Het beste van State komt al na twee jaar

Internet hiphop magazine presenteert hoogtepunten in boekvorm

Het is een heel nieuw verschijnsel: websites die de tofste stukken bundelen in een heus boek. GeenStijl heeft na het succesvolle jaaroverzicht deze zomer een vakantieboek Volgende week kun je ook het beste van hiphopwebsite State Magazine thuis tussen de boekensteunen klemmen. State bestaat twee jaar en dat moet gevierd!

Internet hiphop magazine presenteert hoogtepunten in boekvorm

De afgelopen tijd heeft Job de Wit, hoofdredacteur van hiphopwebsite State Magazine, zijn eigen site flink doorgespit. Hij was op zoek naar hoogtepunten van de artikelen die de afgelopen twee jaar op State waren gepubliceerd. Gebundeld verschijnen deze binnenkort in het 160 pagina’s tellende boek State. De Wit: “Van de beste artikelen weet je nog dat ze tof zijn, zonder ze te herlezen.”

Hoewel State Magazine twee jaar bestaat, is dat niet de directe aanleiding voor het verschijnen van het boek. De Wit: “Uitgeverij L.J.Veen benaderde ons al na een jaar om een boek samen te stellen. Toen was het allemaal te kort dag. Nu hebben we er de tijd voor kunnen nemen.”

Sommige stukken die de afgelopen jaren op State verschenen lenen zich beter voor het boek dan andere. De nadruk ligt dan ook in het boek op de interviews en de achtergrondartikelen. De Wit: “Toen we net begonnen kregen we nog wel het commentaar dat sommige stukken te lang waren om van je scherm te lezen. Omdat we eigenlijk de enige plek in Nederland zijn waar je dit soort artikelen kunt lezen, mag het best wat langer zijn. Urbanpubliek wordt nogal eens onderschat, maar onze bezoekers lezen graag.”

Maar ook recensies ontbreken niet, zegt De Wit: “Ik heb een lange recensie geschreven over de best of-plaat van Public Enemy. Voor mij was dat een trip door de tijd. Ik was erbij in 1987 of 1988 toen ze in Amsterdam optraden. Het is een artikel waar ik trots op ben.”

In twee jaar tijd zag De Wit al een flinke ontwikkeling op State: “We doen steeds meer met bewegend beeld. En er is een grote doorstroom onder onze schrijvers. Sommige worden steeds beter, zoals Slim Pickins. Dat is het pseudoniem van een bekende Nederlandse producer. Hij schrijft geregeld voor State Twee jaar terug had hij nauwelijks schrijverservaring, maar nu is hij een van onze beste schrijvers.”

Het boek is echt een hebbedingetje volgens De Wit: “Je kunt alle stukken ook gewoon op internet lezen. Maar het speciale ontwerp door Hotel maakt het boek heel bijzonder.” Als het aan de hoofdredacteur ligt, krijgt het boek zeker een vervolg: “Maar eerst eens kijken hoe dit boek loopt.” De Wit kent de hiphopscene goed genoeg om te weten dat het boek de nodige reacties zal ontlokken: “Je weet van tevoren dat veel mensen op forums gaan roepen dat het boek helemaal niks kan zijn. Alleen omdat het van State is.”

Het boek State wordt 30 juni in de kelder van Paradiso, Amsterdam gepresenteerd, voorafgaand aan de show van Talib Kweli.