Vervroegd 05 Days Off ziet kaarten wegvliegen Vervroegd 05 Days Off ziet kaarten wegvliegen

Dance-vijfdaagse laat publiek voor het eerst buiten op het Leidseplein dansen

Vervroegd 05 Days Off ziet kaarten wegvliegen

Dance-vijfdaagse laat publiek voor het eerst buiten op het Leidseplein dansen

Een kleine vier weken voor het begin van dance-event 05 Days Off is er al bijna geen vijfdagenkaart meer te krijgen. Het gaat qua kaartverkoop kortom goed met de zevende editie van het festival. Mogelijk is de vervroeging van het evenement daar debet aan, net als een programma dat meer namen uit de mainstream lijkt te bevatten dan voorheen.

Dance-vijfdaagse laat publiek voor het eerst buiten op het Leidseplein dansen

Het gaat qua kaartverkoop beter dan ooit met dance-event 05 Days Off. Een kleine vier weken voor het begin van de Amsterdamse dance-vijfdaagse zijn er al bijna geen passepartouts meer te koop. Niet eerder ging de kaartverkoop voor het festival zo hard. “Het gaat als een tierelier, ik denk dat de laatste passepartouts deze week de deur uit zijn”, zegt organisator Maurice Spijker. “Ook met de losse kaarten liggen we voor op schema ten opzichte van vorig jaar.” 05 Days Off heeft dan ook flink wat namen op het programma staan die zelfs bij minder ingewijden een belletje doen rinkelen. Zoals DJ Shadow, Dizzee Rascal, Digitalism, !!! en Goose. Daarmee is de line-up van het festival niet minder cutting edge, vindt Spijker. “Bepaalde stromingen worden volwassener en schuiven meer op richting de mainstream.”

Mojo Concerts is verantwoordelijk voor de programmering, maar de organisatie van het evenement ligt ook in handen van de locaties, waaronder Paradiso en de Melkweg. “Met maarliefst vier betrokken organisaties heb je een ongelooflijke overlegcultuur. Dus wilden we de organistatie naar een partij schuiven. Maar op die manier voelden Paradiso en Melkweg hun betrokkenheid wegebben, terwijl het wel een ontzettend Amsterdams ding is. Dus hebben we de organisatie grotendeels bij hen neergelegd, maar wij coördineren de programmering.”

Die programmering gaat in nauw overleg met de locaties, zegt Spijker. “Je hebt ongeveer op je net vlies welke richtingen en stromingen belangrijk zijn of relevant gaan worden. Dat zag je vorig jaar aankomen met dubstep, daar hebben we goed zicht op. Vervolgens kijk je wat de interessante artiesten binnen die genres zijn in dat spectrum en check je de beschikbaarheid van de acts.” Onverwacht heeft 05 Days Off er nog een podium bij, in de openlucht zelfs. Stichting Leidseplein Theaters legt namelijk op het Leidseplein van 15 juni tot en met 15 juli een dansvloer neer waar een maand lang op alle denkbare stijlen wordt gedanst. 05 Days Off laat er op de woensdag, donderdag en zaterdag enkele lokale helden optreden.

05 Days Off vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 8 juli, een week vroeger ten opzichte van eerdere edities. Spijker: “Vorig jaar was er in het weekend van 05 Days Off wel heel veel te doen. Dance Valley, Extrema en tigduizend andere festivals in het buitenland. Het was moeilijk om ons publiek te bereiken en om de juiste artiesten te scoren. Dus besloten we om het festival dit jaar te verplaatsen.” Dat deed 05 Days Off na overleg met andere events, om niet alsnog allemaal in hetzelfde weekend te belanden. “Dan komen we met de andere festivals bij elkaar op Eurosonic. Dan hoor je hoe alle agenda’s er uit zien.” Dat is altijd weer een gezellige boel:.“Hoe meer bier je erin giet, hoe makkelijker ze hun data verklappen”, grapt Spijker. “Zoals je kunt raden waren wij al snel zo dronken dat we zeiden: ‘joh, wij verplaatsen wel.’”

3VOOR12 doet uitgebreid van 05 Days Off. Op de festivalsite staan al de eerste interviews met bevestigde acts.

Beluister het interview met Maurice Spijker in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12