Mei 2007: De maand van poep, pis, homohaat en koetjesrepen Mei 2007: De maand van poep, pis, homohaat en koetjesrepen

3VOOR12 blikt terug

Mei 2007: De maand van poep, pis, homohaat en koetjesrepen

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven.

3VOOR12 blikt terug

Ondanks dat christenen in 2007 vuistdiep in menig gemeenteraad nestelen is het begin mei geen politieke partij, maar popzaal 013 zelf die de poep en pies performance van kunstenaar en noisemuzikant Jean-Louis Costes weigert. Programmeur Vincent Koreman is woedend, schrapt de gehele Vatican Analog labelavond en zet zichzelf uit teleurstelling een tijd op non actief. 3VOOR12 haalt goede herinneringen op aan de jaren negentig toen de Britse band Rockbitch nog menig podium deed schudden en zweten.

Het schudden en zweten ging wél door in Hoofddorp waar uitgerekend op 4 mei homohater Elephant Man optrad in discotheek The Challange. De gemeente Haarlemmermeer was niet blij en zette de politie klaar om in te grijpen zo gauw als de Jamaicaan over de schreef ging. Of de agenten ook een spoedcursus Jamaicaans kregen is onbekend.

Onbekend blijven ook elke keer de werkelijke bezoekersaantallen op festivals of evenementen. Wanneer een evenement afhankelijk is van sponsoring en subsidie en deze bedragen samen hangen met bezoekersaantallen wordt er nog wel eens gesmokkeld met de cijfers, waarschuwt Riemer Rijpkema van branchevereniging CLC. Ook voor voldoende prullenbakken en politieondersteuning blijken betrouwbare bezoekerscijfers essentieel. In mei is een convenant getekend door verschillende evenementen. Nu moet het keurmerk nog worden ingevoerd. Of sterft het plan een stille dood?

Zou de Nederlandse MySpace eveneens een stille dood sterven? Deze maand wordt bekend dat de grootste internationale sociale netwerksite een Nederlandse dependance begint. De ambitieuze plannen blijken ook na een half jaar nog lege hulzen. Ons is beloofd dat 2008 hét jaar van MySpace NL wordt. Hyves oprichter Raymond Spanjer is nog niet zo onder de indruk: “Als Nederland echt zit te wachten op MySpace, dan was het allang doorgebroken.”

Wie in mei wél doorbreekt is Salah Edin. Dat er kamervragen, discussies en een provocerende platenhoes voor nodig waren, deert de rapper niet. Gratis krantje DAG helpt nog een handje mee door bij een artikel over Mohammed B de platenhoes van Salah Edin te plaatsen. TopNotch labelbaas Kees de Koning vindt het allemaal wel prima “Je kunt je alleen afvragen of de aandacht voor het album niet te eenzijdig is. Het mag ook wel eens over de muziek gaan.”

Wat ook niets met de muziek te maken heeft, is de discussie over de clip bij het nummer Shenkie. De Jeugd van Tegenwoordig verkocht zijn ziel aan TMF en riep fans op om een clip te maken bij de nieuwe single. Uit angst dat niemand mee zou doen was er in januari door een professionele clipmaker alvast een clip gemaakt. Vuil bedrog of slimme promotiestunt? Getuige de reacties konden onze bezoekers de actie wel waarderen. Ach, zeven van de inzendingen zijn uiteindelijk op een DJVT-dvd terecht gekomen en Nederland was weer een lijpe video rijker.

Rijker werden ook de Nederlandse bands die met een goed plan bij subsidieregeling MusicXport aankloppen. In mei was er wederom de vrees dat dit initiatief zou stranden op politieke onwil. Toch maakt de subsidieverstrekker zich niet druk. MusicXport doet in een artikel op 3VOOR12 plannen voor Nederlandse invasies in Frankrijk, Duitsland en Engeland uit de doeken.

Wie zich wél druk maakt is popfotograaf Paul Bergen. Hij zocht de publiciteit toen hij en zijn collega’s bij het concert van Beyonce in Ahoy maar 40 seconden mochten fotograferen, en dat vanaf de middenstip. Het was voor Bergen de druppel en riep zijn collegae op te staken om de lange lens problematiek op te lossen. In een artikel op 3VOOR12 merken enkele fotografen op dat een boycot niet gaat werken. Op Pinkpop zou Bergen de actiebereidheid voor de boycot pijlen.

Maar of er dit jaar tijdens Pinkpop veel tijd was voor een babbeltje is maar de vraag. Mei eindigt met een knaller. 3VOOR12 doet uiteraard weer verslag en geniet onder andere van (t)optredens van C-mon & Kypski, The Stooges, Arctic Monkeys, Scissor Sisters, The Kooks en Wolfmother. Allen kregen een 8 of hoger van een van onze recensenten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12