Popzaal in De Hallen krijgt capaciteit van 1500 bezoekers

SCHA in gesprek met Melkweg en Panama over exploitatie kleiner podium in De Hallen

Het poppodium in uitgaanscentrum De Hallen in het Amsterdamse stadsdeel Oud-West wordt fiks kleiner dan gepland. In plaats van 2500 bezoekers krijgt de zaal een capaciteit van 1500 personen. Dit als gevolg van beoogd exploitant Paradiso die zich terugtrok uit het project en buurtbewoners die de geplande zaal te groot vonden.

SCHA in gesprek met Melkweg en Panama over exploitatie kleiner podium in De Hallen

Het in de zomer van 2009 te openen megacultuurcentrum De Hallen in het Amsterdamse Oud-West zal het moeten doen met een fors kleiner poppodium dan gepland. De Stichting Culturele Hoofdstad Amsterdam (SCHA), ontwikkelaar van De Hallen, had een concertzaal voor 2500 bezoekers voor ogen. Dit aantal is noodgedwongen bijgesteld tot 1500, nadat Paradiso zich eind vorig jaar uit het project terugtrok en zowel toekomstige huurders van het centrum als buurtbewoners aangaven liever een kleinere popzaal te hebben. De Scha voert nu gesprekken met de Melkweg en Club Panama voor de exploitatie van de popzaal in De Hallen.

De SCHA is een initiatief van tv-maker Harry de Winter, Leon Ramakers, Bob Meyer en Oswals Schmirtz. Zij begonnen ruim twee jaar geleden met de plannenmakerij voor de transformatie van de oude tramremise in Oud-West in een uitgaanscentrum. De ambitie: een walhalla voor de kunst- en cultuurliefhebber, met onder meer twee theaters, acht bioscoopzalen, een jazzclub, een expositieruimte en dus die fikse popzaal voor binnen- en buitenlandse acts. Die moest met een capaciteit van 2500 man het gat opvullen tussen clubs als de Melkweg en Paradiso en de grote Heineken Music Hall.

De komst van een zaal met die omvang leek eind vorig jaar al uitgesloten, toen de beoogde uitbater Paradiso zich onverwacht terugtrok uit het project. Hierdoor besloot de gemeente Amsterdam geen renteloze lening van 2,5 miljoen euro te verstrekken aan de SCHA. Toch kan de ontwikkeling van De Hallen gewoon doorgaan, met een kleinere popzaal voor 1500 man. SCHA-voorzitter Oswald Schwirtz zegt te kunnen leven met de verkleining. “Het was een samenloop van omstandigheden”, vertelt hij. “Paradiso trok zich terug, de buurt was bang voor parkeeroverlast en had daarom liever een kleinere zaal. Toen zeiden ook de huurders dat helemaal niet erg te vinden. Voor hen zijn er door de verkleining natuurlijk meer vierkante meters te verdelen. Dus kozen we ervoor om de zaal te verkleinen. Je wilt je huurders immers gelukkig hebben.” Ondanks de verkleining blijft de popzaal een cruciaal onderdeel van De Hallen. “In de zin dat je daarmee een grote bierbrouwer kan binnenhalen die mee investeert. Een aantal brouwers heeft interesse getoond.”

Dat Paradiso vorig jaar opeens besloot niet meer mee te doen, heeft Schwirtz erg verbaasd. De poptempel heeft er voor gekozen de concertzaal in het nieuwe uitgaanscentrum Getz te gaan draaien, naast de Heineken Music Hall aan de Arenaboulevard. De zaal in Getz krijgt wel een capaciteit van 2500 bezoekers. De bouw van dit project begint halverwege dit jaar. “Als ze liever in Zuidoost gaan zitten, dan kan dat natuurlijk. Maar volgens mij heeft De Hallen straks een enorm aanzuigende werking op een groot publiek. Misschien dat de huur in Getz lager is dan bij ons.” SCHA is nu in gesprek met andere potentiële partners, waaronder de Melkweg en Club Panama. “Ze zijn enthousiast, maar we zijn er nog lang niet uit. Iedereen heeft natuurlijk zo zijn wensen.”

Zowel Club Panama als de Melkweg bevestigen in gesprek te zijn met SCHA, maar concrete toezeggingen zijn nog niet gedaan. “Het is voor de Melkweg zeker heel interessant”, zegt directeur Cor Schlösser. “Maar of we het gaan doen, hangt van veel factoren af. De identiteit van de nieuwe zaal is heel belangrijk voor ons. Die moet wel bij de Melkweg passen, we moeten er trots op kunnen zijn.” Met Paradiso, de vernieuwde Melkweg Max en de zaal in De Hallen zou Amsterdam vanaf 2009 drie popzalen met een capaciteit van 1500 bezoekers tellen. Voor Schlösser is het de vraag of die wel naast elkaar kunnen bestaan. “Het zou misschien kunnen, maar dan zullen er meer andere dingen moeten gebeuren in de zalen dan alleen concerten en dansavonden. Ik denk wel dat twee zalen van 2500 man in Amsterdam pas echt teveel van het goede zou zijn.”

Bij Paradiso was niemand bereikbaar voor commentaar.