18-jarige fan maakt controversiële videoclip voor Kubus & BangBang 18-jarige fan maakt controversiële videoclip voor Kubus & BangBang

Maker mixt oorlogsbeelden met blingblingrappers

18-jarige fan maakt controversiële videoclip voor Kubus & BangBang

Maker mixt oorlogsbeelden met blingblingrappers

Hiphoplabel Top Notch werd afgelopen week blij verrast met een videoclip voor het nummer Conflict Diamonds van Kubus & BangBang. De clip werd gemaakt door een 18-jarige fan, die beelden van rappers vermengd met oorlogsgeweld in Afrika.

Maker mixt oorlogsbeelden met blingblingrappers

Hiphoplabel Top Notch heeft de smaak te pakken. Koud een maand na de ontmaskering van de Shenkie-clip presenteert het label opnieuw een amateurclip. Een echte dit keer, verzekert het label. Een anonieme 18-jarige fan maakte een nogal expliciete clip bij het nummer Conflict Diamonds van Kubus & BangBang. Beelden van blingblingrappers als 2 Pac en Snoop Dogg worden afgewisseld met gruwelijke beelden uit oorlogsgebieden in Afrika. Conflict Diamonds is dan ook een aanklacht tegen rappers die dure juwelen dragen, waar in Afrika hele burgeroorlogen voor gevoerd worden.

Als je rapper BangBang vol vuur hoort praten, zou je haast zeggen dat hij hem zelf gemaakt heeft. Hij noemt het onderwerp het belangrijkste van het album: “Als mensen bij een interview eerst over mijn tatoeages willen praten, best. Maar hier gaat het uiteindelijk om.” BangBang hekelt rappers die zich niets aantrekken van de toestanden in Afrika. Zeker zwarte rappers krijgen er van langs, omdat zij vanuit hun achtergrond meer verantwoordelijkheid zouden moeten voelen voor Afrika. “Het enige verschil tussen mijn eigen opvattingen en de clip is dat er alleen beelden gebruikt zijn van rappers. Mij gaat het om alle criminelen. Halle Berry en Gwen Stefani hadden er ook in gemoeten!”

Voor de rest is de rapper enthousiast over de clip, die precies verbeeldt wat hij bedoelde: “Het is een bewijs dat jongeren mondiger zijn dan vaak lijkt.” De clipmaker gebruikte toevalligerwijs een fragment dat BangBang al kende. “Er zit een fragment in de track waarin ik spreek over een vrouw die een kind borstvoeding geeft. Vervolgens zie je dat het kind een been mist. Ik werd precies door dat beeld geïnspireerd.” Toch is van overleg geen sprake. Volgens BangBang leverde een 18-jarige fan de clip anoniem af bij label Topnotch. “Als een moordenaar die een briefje achterlaat. Hij wil absoluut anoniem blijven,” zegt BangBang, “Logisch, omdat hij het beeldmateriaal gestolen heeft.”

Volgens Farid Benmbarek van Top Notch staat de clip van Conflict Diamond niet op zichzelf: “Je ziet op internet veel voorbeelden van fans die zelf clips maken, vaak bij politiek geladen tracks. Er zijn soortgelijke clips van Mos Def en Immortal Technique. Fans maken clips met slideshows of televisiebeelden die ze op internet vinden. De artiesten zelf hebben vaak het budget niet om echt zo’n clip te maken. Je krijgt de beelden überhaupt nauwelijks gecleared, omdat ze in een negatieve context gebruikt worden.” Het label heeft de video inmiddels op zijn eigen Youtube pagina gezet. De clip gaat niet naar MTV en TMF. Bang voor klachten is Benmbarek niet: “Youtube is een soort niemandsland.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12