Fotograaf Paul Bergen heeft alleen voor zichzelf een besluit genomen Fotograaf Paul Bergen heeft alleen voor zichzelf een besluit genomen

Boycot 'lange lenzen concerten' blijft uit

Fotograaf Paul Bergen heeft alleen voor zichzelf een besluit genomen

Boycot 'lange lenzen concerten' blijft uit

Het begon met een open brief aan de website FotoQ, waarin fotograaf Paul Bergen de veertig seconden die hij Beyonce vanaf de middenstop mocht fotograferen 'het dieptepunt van de popfotografie' noemt. Bergen hintte naar een lange lenzen concerten boycot van een maand en tijdens Pinkpop zouden de popfotografen spijkers met koppen gaan slaan. Maar een grote boycot blijft uit. Bergen zelf zal de lange lenzen shows een half jaar vermijden.

Boycot 'lange lenzen concerten' blijft uit

Naar aanleiding van een lange mail naar de website van FotoQ, waarin fotograaf Paul Bergen zich beklaagde over de slechte omstandigheden tijdens de laatste Beyonce-show – veertig seconden fotograferen vanaf de middenstip – laaide een flinke discussie op. Bergen opperde het idee om dit soort lange afstand concerten een maand lang te boycotten. Pinkpop bood een mooie gelegenheid voor alle popfotografen om de koppen bijeen te steken. “Er is flink heen en weer gepraat,” zegt Bergen nu. “Maar het is niet zo dat we hebben vergaderd.” Zelf heeft hij wel een knoop doorgehakt: “Ik fotografeer alleen nog Justin Timberlake in Keulen, maar daarna zal ik een half jaar lang geen stadionconcerten doen.”

Geschrokken is Bergen niet van alle commotie die ontstond na zijn uitspraken op internet. “Ik verbaasde mij wel hoe snel alles gaat, dankzij internet. Maar omdat het slechts om tien procent van alle concerten gaat, wil ik er uiteindelijk geen keiharde zaak van maken. Ik heb ook nooit geroepen dat ik actie ga voeren. Dat is er in de media van gemaakt. Ik heb nu dus wel voor mijzelf een besluit genomen. Maar ik kijk niemand er op aan als hij doorgaat met het fotograferen op grote afstand van het podium.”

Het was vooral de extreme tijdsdruk die Bergen kwaad maakte tijdens het Beyonce concert: “Als ik twee nummers had mogen fotograferen, had ik nooit de mail naar FotoQ gestuurd.” Bergen kreeg wel goede reacties van platenmaatschappijen en concertpromotor Mojo: “Zij zien ons graag voor het podium. Het zijn de managers van bands die dwarsliggen. Met hun wil ik dan ook in gesprek treden.”

Bergen fotografeert veel voor het AD: “Ik moet nog met de fotoredactie praten. Het zou mooi zijn als ze mij zouden steunen.” Maar eigenlijk maakt het hem niets uit als de krant een foto plaatst van iemand die wel plichtsmatig een kiekje vanaf de middenstip van een stadion maakt. “Ik heb dit besluit vooral voor mijzelf genomen. Door dit soort shows niet meer te doen, hou ik tijd over voor nieuwe kansen. En ik doe dit ook niet om platenmaatschappijtjes te pesten. Kijk eens naar die foto van Marilyn Manson op Pinkpop op mijn site. Het lijkt wel een portret maar het is gewoon een concertfoto. Daar doe je het voor. Zulke foto’s wil je kunnen maken.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12