3VOOR12 draait (12): LCD Soundsystem, The Ponys, Ed Banger

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Komende week:

3VOOR12 Album van de Week

Maxïmo Park – Our Earthly Pleasures (Warp/Rough Trade)

3VOOR12 Single van de Week
Arctic Monkeys – Brianstorm (Domino/Munich)

3FM Megahit
Racoon - Close your Eyes (PIAS)

Top 10:

1. LCD Soundsystem live @ Melkweg 17-03-2007

Wat zeg ik? Geweldig! (Niels Post)
Eerder viel de band nooit tegen en ook nu bliezen ze vanaf Us vs. Them het dak van de vernieuwde Max. (Robert Lagendijk)
De beste band ter wereld. (Atze de Vrieze)
I was there. (Ron van der Sterren)

2. Ponys - Turn The Lights (Matador/V2)
Ze worden nog steeds beter. (Niels Post)
Ja hoor, klopt nog steeds. (Joris Rietbroek)

3. Various Ed Banger - Compilation Volume Two (Ed Banger Records/Because/import France)
Wat een sleazefeest is die nieuwe Ed Banger labelcompilatie toch weer. (Atze de Vrieze)
Denk aan Daft Punk met een rafelrandje, doorgeborduurd op de Klaxons-patroontjes. (Menno Visser)

4. Scram C Baby - The Thing That Wears My Ring)

Scram C Baby is terug. En hoe! (Leonieke Daalder)
Bizar album van een even bizarre band. (Robert Lagendijk)

5. Nine Inch Nails live @ Paradiso 21-03-2007

Trent Reznor (hij is NIN) is wel Goed. Heel goed. (Gerard Walhof)

6. Arctic Monkeys - Brianstorm (single; Domino/Munich)
Analyse overbodig. (Leonieke Daalder)

7.
Maxïmo Park - Our Earthly Pleasures (cd, Warp/Rough Trade)
Dankzij Maxïmo Park weet je weer wat het verband is tussen popmuziek en het woordje messcherp. (Joris Rietbroek)

8. The Apples In Stereo - New Magnetic Wonder (album, Yep Roc/Munich)

Een schaamteloos vleugje ELO, maar zelfs dat kan weer. (Menno Visser)

9. at the close of every day - Leaves You Puzzled (cd, Volkoren, release april)

Vijftien gangen zoet, zout, zuur en bitter in subtiele balans. Burps. (Gerard Walhof)

10. Mintzkov - 360° (cd, Munich)
Toevallig doet Mintzkov op hun tweede plaat veeeel beter wat dEUS ook probeerde op hun Pocket Revolution. (Joris Rietbroek)


De Lijstjes:

NIELS POST DRAAIT:

Ponys - Turn The Lights (Matador/V2)

Ik mag wel zeggen dat ik fan van het eerste uur ben van deze band uit Chicago. En ze worden nog steeds beter. Dit is hun eerste op het iets grotere Matador, na de twee voorgangers op In The Red uitgebracht te hebben.

LCD Soundsystem live in Melkweg, Amsterdam 17 maart 2007
Het overweldigende was er voor mij persoonlijk van af, na hun Lowlands optreden in 2005. Maar nog steeds een dikke voldoende. Wat zeg ik? Goed! Wat zeg ik? Geweldig! Geweldig dus.

El-P - I'll Sleep When You're Dead (Definitive Jux / Pias)
Langverwacthe nieuwe plaat van New Yorkse producer/rapper El-P. De crème de la crème van de al dan niet onafhankelijke Amerikaanse gitaargemeenschap doet een moppie mee. Dan heb ik het over Trent Reznor, Catpower, Matt Sweeney (Chavez), The Mars Volta. En toch is het een 100 % hiphopplaat geworden, maar dan niet van het voor de hand liggende soort.


GERARD WALHOF DRAAIT:

Nine Inch Nails live @ Paradiso 21-03-2007

"Trent is God" smste Dennis Weening na het concert. Dat is overdreven, maar Trent Reznor (hij is NIN) is wel Goed. Heel goed. Het nieuwe album Year Zero komt eraan, maar daar trok Trent zich weinig van aan. Anderhalf uur oude hits met als laatste Head Like A Hole, geen toegift, perfect licht, perfect geluid, perfecte band, platgewalst publiek, en twee nieuwe nummers, waaronder de nieuwe single Survivalism. En hij had het zelf ook nog naar z'n zin. Kijk, dat soort mannen van boven de veertig wil je er altijd bij hebben.

at the close of every day - Leaves You Puzzled (cd, Volkoren, release april)
Afgelopen woensdag waren ze nog gewoon ongewoon in de Club, de eerste winnaar van de 3VOOR12 Award, maar in april komt hun nieuwe album. Een remixalbum maar wel een met drie Michelinsterren. In vijftien keukens kookten topkoks als Kettel, Hood, Styrofoam, Solex en andere persoonlijke favorieten van ATCOED op stoom met de oorspronkelijke biologische ingredienten. Vijftien gangen zoet, zout, zuur en bitter in subtiele balans. Burps.

Efterklang - Under giant trees (mini-cd, Leaf/Konkurrent, release 2 april)

Deens kwintet dat begon met de vingers in het stopcontact maar dat intussen is uitgegroeid tot een waar kamerensemble met koper, riet en strijkers. Op hun nieuwe mini staan dan ook weer vijf rijk georchestreerde nummers met een prachtig verloop en even dromerig van sfeer als altijd. Maar wel met alle kwaliteiten van een liedje. En dat is tamelijk zeldzaam in dit genre.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Scram C Baby - Where Were You When The Lights Went Out (cd The Thing That Wears My Ring)

Scram C Baby is terug. En hoe! Eerste hoogtepunt is het derde nummer: 2 minuut 1 seconden. Bezeten klinkt een ordinaire T-Rex stamper met een briljant refrein van slechts 2 zinnen. Het lijkt alsof Slade opeens binnenknalt. (Voor de jonkies onder ons: http://nl.wikipedia.org/wiki/Slade)

Low - Breaker (cd Drums and Guns; Subpop/Konkurrent)
Ik wil niet gelijk beginnen over verstilde pracht. Dat is zo'n cliche. Maar hoe dan uit te leggen dat de 2 minuut en 50 seconden van breaker door je ziel snijden? Laag tempo, lang gerekte orgeltonen en tweestemmige zang. MOOI.

Arctic Monkeys - Brianstorm (single; Domino)

Deed ik het bijna toch: een analyse waarom dit zo'n goed nummer is (2 minuut 50). Zie ik mezelf blaten over volumeverschillen en productie. Onzin! Het is gewoon een heeeel goed nummer!! Zoals we van the Monkeys gewend zijn. Analyse overbodig.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

LCD Soundsystem live in de Melkweg 17-3-2007

Ook nu weer lang uitgekeken naar de gouden klanken van Brooklyns finest op het podium. Eerder viel de band nooit tegen en ook nu bliezen ze vanaf Us vs. Them het dak van de vernieuwde Max. En dat bleef eraf tot de cover van Joy Divisions No Love Lost. Pas met de New York ballade werd dat weer vakkundig teruggeplaatst. LCD I love you!

The Strange Death Of Liberal England – A Day Another Day (cds Fantastic Plastic Recs / Konk)
Dramatisch lang intro wordt er uiteindelijk toch nog keihard ingekopt door een vrolijk bombastisch indieorkest. Zeg maar: een slordige Arcade Fire of een horkerige Go!Team. Leuk!

Scram C Baby – Gonzales (van The Thing That Wears My Ring)
Bizar album van een even bizarre band. Dat zeg ik natuurlijk met een knipoog. Kijk hier maar. Van Gonzales word ik in ieder geval enorm vrolijk en hoor ik John Cees zoals ik hem het liefst hoor.


MENNO VISSER DRAAIT:

The Apples In Stereo - New Magnetic Wonder (album, Yep Roc/Munich)

Hallo, Beatles... maar weinig bands uit Denver klinken zo Brits als Apples In Stereo. Zelfs een schaamteloos vleugje ELO, maar zelfs dat kan weer. Laat de lente nu maar komen.

Radical Face - Ghost (album, Morr Music/Konkurrent)
Ben Cooper (Electric President) terug in de folkhoek. Geheime aanrader voor de liefhebber van melodieuze acoustica. En dat we allemaal toch, na Arcade Fire?

Various Ed Banger - Compilation Volume Two (Ed Banger Records/Because/import France)
Het hotste danslabel uit Parijs heeft weer een compilatie klaar. Denk aan Daft Punk met een rafelrandje, doorgeborduurd op de Klaxons-patroontjes. Inclusief MySpace-hypes Uffie en Justice. Bang on!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

LCD Soundsystem live @ Melkweg 17-03-2007
De beste band ter wereld.

The Victorian English Gentlemens Club – The Double A Side (single, Fantastic Plastic/Konkurrent)
Het wordt weer gezellig in de kleine uurtjes op London Calling met dit artpunkpop trio uit Cardiff. Met twee meisjes in de band en heel weinig Victoriaans, dat spreekt voor zich.

Various Ed Banger - Compilation Volume Two (Ed Banger Records/Because/import France)
Wat een sleazefeest is die nieuwe Ed Banger labelcompilatie toch weer. Met van die fijne synthesizers die klinken als overstuurde gitaren en houterige beats. En natuurlijk met seksbom Uffie, die met alle macht aan de stoelpoten van Peaches staat te zagen.


JORIS RIETBROEK DRAAIT:

Mintzkov - 360° (cd, Munich)

Een achtervoegseltje Luna minder, een flinke stoot energie meer. Deze Belgische band heeft slechts een probleempje. "He, is dit de nieuwe dEUS?" vragen ze op de redactie bij het horen van deze plaat. Want ja: zanger Philip Bosschaerts klinkt sprekend als een jongere Tom Barman. Maar toevallig doet Mintzkov op hun tweede plaat veeeel beter wat dEUS ook probeerde op hun Pocket Revolution: rechtuit en stevig rocken, met erg goede liedjes die stuk voor stuk de juiste spanningsboog bezitten. Ik zeg nu al liever dat de stem van Tom lijkt op die van Philip.

Maxïmo Park - Our Earthly Pleasures (cd, Warp/Rough Trade)
Dankzij Maxïmo Park weet je weer wat het verband is tussen popmuziek en het woordje messcherp. Ondanks twee of drie mindere goden een geweldige 'moeilijke tweede', want wereldsingle Our Velocity en zeker A Fortnights's Time (want nog geen beter refrein gehoord dit jaar) maken alles goed.

The Pony's - Turn The Lights Out (cd, Matador/V2)
Wat zei ik er vorige week ook alweer over… "Laat mij naast The Black Angels maar eens een nog betere combi horen tussen pop en garage met de poten in de sixties en het nu. Steengoed." Ja hoor, klopt nog steeds. Hoogtepuntje van het jaar tot nu toe.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:
LCD Soundsystem live in Melkweg, Amsterdam 17 maart 2007
Moeten we het er nog over hebben? Dit is de band waar we het later, als we onze edge allang zijn verloren nog hebben: "I was there, at the first Melkweg show in Amsterdam, in 2003." En dan zonder LCD ironie...

Lucky Fonz III live in De Effenaar, Eindhoven 22 maart 2007
Hij hield zich kranig staande, daar voor al die Levellers fans die er echt feen fuck van vonden. Niet goed, niet slecht. Ik zag Fonz in gedachten zijn do's en don'ts lijstje lezen: "Niet te veel grappen maken." En het dan toch doen. Persoonlijkheid kun je niet verhullen :)

Fan van The Levellers live in De Effenaar, Eindhoven 22 maart 2007
De hele week vrijnemen, vier avonden naar dezelfde show kijken, vier nachten alleen in een hotel slapen voor een band die gemiddeld twee keer per jaar naar Nederland komt. Al vijftien jaar lang. En het nog leuk vinden ook. Daar word ik stiller van dan welke optredende band ook.