Arda Gerkens ‘niet blij’ met antwoorden op Kamervragen prijsvorming concerttickets

“Er mag niet met culturele evenementen worden gespeculeerd”

Vandaag antwoordde staatssecretaris Heemskerk op de Kamervragen van SP’er Arda Gerkens over woekerprijzen van concertkaartjes bij online ticketshops. Gerkens is niet blij met de antwoorden en vindt dat er niet met culturele evenementen mag worden gespeculeerd.

“Er mag niet met culturele evenementen worden gespeculeerd”

In februari stelde SP’er Arda Gerkens Kamervragen naar aanleiding van de woekerprijzen die commerciële tussenhandelaren vroegen voor tickets voor de recente show van Arctic Monkeys in De Melkweg. Zelfs toen de kaarten officieel nog niet in de verkoop waren, verhandelden bedrijven ze al op hun sites. Een nietsvermoedende fan zou zomaar op een dergelijke site kunnen komen en denken met een officiële kaartverkoper te maken te hebben.  Vandaag kreeg zij antwoord. Staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk schrift -kort door de bocht: dat is de vrije marktwerking. Tweedekamerlid Gerkens is ‘niet blij’ met het antwoord: “Er mag niet met culturele evenementen gespeculeerd worden”

“Eerlijk gezegd ben ik teleurgesteld in de antwoorden,” zegt Gerkens. “De staatssecretaris wil de discussie over een speculatiemarkt niet aangaan. Vroeger kwam je ook wel eens een concertkaartje tegen in ‘de speurders’ van de krant. Nu zijn er bedrijven die geld verdienen over de ruggen van artiesten en gesubsidieerde podia. Dat moet je niet willen als overheid.”

In de antwoorden neemt de staatssecretaris veel moeite om de rol van de rol van de consumentenautoriteit uit te leggen. Maar die heeft volgens Gerkens te weinig handvatten om op te treden. Gerkens: “De enige ruimte die de staatssecretaris ziet is het wetsvoorstel Oneerlijke Handelspraktijken. Daarbij wordt alleen uitgegaan van een heel actieve consument. Wie leest nu de kleine lettertjes op een website? Die sites zijn heel misleidend, dat ziet ook de staatssecretaris.”

Zou het niet verstandiger zijn als een concertorganisator de prijs zelf een stuk omhoog gooit? Zo prijs je immers de woekeraars uit de markt. Gerkens: “Culturele evenementen moeten voor iedereen bereikbaar zijn. Ook voor mensen met minder geld. Veel concerten zijn binnen vijf minuten uitverkocht. Regulering door de overheid is gerechtvaardigd als een product schaars is.”

Voor Gerkens houdt haar gevecht tegen de woekerprijzen van tussenhandelaren na vandaag niet op: “Ik ga stappen ondernemen maar kan daar nog niets over zeggen. Mijn vraag is: moet je als overheid willen dat er met kaartjes voor culturele evenementen gespeculeerd wordt.”

Tot slot. Gerkens gaat deze week als groot Nine Inch Nails fan drie keer naar haar favoriete band. Ze is fan sinds 1989 en ‘doet er alles aan om een kaartje te bemachtigen’. Ook bij een online ticketshop kopen? “Dat is een heel moeilijke vraag. Ik betaal in ieder geval geen woekerprijs. Ik ben juist lid geworden van de fanclub van de band om zo tickets te kunnen kopen. Maar ik doe er alles aan om Nine Inch Nails te kunnen zien.”