Juni 2007: scooterongeluk, duivelse rentree en een welles-nietes spel Juni 2007: scooterongeluk, duivelse rentree en een welles-nietes spel

3VOOR12 blikt terug

Juni 2007: scooterongeluk, duivelse rentree en een welles-nietes spel

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven. Juni 2007 was de maand van het welles-nietes spelletje tussen Aux Raus en de security op het Virus festival, de terugkeer van DuvelDuvel en een twijfelende Tivoli.

3VOOR12 blikt terug

Voor Johan komt juni hard aan. De band moet die maand alle optredens afzeggen. Op vakantie in Griekenland probeert zanger Jacco de Greeuw op zijn scooter een zwarte kat te ontwijken. De kat blijft gelukkig ongedeerd, maar De Greeuw loopt gebroken en gekneusde ribben op.

Dichterbij huis, op het Virus Festival in Eindhoven, vallen eveneens rake klappen. Of toch niet? Of wel? De security stuurt Aux Raus zanger Bastiaan Bosma van het terrein af. Volgens Bosma gebeurt dat op een hardhandige manier: er werd geschopt en geslagen. Brabrants beveiligingsbedrijf Van Dijk ontkent dit en zegt: “Die jongen heeft zijn verhaal behoorlijk aangedikt”. Wie heeft er nu gelijk? Het festival komt tussen beide en beloofd uit te zoeken wat er nu precies is gebeurd.

Na dertien jaar verlaat Anneke van Giersbergen The Gathering. “Ik kan het niet zo goed uitleggen. Ik wilde mijn eigen liedjes graag een keer doen. Nou had dat ook wel naast The Gathering gekund, maar ik heb ook mijn gezin”, zegt ze. De band gaat door met een nieuwe zangers, Giersbergen stort zich naast haar gezin ook op haar nieuwe project Agua de Annique.

Popzaal Hedon in Zwolle is in financiële problemen en vraagt 90 duizend euro subsidie aan. Volgens de bijna-directeur Pascal Bouma is het geldtekort te wijten aan een hoop veranderingen in het voorgaande jaar. Zo raakte in de tweede helft van 2006 het podium achtereenvolgens: 1.zijn manager, 2. bedrijfsleidster, 3. programmeur en 4. pr-medewerker kwijt. “Er zijn daardoor allerlei interim-functies geweest bij Hedon en die zijn duur”, verklaart Bouma. Maar hij belooft beterschap. Dit jaar gaat het Hedon nog niet lukken, maar volgend jaar moet de zaal zeker weer draaiende zijn.

De naam Nighttown verdwijnt, omdat die niet meer hip genoeg is. Het in 2008 te heropenen poppodium gaat MyTown heten. Aryan Tieleman, een van de eigenaren: “Jongeren zijn tegenwoordig volop bezig met YouTube en MySpace. Daar sluit deze naam op aan en het klinkt toch nog een beetje als Nighttown.”

Tijdens Night of the Punks in de Rotterdamse Baroeg overlijdt een bezoeker na een vechtpartij. Hierop besluiten twee bands, Blok 1A en Die Nakse Bananen, de gitaren voorlopig even niet meer op te pakken. Ze lassen een bezinningspauze in. Baroeg zelf moet van de gemeente drie maanden de deuren sluiten, vanwege aantasting van de openbare orde en veiligheid. SP en Leefbaar Rotterdam vrezen dat sluiting een te grote financiële tegenslag zal betekenen, maar de gemeente houdt voet bij stuk.

Niet alleen Baroeg is in financiële problemen, ook Waterfront in Rotterdam heeft het moeilijk. Het baart de gemeente zorgen en acht het daarom tijd voor een popvisie. Daarin pleit het college van B & W voor professionalisering en betere samenwerking tussen de podia. Het voorstel valt in het niets bij dat andere plan: over vijf jaar moet een nieuw grootstedelijk gebouw in de stad verrijzen.

In Utrecht hebben ze ook wilde plannen met de popsector. Het ziet er even naar uit dat Tivoli daar niet bij betrokken zal raken. Het podium twijfelt over de geplande fusie met muziekcentrum Vredenburg en jazzpodium SJU. Berry de Vos, bestuursvoorzitter van Tivoli, zegt dat hij vooral bang is dat Tivoli als gezonde, financieel onafhankelijke partij een financieel mederisicodrager wordt. In tegenstelling tot Tivoli zijn Vredenburg en SJU voor een groot deel afhankelijk van subsidie. Wethouder stationsgebied Harmen Janssen maakt zich niet druk en blijft geloven in een goede afloop.

De verrassingsact van deze maand is Duvelduvel. Een jaar geleden verklaart de rapper via een cryptische boodschap op zijn website zijn carrière dood. Hij is teleurgesteld in zijn label Top Notch en collega’s daar. Uit het niets kondigt hij deze maand aan dat er een nieuw album aankomt, Puur Kultuur. Dat is nog niet alles: tot ieders grote verbazing komt deze uit op zijn oude label.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12