Duvelduvel maakt rentree bij Top Notch

Platenbaas Kees de Koning: “Ik moet toch de hand in eigen boezem steken”

Met een cryptische boodschap op zijn website maakte rapper Duvel in 2006 een eind aan Duvelduvel. Al snel bleek dat de Rotterdammer teleurgesteld was in zijn label Top Notch en zijn collega rappers daar. Vandaag werd bekend dat er een nieuw album van Duvelduvel verschijnt: Puur Kultuur. En tot ieders verbazing verschijnt de cd bij Top Notch.

Platenbaas Kees de Koning: “Ik moet toch de hand in eigen boezem steken”

Zelfs voor Top Notch baas Kees de Koning is het nieuws nog relatief vers. Vandaag werd het wereldkundig gemaakt: het nieuwe album van Duvelduvel heet Puur Kultuur en verschijnt op Top Notch. Dat is opmerkelijk omdat nog geen jaar geleden de rapper een punt achter zijn carrière zette. De Koning is trots dat de verloren zoon terug is: “Maar eigenlijk is hij nooit officieel weggegaan.”

Met een cryptische boodschap op zijn website maakte rapper Duvel in 2006 een eind aan Duvelduvel. Al snel bleek dat de Rotterdammer teleurgesteld was in zijn label Top Notch en zijn collega-rappers daar. Duvel beweerde geen cent gezien te hebben van de albumverkoop van Aap-o-theek en over het album van Jawat zei hij toen: “Ik knal heel die hele cd met hem in elkaar en krijg er niet eens een eitje voor.”

De Koning wil de affaire niet bagatelliseren door te zeggen dat ‘het door alle aandacht in de pers allemaal groter werd dan het was’. “Ik heb de hand in eigen boezem moeten steken,” vertelt De Koning. “Top Notch is al een tijdje bezig en het succes van Opgezwolle en de Buitenwesten shows met Duvelduvel, Jawat en Kubus zorgden voor een renaissance bij het label. Er hing onderling een supergoede sfeer. Toen Top Notch wegging bij EMI bleef heel veel papierwerk bij mij liggen. Duvel vond het allemaal te moeizaam gaan. Ik was volgens de contracten te laat met het overleggen van bepaalde documenten. Maar nu heb ik een nieuwe accountant. Duvel reageerde heftig, maar het ging hem meer om het principe dan om de centen.”

Inmiddels gaat al het gerucht in de scene dat Duvel met Puur Kultuur alleen maar voldoet aan een contractuele verplichting die hij nog heeft met Top Notch. De Koning: “Duvel was vrij om te gaan. Maar ik heb natuurlijk liever dat hij zijn muziek bij Top Notch uitbrengt.” En zo gaan de twee partijen verder waar het nog geen jaar geleden ophield. Met hetzelfde contract. “Maar dat is niet meer dan een stukje papier met twee handtekeningen. Het is gewoon heel simpel: hij maakt mooie muziek en ik leg het zo goed mogelijk in de winkels.”

Puur Kultuur verschijnt op 27 juli en zal evenals de voorganger Aap-o-theek in een opvallende verpakking verschijnen. Maar Top Notch wil nog niets verklappen: “De hoes doet de albumtitel eer aan.”