FNV Horecabond grijpt regeerakkoord aan om algeheel rookverbod dit jaar door te voeren FNV Horecabond grijpt regeerakkoord aan om algeheel rookverbod dit jaar door te voeren

Woordvoerder Frederique Hermie: “Wij zeggen: Doen!”

FNV Horecabond grijpt regeerakkoord aan om algeheel rookverbod dit jaar door te voeren

Woordvoerder Frederique Hermie: “Wij zeggen: Doen!”

In het regeerakkoord zoals dat er nu ligt, staat dat er per 2011 een algeheel rookverbod in de horeca zal worden doorgevoerd. Dat is voor de FNV Horecabond reden genoeg om per direct een rookvrije werkplek te eisen. En dat is eenvoudiger dan je denkt, stelt woordvoerder Frederique Hermie. “Ooit kreeg de horeca een uitzonderingspositie. Die hoeft alleen maar geschrapt te worden.”

Woordvoerder Frederique Hermie: “Wij zeggen: Doen!”

“Waarom wachten met een algeheel rookverbod, als je het nu direct kan invoeren,”  zegt woordvoerder Frederique Hermie van de FNV Horecabond. En dat uitgerekend op de dag dat het nieuwe regeerakkoord naar buiten komt waarin staat dat zo’n verbod in 2011 een feit is.

Het invoeren van een rookverbod in de horeca is eenvoudig, stelt Hermie. “In heel Nederland mag op de werkplek niet meer gerookt worden. Ooit was er een uitzondering voor de horeca gemaakt. Die uitzonderingsregel hoeft nu alleen maar geschrapt te worden. Er is nu ook veel aandacht in Europees verband voor dit onderwerp en er zijn veel voorstanders. Wij zeggen: Doen!”

Daar komt volgens Hermie bij dat het op het ogenblik de verkeerde kant dreigt op te gaan in de horeca. “De afspraken die met Hoogervorst gemaakt zijn om het roken in de horeca terug te dringen, stammen uit 2004 en lopen tot 2009. Nu er een algeheel rookverbod in 2011 komt, zullen veel horecaondernemers denken: waarom zou ik tot die tijd nog actie ondernemen.”   

Bas Kuik, woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil nog niet teveel op de zaken vooruit lopen: “Het zal in zijn geheel van de nieuwe minister afhangen. Maar als de tweede evaluatie - begin april - van de afspraken met minister Hoogervorst weer slecht is, komt er sowieso per direct een rookvrije horeca.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12