538 heeft Slam! FM eindelijk op de knieën 538 heeft Slam! FM eindelijk op de knieën

Maar voor hoelang is de vraag

538 heeft Slam! FM eindelijk op de knieën

Maar voor hoelang is de vraag

De rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat muziekzender Slam! FM geen hits meer mag draaien. Daarmee krijgen 538 en het Agentschap Telecom, die de zaak hadden aangespannen, hun zin.

Maar voor hoelang is de vraag

Ze zijn er al een tijdje om aan het touwtrekken, maar eindelijk heeft hitzender 538 nog toch concurrent Slam! FM op de knieën gekregen. De rechtbank in Rotterdam bepaalde vrijdag in een finale uitspraak dat Slam! FM geen hits meer mag draaien. Na een vorige uitspraak dacht Slam! FM een maas in de wet ontdekt te hebben door speciale re-edits (andere versies) te draaien, maar ook daar steekt de rechter een stokje voor. Zodra een nummer een hitnotering krijgt, valt het buiten het terrein van Slam! FM.

De strijd was hardnekkig de laatste jaren. Slam! FM (toen nog ID&T Radio) sleepte bij de herverdeling van de etherfrequenties voor 2,5 miljoen euro een zogeheten geclausuleerd kavel in de wacht. Dat houdt in dat het station hooguit één hit per uur mag draaien. 538 mag draaien wat het wil, maar legde voor zijn ongeclausuleerd kavel wel 54 miljoen euro neer. Toch is er weinig verschil te merken tussen 538 en Slam. Oneerlijke concurrentie dus, vindt nu ook de rechter nadat 538, het Agentschap Telecom en het Commissariaat voor de Media aan de bel trokken.

De creatieve ondernemers van Slam maken er een sport van de randen van hun format flink op te zoeken. Ook voor een andere ‘truc’ wordt de zender teruggefloten. De rechter bepaalde dat Slam! FM zich niet houdt aan de verplichting tussen 7:00 en 19:00 uur 95 procent van de tijd muziek te draaien. Ook daar dacht Slam een mouw aan te passen door zogenaamde ‘fillermuziek’ te draaien tijdens het praten, maar dat mag volgens de rechter niet meetellen.

Slam! FM is dus flink op de vingers getikt en lijkt zich nu te moeten schikken in een nieuwe rol. De zender is echter niet van plan de strijd te staken. Slam! FM laat weten “het niet eens te zijn met de uitspraak en zich te beraden op volgende stappen”.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12