September 2007: De maand van zwammen, christenen en Aux Raus

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven. September 2007 was de maand van Pete Philly & Perquisite, Andre Rouvoet en een bedreiging.

3VOOR12 blikt terug

Als er regen valt in september, wintert het in december.

Nou de kou van afgelopen weken is verklaard. Want wat regende het schandalen, prijzen, ruzies en geld in september. De maand werd prachtig en krachtig ingeluid door de 3VOOR12 Award verkiezing. Aux Raus ging er na een explosie on stage vandoor met de felbegeerde prijs. Maar niet voordat ze ons vertellen over hun optreden met Iggy Pop, de optredens in Mexico, Duitsland, Rusland, VS, Spanje, België en IJsland en de plannen voor cd numero twee.

September was ook de maand waarin boekingskantoor The Alternative toetrad tot The Entertainment Group. Alternative-oprichter Willem Venema is echter niet van plan nu Borsato te boeken: “Ik ga het enige doen waar ik goed in ben”, waarmee Venema doelt op het boeken van alternatieve popmuziek. Met de nieuwe financiële mogelijkheden hoopt The Alternative ook meer concerten voor grote internationale artiesten te organiseren. "Dat gaan we zeker proberen. We deden het al, maar nog niet genoeg", aldus Venema.

Bemoeienis van politieke christenen was er wél al genoeg. Toch weet ChristenUnie voorman Andre Rouvout een nieuwe manier te verzinnen om menigeen te tergen. In september presenteert Rouvoet het Nationale Welkomstlied. Met deze instant klassieker, als onderdeel van een compleet ondersteuningspakket, wil Rouvoet ouders ondersteunen bij de opvoeding van kinderen in het eerste levensjaar. 3VOOR12 denkt dat er sterkere nummers dan die van ex-Idolskandidate Raffaëla zijn om je eerste minuten op aarde door te brengen. Onder andere Elle Bandita, Spinvis en Meindert Talma deden suggesties.

Eveneens treurig of een meesterlijke promotiestunt? Ogenschijnlijk beiden. 50 Cent en Kanye West besluiten gelijktijdig hun nieuwe albums uit te brengen. Voor wie de overduidelijke vooropgezette strijd kon waarderen, plaatste 3VOOR12 beide albums op de luisterpaal. In de VS bleek Kanye de opperkemphaan en won de verkoopwedstrijd. In Nederland staken Pete Philly en Perquisite vrolijk hun middelvinger op en verkochten meer exemplaren van hun tweede album Mystery Repeats. Het is dat Gloria Estefan besloot nog niet rijk genoeg te zijn, anders stonden de Haarlemse Amsterdammers op één.

De Amsterdamse Melkweg bleek ook niet rijk genoeg te zijn. Bij de verbouwing van de grote zaal waren halve toezeggingen en een begrotingstekort reden voor een kleine podiumcrisis. De gemeente Amsterdam schoot te hulp met een gift van 500.000 euro en een eenmalige lening van 750.000. Na wat gezwartepiet en foute berichtgeving in de media was eind september de kwestie ten einde. “Ik heb het gevoel dat we elkaar weer recht in de ogen kunnen kijken”, reageert Melkweg directeur Cor Schlösser tevreden.

In aanloop naar Thunderdome in de RAI was er enige opschudding over de trailer voor het hardcore feest. Dit door de verwijzingen naar drugs, geweld, de KKK, verkrachtingen en andere beelden die als schokkend konden worden ervaren. De RAI schrok er niet zo van, maar informeerde wél even bij ID&T of er niet een alternatieve trailer geplaatst kon worden. Dit is uiteindelijk gebeurd.

Met 3VOOR12XL is het na vier jaar ook gebeurd. Het hiphopprogramma in de late uurtjes is door een muzikale herprofilering van 3FM geschrapt. Er bleek geen ruimte meer voor hiphop op de zender. Natuurlijk blijft 3VOOR12 wél hiphop minded, ook zonder 3VOOR12XL.

Zo keken wij op van het bericht van State hoofdredacteur Job de Wit dat een medewerker van de hiphopsite door een artiest was bedreigd. Uit angst voor eventuele gevolgen koos De Wit ervoor de naam van de artiest niet naar buiten te brengen: “Als iemand een bedreiging uit, houd je er altijd rekening mee dat er nog echt iets gaat gebeuren. Daarom lijkt het me niet verstandig om er verder over naar buiten te treden. Ik wil mijn personeel beschermen.” Of er in een later stadium nog aangifte is gedaan is niet bekend. “Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt en hoop dat met een excuus de zaak afloopt met een sisser”, aldus de geschrokken hoofdredacteur.

Ten slotte, het grootste en schokkendste bericht van september 2007: de zwammen op ADE! In twee zalen van Felix Meritis, het congrescentrum waar ADE traditioneel plaatsvindt, waren tijdens verbouwingen zwammen geconstateerd. Het zalencentrum was in rep en roer en reageerde al volgt: “Er wordt nu grondig onderzoek verricht naar de zwam. We kunnen er nu verder niets over zeggen.” Richard Zijlma, directeur van de conferentie, moest in allerijl op zoek naar een tweede locatie: “Als ik geen vervangende plek kan vinden, zal ik de kaartverkoop nu al bijna stil moeten zetten.” Gelukkig werd in het zowat aangrenzende Dylan Hotel een goede opvang gevonden. Overigens werd er naast de nodige deals, discussies en interessante symposia, nog voldoende gezwamd op ADE. Maar daarover lees je in het maandoverzicht van de maand oktober.