Case Closed 4: Docklandshal alleen open voor vlooienmarkten en bedrijfsfeesten Case Closed 4: Docklandshal alleen open voor vlooienmarkten en bedrijfsfeesten

“Wij hebben ons erbij neergelegd”

Case Closed 4: Docklandshal alleen open voor vlooienmarkten en bedrijfsfeesten

“Wij hebben ons erbij neergelegd”

De NDSM werf in Amsterdam noord is een populaire locatie voor culturele evenementen. Maar begin dit jaar moest de grootste hal van de werf - de Docklandshal - plotseling dicht. In eerste instantie stak de brandweer een stokje voor grote feesten, vervolgens kreeg de hal ook problemen met de milieuvergunning. Komen er ooit weer grote dansfeesten in de hal?

“Wij hebben ons erbij neergelegd”

De NDSM werf in Amsterdam noord is een populaire locatie voor culturele evenementen. De oude scheepswerf heeft een ruw industrieel karakter, dat uitstekend past bij kunstfestival Robodock of bij de mechanische techno van Awakenings. Maar begin dit jaar moest de grootste hal van de werf - de Docklandshal, met een capaciteit vergelijkbaar met de Heineken Music Hall - plotseling dicht. In eerste instantie stak de brandweer een stokje voor grote feesten, vervolgens kreeg de hal ook problemen met de milieuvergunning. Het signaal was duidelijk: overheid en omwonenden wilden liever geen dansfeesten meer in de hal.

Om aan de eisen van de brandweer te voldoen heeft stichting Kinetisch Noord, die de NDSM werf beheert, de hal aangepast. Volgens directeur Roel de Jong kan de hal daarom weer gebruikt worden voor 5000 mensen. “Zonder die aanpassingen mochten er maar 500 mensen in. Nu kan de zaal weer gebruikt worden voor bedrijfsfeesten en voor bijvoorbeeld de vlooienmarkt die er eens per maand gehouden wordt.” Ook festival Robodock kon in september gewoon door gaan, omdat het om elf uur afgelopen is. Ook een dansfeest als Vollt Loves Summer – dat dit jaar overdag en buiten op de werf plaatsvond – zou in principe in aanmerking kunnen komen voor het gebruik van de hal.

Nachtelijke feestjes blijven een probleem. “Omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de vergunning vanwege geluidsoverlast”, zegt De Jong. De ruimte isoleren is in elk geval geen optie. “Dat zou veel te veel geld kosten. De hal is in redelijk slechte staat en staat op de nominatie om gesloopt te worden. Dat gaat hoe dan ook binnen vijf jaar gebeuren.” Dansliefhebbers en ambitieuze partyorganisatoren hoeven zich dan ook geen illusies te maken. “Wij hebben ons erbij neergelegd.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12