Solo stelt deadline aan opnames

Simon Gitsels: “Er zijn al genoeg huwelijken op de klippen gelopen”

Het zit Solo niet mee. De release van het derde album stond gepland voor volgend jaar februari, maar het is nu eind december en de band zit nog volop in de opnames. Gitsels: “Het zijn misschien wel de beste liedjes tot nu toe, alleen horen we dat niet terug in de opnames.” De band stelt zichzelf nu een deadline.

Simon Gitsels: “Er zijn al genoeg huwelijken op de klippen gelopen”

In november de opnames en in februari zou dan het nieuwe album van Solo uitkomen. Zo was de planning. Maar inmiddels is het eind december en staat er nog niets op plaat. Het gerucht gaat dat zanger Michiel Flamman in de put zit. Volgens Simon Gitsels valt dat wel mee. “Maar het zit wel wat tegen”, zegt hij. “De nummers zijn al langere tijd af. Iedereen weet wat hij moet doen. We dachten de nummers er dus zo even op te knallen, maar niet dus. Het zijn goede liedjes, misschien wel de beste die we tot nu toe hebben geschreven. Alleen horen we dat nog niet terug in de opnames. Waneer we oefenen, voel je dat er een hoop lading en magie in de muziek zit. Die moet ook te horen zijn voor de luisteraars.”

Om te voorkomen dat de opnames eindigen in een slopend proces, heeft de band zich een deadline gesteld. Een vrij ruime, dat wel: in 2008 moet het album af zijn. “Misschien al wel in het voorjaar, dat zou best kunnen. We vinden allebei belangrijk dat we een maximum aan het aantal opnames stellen, anders verslapt de aandacht. Op een gegeven moment ken je je eigen materiaal, dan krijg je zin om nieuwe dingen te maken. Door optimistisch en constructief te blijven en veel met elkaar te overleggen, moet het gaan lukken. Er bestaan al genoeg verhalen over een proces van jaren waar uiteindelijk het huwelijk op de klippen loopt.”

De echte oorzaak achter de vertraging weet Gitsels niet aan te wijzen. “We hebben genoeg ervaring met het opnemen van een album, we weten hoe dingen gaan. Maar het blijft toch een momentopname. En misschien worden we wel steeds kritischer. Je wilt door, niet terug. Je wilt nieuwe vondsten doen, andere liedjes schrijven. En ook qua aandacht wil je er niet op achteruit.”

Aan de nummers zelf zal de band tijdens de opnames niet meer sleutelen. Het wordt een optimistisch album zonder synthesizers, weet Gitsels te melden. “Het zijn vrij uptempo nummers. De muziek valt een beetje tussen de eerste en tweede plaat in.”