Kenners tippen London Calling: Kate Nash, Moke en The Twang Kenners tippen London Calling: Kate Nash, Moke en The Twang

"Wie weet zeggen we achteraf dat het de beste editie in jaren was"

Kenners tippen London Calling: Kate Nash, Moke en The Twang

"Wie weet zeggen we achteraf dat het de beste editie in jaren was"

De eerste London Calling van 2007 is er eentje van de obscure namen. Zelfs bandspotters in Nederland hebben meer moeite om te voorspellen welke acts op het punt van doorbreken staan. Wel geven ze hun eigen tips. Van Jasper van Vugt en Alex Koster mogen we Kate Nash, Air Traffic en The Twang niet missen. Paul Cox van het Britse Artrocker zit dichter bij het vuur en beveelt We Are The Physics en These New Puritans aan.

"Wie weet zeggen we achteraf dat het de beste editie in jaren was"

Zelden had London Calling zoveel Britse bands op het menu staan die hier nog volslagen onbekend zijn en nog geen plaat uit hebben. Ook Nederlandse kenners van de Britse pop hebben meer moeite om kandidaten voor een grote doorbraak aan te wijzen. Al vinden ze het wel weer eens leuk om voor verrassingen te staan. 3VOOR12 belde met twee trouwe Nederlandse bezoekers en Paul Cox van de Britse muziekpromotor Artrocker, die veel van de London Calling-bands al boekte in zijn Londense Artrocker Club. Zij vertellen welke nog volslagen onbekende acts je op deze London Calling in ieder geval niet mag missen.

Trouw London Calling-ganger en OOR-journalist Jasper van Vugt is een tikkie teleurgesteld over de line-up van deze editie. “Ik vind het programma niet heel sterk. Er staan altijd wel twee of drie namen waarvan je zeker weet dat ze kort na London Calling groot gaan worden, zoals Kaiser Chiefs en vorig jaar nog Klaxons. Dat zou ik nu misschien alleen over Air Traffic zeggen. Maar misschien is London Calling er dit keer bij bepaalde bands wel heel vroeg bij. Dat we een doorbraak bij de meeste bands nog niet zien aankomen en dat deze London Calling extra verrassend uitpakt. Wie weet zeggen we achteraf dat het de beste editie in jaren was.”

Ondanks de lichte teleurstelling heeft Van Vugt wel enkele favorieten op het programma staan. “Kate Nash wil ik graag zien. Ik ga haar ook interviewen. Ze heeft een goede stem en goede liedjes. Vooral haar singer-songwriterkant is sterk, dat gaat echt wel wat worden.” Ook tipt hij Air Traffic, al was hij op Eurosonic 2007 niet direct onder de indruk. “Maar ik had toen slechts twee nummers gezien en de single Charlotte is erg goed. Die band staat niet voor niets op de hotlist voor 2007 van de BBC.” Verder is Ox.eagle.lion.man voor hem een must. “Het is een voortzetting van Les Incompetents. Die gingen vorig jaar uit elkaar, maar hadden met How It All Went Wrong misschien wel de beste single van 2006.”

Alex Koster van de Amsterdamse platenzaak Concerto heeft in het bestaan van London Calling amper een editie gemist. Hij was verbaasd dat het festival op voorhand zo snel was uitverkocht. “En dat terwijl er zelfs in de wandelgangen nog geen namen klonken. Nu staan er opvallend veel bands die bij wijze van spreke nog niet eens in de NME hebben gestaan.” Daarom heeft Koster meer moeite om bands aan tewijzen die het beslist gaan maken. “Ik sta voor een raadsel, al is het leuk dat ik me weer eens kan laten verrassen. Ik vraag me wel serieus af of er een band tussen zit die snel gaat doorbreken, behalve het Nederlandse Moke natuurlijk. Die band gaat met een van de meest verrassende platen van het jaar komen.” Uit Engeland zet Koster zijn geld dan maar op The Twang. “Ze hebben catchy tunes, ik ben benieuwd of ze hun cd live waar gaan maken.”

Paul Cox van de Britse muziekpromotor Artrocker is wel direct opgetogen als hij het programma onder ogen krijgt. “This event looks great!” Hij voorziet hoogtepunten in de meer arty bands op het festival. “We Are The Physics is een geweldige liveband uit Schotland. De muziek zit tussen New Yorkse new wave en de surfpunk van Man or Astro-man in. Ze hebben al twee uitstekende singles uit “ Ook niet te missen volgens Cox: The Victorian English Gentlemens Club. “Twee meisjes en een jongen uit Cardiff, Wales die een fetisj hebben voor new wave en de Pixies. Ze zijn beslist een Artrocker-favoriet en hebben al meerdere keren in onze club gespeeld.” Tenslotte is voor de depressievellingen onder ons These New Puritans een must. “Minimale gitaarmuziek met synthesizers in de sferen van Joy Division en The Fall. En zo donker als hun inspiratiebronnen klinken ze ook.”

London Calling vindt plaats op vrijdag 30 en zaterdag 31 maart in Paradiso, Amsterdam. Het festival zelf is uitverkocht, wel zijn er nog kaarten voor de afterparty’s vanaf 00.30 uur. 3VOOR12 maakt opnames en doet uitgebreid verslag van het festival.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12