Gebrek aan springstof inspireert Kaiser Chiefs Gebrek aan springstof inspireert Kaiser Chiefs

Ricky Wilson wil zingen, maar niet springen

Gebrek aan springstof inspireert Kaiser Chiefs

Ricky Wilson wil zingen, maar niet springen

Catchy popliedjes vol la-la-la's en lekker meespringen tijdens optredens, dat is toch de definitie van de Kaiser Chiefs? Hun nieuwe album Yours Truly, Angry Mob klinkt wat serieuzer dan hun debuut. Maar staat de vaak gebleseerde zanger Ricky Wilson nog wel te springen om te springen? Hoog tijd om de band uit het Britse Leeds eens een meetlat voor te houden...

Ricky Wilson wil zingen, maar niet springen

Waar zit toch het knopje om het o zo catchy Ruby van Kaiser Chiefs uit je kop te krijgen? "In je kont", grapt drummer Nick Hodgson. "Nee joh, je moet gewoon ons nieuwe album kopen, dan blijven die andere liedjes wel in je kop steken", grolt zanger Ricky Wilson. Samen vormt het songschrijversduo van de popband uit Leeds een komisch duo, dat zo aan de slag kan in de humoristische Britse tv-serie The Office.

Na hun miljoenen verkopende debuutalbum Employment - inclusief de Song van het Jaar 2005 Oh My God - was het vast een zware opgave om met een waardige opvolger te komen. Hoewel, technisch gesproken was Employment eigenlijk al hun 'moeilijke tweede album': in vrijwel dezelfde bezetting maakte de band al onder de naam Parva een heel album, dat door financiele problemen van hun toenmalige platenmaatschappij nooit uitkwam.

Maar gezien het gemak waarmee de twee heren improviseren moet het schrijven van de songs voor hun nieuwe album Yours Truly, Angry Mob een eitje zijn geweest. Graag, heren, een masterclass songschrijven! Helaas, die bestaat niet. "Je moet gewoon in de juiste stemming zijn", weet Hodgson. "Ik schreef Ruby gewoon toen ik zomaar wat op de piano aan het pingelen was." Wilson vult aan: "Het was dus niet zo zoals je wel eens in van die documentaires ziet waarbij mensen een pen in de hand gedrukt krijgen en dan faken 'Ruby... ja drie keer, dat klinkt prima'...".

Het nieuwe album klinkt toch wat serieuzer en minder uitbundig dan het vorige? Volgens Hodgson komt dat doordat ze minder geïnspireerd werden door de Beach Boys dan vorige keer. Not. Wilson houdt het er op dat het slechts zo lijkt, omdat Employment in gedachten drenkt van de la-la-la's. "Maar wanneer je het terugluistert zal je opvallen dat we helemaal niet van die vrolijke feestneuzen waren."

Wie wel eens een optreden van Kaiser Chiefs heeft meegemaakt, zal moeten beamen dat het onmogelijk is stil te blijven zitten op hun opzwepende klanken. Maar is dat overal ter wereld zo? Hodgson claimt van wel: "We hebben nooit een optreden gegeven waarbij het publiek niet wild werd." En de truc? Wilson: "Er is geen truc, gewoon niet faken. Rock 'n roll."

In al zijn enthousiasme lukte het Wilson wel eens wat te breken bij een optreden. Niet dat het resulterende gips dan een belemmering is om op te treden, getuige het welbekende Lowlands 2005 met een gebroken voet. Maar hoe hoog kan Wilson wel niet springen? "Sorry, ik spring niet, mijn voet is goed genoeg om snel mee te wandelen, maar niet om te springen." Echt niet? De twee heren barsten liever uit in een exclusieve song: I Don't Wanna Jump...

Kijk en luister naar het interview van Menno Visser met Ricky Wilson en Nicky Hodgson van Kaiser chiefs en hoor ook de twee exclusieve tracks Amsterdam Cookies en I Don't Wanna Jump...
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12