3VOOR12 bespreekt Album van de Week (11): LCD Soundsystem 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (11): LCD Soundsystem

Sound of Silver toont een beter en coherenter LCD Soundsystem

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (11): LCD Soundsystem

Sound of Silver toont een beter en coherenter LCD Soundsystem

Hoe overtref je een lovend ontvangen debuutalbum? Simpel, door eerst een dikke knipoog te geven naar je grootste hit en vervolgens vol gas vooruit te gaan.

Sound of Silver toont een beter en coherenter LCD Soundsystem

Wie vol verwachting voor de eerste keer het gloednieuwe zilverkleurige schijfje van LCD Soundsystem in zijn cd-speler steekt, zal bij de eerste tonen even de wenkbrauwen fronsen. Losing My Edge? “Ik wilde starten met een nummer dat klinkt zoals mensen verwachten dat LCD Soundsystem klinkt”, zegt James Murphy in een interview. Een herhalingsoefening? Dan trapt hij langzaam maar zeker het gaspedaal in. Sound of Silver start met het wervelende Get Innocuous!, waarin Murphy zich ontpopt als nazaat van David Bowie in misschien wel de meest meeslepende groove van LCD Soundsystem tot dit moment. En dat is nogal wat na het lovend ontvangen debuutalbum uit 2005.

Die knipoog naar Losing My Edge is een typisch staaltje James Murphy humor. Heel subtiel, niet met woorden, maar met muziek. Hij weet ook wel dat de eerste LCD Soundsystem single ooit een mijlpaal was die hij volgens velen nooit meer zal overtreffen. Of dat waar is of niet zal hem verder een zorg zijn, hij stroopt liever de mouwen op om aan het werk te gaan. Verwacht geen grote koerswijziging op dit tweede album, verwacht een beter en coherenter LCD Soundsystem.

James Murphy praat graag over muziek. Hij is een alleseter die al heel wat jaren meeloopt, ontelbaar veel bands versleten heeft en uiteindelijk al zijn muzikale kennis heeft samengebald in LCD Soundsystem. Net als zijn geestverwanten The Rapture beklaagt hij zich openlijk over de manier waarop zijn stad New York zijn rol in de geschiedenis van de dansmuziek negeert. Zelf put hij voortdurend uit die geschiedenis. Postpunk, punkfunk en electro vormden de belangrijkste ingrediënten op het eerste album, disco wint licht terrein op het tweede. Naast de karakteristieke praatzang horen we nu meer echte zang, zoals in de melancholische dansvloerkraker All My Friends. De producties zijn bovendien minder rauw dan voorheen.

Single North American Scum is een hint naar de reputatie van Amerikanen in de wereld, maar Murphy is er niet het type naar om uit te halen naar zijn president of zich het lot van de wereld op de schouders te nemen. Hij is een druktemaker met herrie in zijn kop, die er op een bewonderenswaardige manier in slaagt zijn gedachten te kanaliseren naar een slim en tegelijkertijd speels mengsel.

Sound of Silver eindigt net als het debuut met een ballad. Dit keer is het een tranentrekkende ode aan Murphy's thuishonk, New York I Love You But You’re Bringing Me Down. De miljoenenstad is nog altijd zijn grootste muzikale inspiratiebron, maar stoot hem net zo hard af als dat hij hem aantrekt. ‘Filthy but fine’, klinkt het. Voorlopig blijkt het een gouden combinatie.

LCD Soundsystem – Sound of Silver ligt vandaag in de winkels en wordt verdeeld door EMI. LCD Soundsystem speelt zaterdag 17 maart in een uitverkochte Melkweg.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12