Melkweg trekt ondanks verbouwing toch 40 duizend meer bezoekers Melkweg trekt ondanks verbouwing toch 40 duizend meer bezoekers

Groningse Vera trekt weer meer bands

Melkweg trekt ondanks verbouwing toch 40 duizend meer bezoekers

Groningse Vera trekt weer meer bands

3VOOR12 blikt in het webradioprogramma Dubbelcheck terug op het afgelopen jaar met mensen in muziekland. Popzaal Melkweg komt bij van een hete zomer. Bij Vera in Groningen waren de bands dit jaar beter dan op de platenspeler.

Groningse Vera trekt weer meer bands

Van de Nederlandse popzalen haalde de Amsterdamse Melkweg het vaakst de media. In maart opende de nieuwe, grotere Max met een extra bar en plek voor 500 extra bezoekers. Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. En ook na opening beleefde De Melkweg een hete zomer. “Dat kun je wel zeggen ja”, zegt directeur Cor Schlösser. In media doken doemverhalen op over de toekomst van de zaal. Door een tekort van 1,8 miljoen euro leek het einde in zicht. “Maar de Melkweg is nooit in gevaar geweest”, zegt hij nu. “Kranten hadden het besluit van de Amsterdamse B en W overgenomen. Daarin stond dat ze ons geld gaven, omdat we anders failliet zouden gaan. Dat was kort door de bocht, maar iedereen nam het over. Het heeft geen smet veroorzaakt, maar de publiciteit was wel vervelend. Vooral omdat het niet valt te corrigeren.”

Maar hoe steekt het verhaal dan wel in elkaar? Schlösser: “Op ambtelijk niveau waren er toezeggingen gedaan die om allerlei redenen niet op tijd te voorschijn kwamen. Het is uiteindelijk afgesloten met een bijdrage van de gemeente van 500 duizend euro en een lening van 150.000 euro.”

Vera programmeur Peter Weening is een beetje verdrietig. Dat is hij wel vaker rond het einde van het jaar. “Ik vind de overgang naar een nieuw jaar helemaal niks. Het voelt alsof je een zandkasteel hebt gebouwd, het vervolgens vloed wordt en alles wegspoelt. Dat je helemaal opnieuw moet beginnen.” Maar een terugblik stemt hem weer vrolijk. “Er stond dit jaar weer het een en ander op het podium. En die deden het beter dan op platenspeler. Black Mountain was absoluut briljant, Deerhunter ook. Er stonden zelfs weer meer acts dan vorig jaar. Hoe dat mogelijk is? Misschien zeg ik wel te snel ja.”
Ondanks de Melkweg het een paar maanden met alleen de kleine zaal moest doen, trok de Melkweg dit jaar toch 40.000 meer bezoekers. “ Het is ongelofelijk hoeveel die 500 meer mensen uitmaakt. We hebben ook een waanzinnige upgrade in onze programmering kunnen maken.”

Vera heeft ook niet te klagen, met een slordige 180 mensen gemiddeld per avond. Toch zijn het er wel iets minder dan vorig jaar. “Maar ja”, zegt Weening, “dat krijg je als je meer kleine dingen doet.” Vera kan in ieder geval in het tweede weekend van januari, tijdens Noorderslag, op een volle bak rekenen. “Het is wel een iets beter programma dan vorig jaar. Toen vond ik de bands die in onze zaal stonden wat matig. Daar heb ik het met de organisatie wel even over gehad, ja.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12