Tevreden El Pino begint in de zomer aan nieuwe plaat

David Pino: "Het kriebelt nogal"

Molten City, de debuutplaat van El Pino & the Volunteers die vorig jaar september uitkwam op Excelsior, heeft zanger/gitarist David Pino alles gebracht waar hij op hoopte: veel mooie optredens voor volle zalen. In de zomer begint de band aan het tweede album.

David Pino: "Het kriebelt nogal"

Molten City, de debuutplaat van El Pino & the Volunteers die vorig jaar september uitkwam op Excelsior, heeft zanger/gitarist David Pino alles gebracht waar hij op hoopte. “We hebben geen single of iets dergelijks gehad, maar ik wilde vooral in mooie zalen spelen en dat is gelukt. In maart hebben we onze eerste eigen clubtour gedaan, langs de bovenzaal van Paradiso, Vera, W2, Ekko en De Lantaarn. Overal was het hartstikke vol – sommige optredens waren uitverkocht. Dat is toch heel anders dan voorprogramma’s doen.” En goed nieuws voor de fans: een nieuw album ligt in het verschiet.

Pino komt net terug van het Oerol Festival op Terschelling, waar het Rotterdamse Americana-gezelschap zes keer heeft opgetreden in drie dagen, op verschillende plekken. “Onze muziek viel goed daar”, zegt Pino. “Het was het juiste publiek voor ons.”

El Pino & the Volunteers speelt heel veel, maar het internationale geluid dat de band heeft, bracht de muzikanten nog niet naar het buitenland – België uitgezonderd. Dat blijkt het bewuste keuze. Pino: “We wilden eerst in Nederland een solide basis leggen. Er hing een buzz waar we gebruik van moesten maken.” Die buzz was onder meer het gevolg van het winnen van een Essent Award, vorig jaar oktober. Die leverde de band geld plus een aantal optredens op festivals op.”

Deze zomer stuurt El Pino & the Volunteers het debuut wel de grenzen over om te zien of dat iets oplevert. Verder begint de band aan een nieuwe plaat, maar over hoe, wat en wanneer kan de zanger nog niets vertellen. “Ik denk wel dat die anders wordt. De eerste plaat is in drie jaar ontstaan; nu is er in de band een bepaalde feel en klik. Misschien gaan we voor de opnames wel naar het buitenland.” Pino heeft al wel wat producers aangeschreven, waaronder Gary Louris van The Jayhawks.

De demo’s voor de tweede plaat maakt de band in ieder geval wél in het buitenland. In Frankrijk. Pino: “We gaan een week naar een huisje in Bretagne, waar we een studiootje inrichten. Lekker een week lang alleen maar met muziek bezig zijn. Onze volgende stap? Ik hoop van de muziek te kunnen leven, maar ik wil vooral heel graag die plaat maken. Het kriebelt nogal.”

Luister naar het hele interview van Ron van der Sterren en Robert Lagendijk met David Pino in Dubbel Check.