Januari 2007: Kempi, wulpse vrouwen en witwaspraktijken Januari 2007: Kempi, wulpse vrouwen en witwaspraktijken

3VOOR12 blikt terug

Januari 2007: Kempi, wulpse vrouwen en witwaspraktijken

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven. Januari 2007 was de maand van rellen op Noorderslag, witwaspraktijken en een vrije Kempi.

3VOOR12 blikt terug

Begin januari. De feestdagen zijn net voorbij. Iedereen komt bij van het eten en het overweldigende vuurwerk op oudejaarsavond. Het is stil op straat en zoals gewoonlijk ook in de muziekwereld. Behalve Celine Dion is niemand zo gek om rond de jaarwisseling een nieuw album uit te brengen. Een release is zelfs ten dode opgeschreven, beweert Aldo Perotti van Konkurrent, omdat deze rond die tijd amper aandacht krijgt. Excelsior gooit de kont tegen de krib en brengt maar liefst drie platen uit: Meindert Talma & The Negroes, Green Hornet en Do-The-Undo. Het is een tactische zet: ze zijn zorgvuldig gepland rondom Noorderslag. Diezelfde maand nog een uniek moment voor Excelsior: met Belgische band Fixkes tekent het label de eerste buitenlandse band.

Of de releases van Excelsior van invloed zijn blijft de vraag, maar Noorderslag is nog nooit zo snel uitverkocht. Een week voor de start is er geen kaart meer te verkrijgen. London Calling doet er nog een schepje boven op. Passé-partouts voor het festival in maart zijn uitverkocht voordat zelfs het programma bekend is. Programmeur Ben Kamsma kan de druk nauwelijks aan, maar houdt het hoofd koel.

Nog even terug naar Eurosonic/Noorderslag, want daar gebeurde meer. Gevreesd werd dat Jan Smit er met de Popprijs vandoor zou gaan. Velen halen dan ook opgelucht adem wanneer Spinvis de bokaal in handen krijgt. Het was een goede editie. In de recensies van 3VOOR12 werd gesmeten met negens (o.a. C-Mon & Kypski, Aux Raus, La Melodia, Matik) en er werd zelfs een 11 uitgedeeld aan de kersverse vader Denvis. De Nieuwe Vrolijkheid schopt een rel met toeters en confetti tijdens het optreden van De Nieuwe Blijdschap. De reden? De namen lijken te veel op elkaar.

De Rotterdamse SGP/Christen Unie warmt zich alvast op voor de zomer. Nu al maken de Christelijke partijen zich druk over de hitsige speeltuin waar de stad onder de hete zon toe vervalt. Om te veel naakt tijdens Fast Forward Dance Parade en Zomercarnaval voorkomen dienen ze daarom een motie in, zodat de politie kan ingrijpen wanneer het de spuigaten uitloopt. Op één plek zal in ieder geval geen onnodig naakt te zien zijn. De organisatie schrapt de officiële afterparty vanwege een gebrek aan succes.

Gelukkig hebben de zeker 25 fans van Kempi voor het Paleis van Justitie in Den Bosch de zomer nog niet in de bol en zijn ze warm gekleed. Ze staan er om de rapper te supporten, tegen wie het hoger beroep die 24 januari plaatsvindt. Omdat ze minderjarig zijn, mogen niet naar binnen. Kempi raakte vorig jaar betrokken bij een vechtpartij. Daarvoor werd hij eerder al vrijgesproken van poging tot doodslag en/of poging tot zware mishandeling. Nu acht het OM in hoger beroep het ook niet meer zinnig hem te vervolgen. De eis is een maand onvoorwaardelijk. Die tijd heeft hij al uitgezeten in voorarrest, dus de bak hoeft hij niet meer in.

Meer illegale praktijken worden belicht. 'Dancescene wast wit' kopt gratis krant Metro. De bronnen zijn twee vooraanstaanden in het Rotterdamse uitgaansleven, Ted Langenbach en Joachim Marijnen. Het zorgt voor beroering in de dancewereld. De Belangenvereniging voor Dance spreekt van een spookverhaal en Ted Langenbach schiet na verschijning van het artikel direct in de verdediging: "Het gaat natuurlijk niet om de klassieke partijen die al jaren feesten organiseren. Ik betreur dat de Metro die indruk wekt." Het verhaal belandt zelfs in Den Haag waar kamervragen worden gesteld. Metro komt eindelijk ook met een reactie. Hoofdredacteur Metro Rutger Huizenga: "Misschien had de kop tussen aanhalingstekens gemoeten."

Het geloof in Second Life als pr-kanon is nog groot. Jesse Voorn is de eerste dj die nieuw materiaal in deze virtuele wereld laat horen in Club Undutchables. Een vette club, met twee verschillende dansvloeren, zo vertelt hij. Voor de lancering heeft hij wel drie extra portiers ingehuurd. In zijn tweede leven gaat hij door onder naam Dj Bourne. "Ik heb een heel nieuw lichaam gekocht met mooie kleren en een Rolex. Ik heb nog geen tatoeages, maar wel een heel foute ketting."

Maar januari heeft ook te kampen met vervelend nieuws: één begrafenis, twee scheidingen. Release Magazine, het tijdschrift van ID&T, kondigt aan dat in de zomer het laatste nummer verschijnt. Tot die tijd verschijnen er speciale edities over Trance Energy en Mystery Land. BNN en FunX gaan als goede vrienden uit elkaar. Anderhalf jaar eerder werd onder de naam FunX supported by BNN een samenwerkingsverband aangegaan, maar beide organisaties zijn tot de conclusie gekomen dat ze toch niet zo heel goed bij elkaar passen. Met iets meer wrok scheiden Live XS en Kink FM van elkaar. In het nieuwe jaar zou hun dagelijkse show NightLiveXS extra uitzendtijd krijgen, mits er een paar vaste onderdelen zouden vallen waaronder live muziek en speciale items. Dat zag Live XS niet zitten en dus steekt het popblad de stekker er uit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12