Klaxons verklaren gitaarmuziek op sterven na dood Klaxons verklaren gitaarmuziek op sterven na dood

James Righton: "We zijn een subversieve popband"

Klaxons verklaren gitaarmuziek op sterven na dood

James Righton: "We zijn een subversieve popband"

New rave. De hype liep vooruit op het eerste album van de jonge Londense band Klaxons. Nu is hun debuut Myths Of The Near Future er dan eindelijk. Keyboardspeler James Righton had al gewaarschuwd. Klaxons is geen gewone popband, maar een subversieve. En o ja, nog wat: "Het zijn geen interessante tijden voor Britse popmuziek, vandaar al die aandacht voor ons."

James Righton: "We zijn een subversieve popband"

De London Calling-editie van eind november vorig jaar. Vraag de zelfverzekerde keyboardspeler James Righton van Klaxons niet naar zijn festivalfavorieten - die zijn er simpelweg niet. Leeft hij op een andere planeet, ergens op Atlantis of Interzone - om hun opvallende debuutsingle maar eens te quoten? Hij kan er om lachen, al heeft het hypecircus hem al zo ver rondgetold, dat hij nauwelijks nog weet dat hij nu in Amsterdam is.

"Het zijn geen interessante tijden voor Britse popmuziek", vervolgt Righton. "Wij genereren de nodige aandacht, omdat we iets anders doen." Wat hem wel interesseert op het moment zijn bijvoorbeeld de producties van Timbaland voor hitparadeacts als Justin Timberlake en Nelly Furtado, en de scene rond de Amerikaanse undergroundband TV On The Radio. Righton in overdrive: "Gitaarmuziek is stervende!".

Als er een band momenteel een streep onder de Britse pophistorie kan zetten, met daarbij een pijl de andere kant uit, dan is het wel Klaxons. Althans, als je de Britse hype-pers tenminste mag geloven. Al ver voor het verschijnen van hun debuutalbum Myths Of The Near Future werden de colommen al volgeschreven over de jonge Londense band.

Klaxons optredens worden bevolkt door met glowsticks zwaaiende jongelui, alsof het Aciiid-tijdperk met raveparties weer is teruggekeerd. Vandaar dat Klaxons-zanger en voormalig filosofie-student Jamie Reynolds met de briljante woordspeling 'new rave' kwam: een verbastering van de gitaargerichte genreaanduiding 'new wave' en 'raveparties'. Het blad popweekblad NME ging gretig met de nieuwe term aan de haal.

Righton is het new ravestempel nog net niet beu, al geeft hij toe dat de grap danig uit de hand is gelopen. "Ik weet niet precies wat je bij de term new rave voor moet stellen. Het is eigenlijk geen goede term, want we zijn gewoon een subversief popbandje." Maar wel eentje die geen genoegen neemt met een publiek dat gewoon een biertje staat te drinken. Publieksparticipatie is toch wel het minste wat je mag verwachten.

Klaxons mogen dan met hun twintig levensjaren te jong zijn om de illegale raveparties uit de jaren tachtig zelf te hebben meegemaakt, maar dat neemt niet weg dat ze afgelopen zomer stiekem wat grote feestjes georganiseerd hebben. Telefoonnummer met de geheime locatie op het internet en feesten maar. Righton: "We dachten eerst dat er niemand op af zou komen, maar voor we het wisten stonden er achthonderd man te bouncen. Dat soort optredens klinken misschien niet het beste, maar ze zijn wel de tofste. Een hele zaal vol met mensen die uit hun dak gaan, terwijl je niet weet of elk moment je apparatuur kan ontploffen!"

Luister naar het interview van Menno Visser met keybordspeler James Righton van Klaxons.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12