!!!: "Je krijgt meer als je de moeilijke route neemt" !!!: "Je krijgt meer als je de moeilijke route neemt"

Ook een democratische band heeft een leider nodig

!!!: "Je krijgt meer als je de moeilijke route neemt"

Ook een democratische band heeft een leider nodig

Drie jaar na het succesvolle album Louden Up Now is funkpunkcombo !!! (Chk Chk Chk) terug met het nieuwe album Myth Takes, waarop de kunst van het fouten maken tot mythische proporties opgeblazen wordt. 3VOOR12 sprak met frontman Nic Offer over risico's en de rock 'n roll mythe: "Er zijn mensen die denken dat je een ster bent als je om zes uur 's ochtends in een hotel in New York coke aan het snuiven bent."

Ook een democratische band heeft een leider nodig

Een fotoshoot met !!!? Geen probleem. Je kunt ze een zonnebril op zetten, een sjaal om doen. Je kunt ze bovenop de Eiffeltoren zetten of in een rondvaartboot op de Amsterdamse grachten. Wat je maar wilt. !!! heeft kartonnen poppen van zichzelf laten maken en frontman Nic Offer reist in zijn eentje de wereld rond om interviews te geven. “Geintje”, zegt Offer. Die snelle foto’s bij interviews worden toch meestal niet wat je wilt en het is weer eens wat anders. !!! is een serieuze band, maar gebrek aan humor kun je ze niet verwijten.

Over het algemeen maakt het achtkoppige combo zichzelf er niet zo gemakkelijk vanaf. De band heeft een onuitsprekelijke naam waar Google geen chocola van kan maken. Na lang verzet gaat de groep er mee akkoord dat de platenmaatschappij tegenwoordig een sticker ‘Chk Chk Chk’ op de hoes plakt, maar ook uitspraken als Pow Pow Pow of Fuck Fuck Fuck mogen nog steeds. De groep bestaat bovendien uit acht eigenzinnige muzikanten, die samen een gelaagd funkpunkbrouwsel uitspuwen dat aan alle kanten broeit en kraakt. Drie jaar na het succesvolle album Louden Up Now is de band nu terug met een nieuw album, Myth Takes (spreek uit: ‘mistakes’), waarop de kunst van het fouten maken tot mythische proporties wordt opgeblazen. Het is een overweldigend album met een apocalyptische hoes, dat tegelijk pretentieus en speels klinkt.

!!! is niet bang om risico te nemen. Niet op het podium en al helemaal niet in de studio. De band maakt muziek door urenlang te jammen, van alles te proberen en uiteindelijk zelf verrast te worden door het resultaat. Nic Offer geeft dan ook grif toe dat een plaat opnemen voor !!! niet altijd een lolletje is. “Absoluut niet”, zegt hij, “Dat is mijn boodschap aan mijn fans en aan de wereld: je krijgt meer als je de moeilijke route neemt. Ik had het er laatst met Steve Beckett van ons label Warp over. De grootste mislukkingen op het vorige album waren teksten waarin ik risico heb genomen. Hij zei: ‘maak je maar geen zorgen over de risico’s, dan komen de hits vanzelf’. Dat was goed om van hem te horen, juist omdat hij zijn geld verdient met muzikanten die risico’s nemen. Het is absoluut een essentieel aspect van onze muziek.”

Wat is de grootste fout die de band ooit gemaakt heeft? “Niet communiceren. Ik zou willen dat we ons vorige album zo gemaakt hadden als dit album. We hebben flink wat harde dingen tegen elkaar gezegd, dingen die gewoon gezegd moesten worden. !!! is een democratische band, maar we hebben deze keer de boel wel wat meer gescheiden en ieder zijn eigen ding laten doen. Verder hebben we één persoon aangewezen als regisseur. Bassist Justin is in het midden gaan staan en heeft voor rechter gespeeld.” Die methode heeft kennelijk zijn vruchten afgeworpen, want de tien tracks op Myth Takes klinken zelfverzekerder dan !!! ooit was.

Maar hoe zit het nu met het verband tussen de mythe en de fout in de titel? “Het eerste nummer van de plaat gaat erover. Het gaat over domme kids – zoals ik – die de rock ’n’ roll mythe achterna zitten. Er zijn mensen die denken dat je een ster bent als je om zes uur ’s ochtends in een hotel in New York coke aan het snuiven bent. Ken je het verhaal van Icarus, die te dicht bij de zon vloog en daardoor neerstortte? Dat is voor mij de ultieme rock ’n roll mythe, en dat is een Myth Take.”

Beluister het interview van Atze de Vrieze met !!!. De band speelt op vrijdag 13 april op Motel Mozaïque. Het album Myth Takes ligt inmiddels in de winkels.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12