Brakes speelt dolgraag in platenzaken Brakes speelt dolgraag in platenzaken

Eamon Hamilton: "Helemaal omgeven door platen voelt als ons territorium"

Brakes speelt dolgraag in platenzaken

Eamon Hamilton: "Helemaal omgeven door platen voelt als ons territorium"

Brakes mag bij het grote publiek dan nog redelijk onbekend zijn, collega-muzikanten en kenners lopen weg met de rockband uit Brighton. Hun debuut Give Blood werd door de toonaangevende Rough Trade platenzaken als beste album van 2005 bestempeld. Opvolger The Beatific Visions ziet Brakes toeren als voorprogramma in grote zalen. Maar ze zijn ook gek op instores.

Eamon Hamilton: "Helemaal omgeven door platen voelt als ons territorium"

Het is een zenuwachtige bedoening in de Amsterdamse Paradiso. Journalisten staan in de rij te dringen om The Killers te woord te mogen staan. Beneden in de catacomben is het een stuk gezelliger. Op verzoek tokkelt Eamon Hamilton van voorprogramma Brakes een nieuw liedje in elkaar. Kort, krachtig en zonder regels, dat is helemaal Brakes.

Van een zijproject van British Sea Power en Electric Soft Parade, bevriende bands uit het Britse Brighton, is Brakes uitgegroeid tot doel op zich. The Killers, Belle & Sebastian en Editors staan in de rij om met hen te kunnen toeren. Die cultstatus onder collegamuzikanten danken Brakes aan de uitverkiezing van hun debuutalbum Give Blood door de toonaangevende Rough Trade platenzaak als het beste album van 2005. "Het duurde wel tot maart voor ik de volledige impact besefte", bekent Brakes-frontman Eamon Hamilton.

Opvolger The Beatific Visions werd opgenomen in Nashville bij de van Catatonia bekende Cerys Matthews en haar man, producer Seth Riddle. Die studio was een duiventil van oude muzikanten, die ooit nog bijvoorbeeld in de band van Elvis Presley gespeeld hadden. Ook daar regende het complimenten voor Brakes. Hamilton: "Wanneer je daar complimenten krijgt voor je songs, steekt je dat echt een hart onder de riem."

Opmerkelijk is dat allebei de Brakes-albums slechts 28 minuten duren. Toeval? Nou, eigenlijk niet. Hamilton zegt dat het te maken heeft met de oude vinylplaten. Hij komt met het voorbeeld van een oude Bobby Darin-plaat, die slechts 24 minuten duurt. Dus niet de fout maken de volle 79 minuten vol te proppen, waarin het cd-formaat voorziet.

Brakes speelt niet alleen graag in het voorprogramma van grote bands in grote zalen, ze zijn ook vaak te bewonderen in platenzaken. Ze spelen er graag, want het personeel en de klanten zijn altijd erg blij met hun aanwezigheid. Hamilton: "Te spelen op een plek waar je helemaal door platen omgeven wordt, voelt als ons eigen territorium." Bijkomend voordeel is dat de optredende band vaak uitbetaald wordt in cd's. Hamilton: "De laatste keer koos ik The Greatest van Cat Power, een topalbum..."

Luister naar het interview van Menno Visser met Eamon Hamilton van Brakes en hoor ook een exclusieve Brakes-song, die in de kleedkamer ontstond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12