Luistertest: Lefties Soul Connection Luistertest: Lefties Soul Connection

In gesprek met Hammond-toetsenist Alviz ofwel Alvin Bartels

Luistertest: Lefties Soul Connection

In gesprek met Hammond-toetsenist Alviz ofwel Alvin Bartels

Dat de Amerikaanse funkband The Meters van grote invloed is op Lefties Soul Connection, weet iedereen natuurlijk wel. 3VOOR12 propte een stapel platen in de koffer en ging langs bij Hammondspeler Alvin Bartels om hem aan de 3VOOR12-luistertest te onderwerpen. En wat blijkt? Hij herkent zijn eigen labelmaatjes niet eens!

In gesprek met Hammond-toetsenist Alviz ofwel Alvin Bartels

Lefties Soul Connection is Nederlands beste groove band. Deze week verscheen het tweede album Skimming The Skum op Excelsior. De muziek van Lefties is dampend, swingend en stomend. Classificaties die je doorgaans niet leest in recensies van het Utrechtse gitaarlabel. Maar zowel band als label zijn blij met de samenwerking, vertelt Hammond-speler Alvin Bartels in de 3VOOR12-luistertest. “In de hiphop- en funkscene kende iedereen ons al. Dit is een mooie gelegenheid om met mensen in contact te komen die ons nog niet kennen.”

Lefties heeft de pijlen vooral op het buitenland gericht. Amerika zou natuurlijk mooi zijn, vertelt Bartels maar de echte mogelijkheden liggen aan de andere kant van de wereld, in Japan. “Als het goed is gaan we er in het najaar heen voor tien shows.”

Luister naar de 3VOOR12-luistertest met Alvin Bartels uit Dubbel Check 6-6-2007. Daarin ondermeer:

Deep Purple – Smoke On The water (cd The Very Best Of… Rhino / WEA)
“Voor mij was dit op de middelbare school een grote invloed vanwege het Hammond orgel. Op een bepaalde manier komt dit nog terug in onze sound, dat hakken en dat rauwe geluid. Ik heb een Jimi Hendix periode gehad. Maar ook vond ik Janis Joplin, Led Zeppelin en Deep Purple tof. Vooral die scheurende kant van het Hammond trok mij aan. Ik ben heel burgerlijk begonnen op een elektronisch orgel. Veel mensen associëren dat met suffe feestjes en Duyvis nootjes, maar omdat je met je voeten de baspedalen bedient, kon je alles zelf doen en dat trok mij aan. Want in het begin wilde ik natuurlijk gewoon gitaar spelen.”

The Meters – Cissy Strut (cd Funkify Your Life: The Meters Anthology Rhino / WEA)
“Wat mij betreft de beste grooveband die er is is geweest. Het is het ‘less is more principe’. Ze spelen heel spaarzaam en laten niet zien dat ze heel goed kunnen spelen of alle toonladders beheersen. Het gaat puur om de groove en de rest staat daarvan in dienst. De drums staan centraal. Daar komt de bas bij. De gitaar en het orgel hoeven dan alleen nog maar een nootje aan te slaan. Dat noemen wij de slagroom op de taart.”

Motor – Black Powder (cd Klunk Novamute)
“Naar techno luister ik eigenlijk niet. Ik heb het wel geprobeerd, een vriend van mij zit er helemaal in. Natuurlijk hoor ik het wel eens als ik dronken op een feestje sta. Ik mis de soul en het is veel te statisch voor mij, te machine. Ik heb er geen gevoel mee.”

Verder nog: Johan – Coming in from the Cold (cd JHN THX Excelsior / V2)

Aansluitend:

Lefties Soul Connection – Paul Newman (cd Skimming the Skum Excelsior / V2)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12