplein gereed zijn, waar per nacht tientallen mensen in kunnen vertoeven. Architectuur is dan ook het thema van het festival. “Met het thema architectuur kun je enorm veel kanten op”, zegt organisator Harry Hamelink, “Maar het moest een desolate plek worden in het centrum van Rotterdam, vandaar het Hofplein.”

Het station Hofplein maakt tevens deel uit van de opzet. “Elk jaar proberen we gastvrijheid als rode draad te nemen in het programma. Dit jaar geven we daar een andere invulling aan door het aankomen in Rotterdam centraal te stellen. Als reiziger stap je uit en kijk je uit op desolaat beton. Wij willen kijken of dat in de toekomst op een andere manier kan worden vormgegeven.”

Het thema architectuur is niet gekozen omwille van mogelijke subsidie, in het kader van Rotterdam als stad van de architectuur. “We verzinnen altijd eerst het idee en daarna gaan we pas de boer op,” zegt Hamelink. “We zijn er niet op uit om geld te verdienen, als we maar quitte spelen. Elk jaar begint het Motel Mozaïque team van nul af aan. Het enige dat we dan weten is dat er mix van bijzondere popmuziek, theater en beeldende kunst moet komen op enkele vaste locaties.”

Daarnaast laat Hamelink en zijn organisatie zich elk jaar inspireren door iets dat reeds in de stad aanwezig is. “Ik wilde al jaren het festival en architectuur in de stad met elkaar verbinden. In de eerste editie is dat eigenlijk ook al gebeurd met Joep van Lieshout die een soort vrijstaat binnen Rotterdam bouwde. Het festival vindt maar een keer in het jaar plaats en dan willen we ook iets van de stad tonen.”

Dat hele concept is blijkbaar ook in trek bij andere landen, andere steden. “Al jaren krijg ik diverse verzoeken, vandaag nog uit Denemarken. We staat overal voor open, maar ik ben er niet serieus mee bezig. Hamelink denkt dat het festival in een andere stad heel anders wordt, omdat er in Rotterdam wordt samengewerkt door programmeurs van Nighttown, Centrum Beeldende Kunst en de schouwburg. “Zo’n samenwerking moet je in een andere stad nog maar zien te vinden.” Wel werkt Motel Mozaïque al internationaal samen en breidt dat elk jaar uit.

Motel Mozaïque vindt plaats van 12 tot 15 april in Rotterdam.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12