Kaiser Chiefs-fans per ongeluk verplicht om cd te kopen

Junior van der Stel (Mojo Concerts): "Dit was nooit de bedoeling"

Op papier is het een slimme actie. Reserveer op internet je kaartje voor Kaiser Chiefs in Paradiso en bestel er meteen de nieuwe cd bij. In de praktijk pakte het anders uit. Na luttele minuten waren de tickets zonder cd de deur uit en moesten fans de cd wel bestellen als ze nog kaartjes voor het concert wilden kopen. Gedwongen koppelverkoop? Nee, een kinderziekte.

Junior van der Stel (Mojo Concerts): "Dit was nooit de bedoeling"

De helft van de kleine 3000 kaartjes voor de twee Kaiser Chiefs-concerten in Paradiso van eind mei waren zaterdagochtend binnen tien minuten de deur uit. De andere helft ging aanzienlijk minder hard. Die tickets waren namelijk alleen in combinatie met de nieuwe Kaiser Chiefs-plaat Yours Truly, Angry Mob te reserveren, een nieuwe actie van Mojo Concerts en platenmaatschappij Universal. Maar wie na tien over tien via internet kaartjes voor Kaiser Chiefs wilde kopen, kon dus niet anders dan verplicht de nieuwe cd à 16 euro erbij bestellen. En dat wil natuurlijk niet iedereen. Fans klagen erover op internetfora en 3VOOR12.

“Dit is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest”, reageert Junior van der Stel van Mojo Concerts. “Er is dit weekend iets misgegaan in het systeem. In eerste instantie was de verdeling van de tickets over de twee opties fiftyfifty. Toen de kaarten zonder cd op waren, gaf het systeem niet automatisch meer losse kaarten vrij vanuit de bundel met cd. Helaas was iemand vergeten die mogelijkheid in te voeren. Vanochtend is dat met de grootste urgentie rechtgezet. Er zijn nu nog een paar honderd losse kaarten te koop, zonder de cd dus.”

Ondanks de fout durft Mark Stoks van platenmaatschappij Universal wel van een succesje te spreken. “Als de mogelijkheid er is, doen we het vast nog eens”, zegt hij. “Al valt er hiervan dus genoeg te leren. Maar toch: van de mensen die tot en met vandaag via Ticketservice hun kaartjes reserveerden, heeft ongeveer een derde ook de cd besteld." Of dat komt doordat er het hele weekend geen andere keus was, is volgens hem nog onduidelijk. "Exacte verkoopaantallen zijn nog niet te geven, omdat de voorverkoop nog loopt.”

Ook Van der Stel ziet het mankement als een kinderziekte. “Dit is het nadeel van iets voor de eerste keer proberen. De volgende keer moet dit voorkomen worden.” Fan Jorinde weet wel hoe het zou moeten. “Als je een ticket bestelt, moet je pas daarna kunnen aanvinken dat je ook het album wilt.”