Case Closed 1: Second Life is groot maar ook heel leeg

“Het enige waar je echt geld mee kunt verdienen is kunstpenissen”

Gouden bergen werden ons beloofd begin dit jaar. Gouden bergen en een leven waar je tot nu toe alleen maar van kon dromen. Seks met iedereen en vrienden zoveel als je wilt. Het toverwoord: Second Life. DJ's Lady Aïda en Jesse Voorn raakten verwikkeld in een prestigestrijd in de fictieve wereld. Hoe fanatiek gebruiken zij hun account nu nog?

“Het enige waar je echt geld mee kunt verdienen is kunstpenissen”

Gouden bergen werden ons beloofd begin dit jaar. Gouden bergen en een leven waar je tot nu toe alleen maar van kon dromen. Seks met iedereen en vrienden zoveel als je wilt. Het toverwoord: Second Life. Bedrijven openden plotseling vestigingen in de virtuele wereld en adverteerders ontdekten een nieuwe markt. Honderdduizenden Nederlanders zouden een account in het internetspel hebben. Bij verzekeringmaatschappij Univé kun je zelfs een speciale Second Life verzekering afsluiten.

Ook voor muzikanten ging er letterlijk een nieuwe wereld open. Di-rect gaf eind 2006 al een concert in Second Life. DJ Jesse Voorn haalde in januari de voorpagina van 3VOOR12 toen hij als eerste Nederlandse dj op een feest draaide in een virtuele club. Voorn presenteerde in Club Undutchables zijn single Get It Done. Hij leek te vroeg gejuicht te hebben, want onze eigen blogger Rebelbass aka Lady Aïda troefde hem af. “Ik dacht eerst: what de fuck. Heb ik er zo veel tijd en moeite in gestoken, gaat zij met de eer strijken. Inmiddels heeft Aïda toegegeven dat ze vals heeft gespeeld”, zegt Voorn, die nog altijd blij is met zijn record.

Een jaar later staat Second Life er heel anders bij. “Eerlijk gezegd gebruik ik mijn account niet zo heel vaak meer”, zegt Aïda. “Alleen om af te spreken met bepaalde mensen. Niet meer om te lantefanteren of rond te hangen in schimmige achterafkamertjes. Het daagt niet genoeg uit. Als recreant ben ik wel uitgekeken. Het is uiteindelijk niet gevaarlijk genoeg. Het is niet het wilde westen dat men beloofd had.” Dat vinden meer mensen. Maar een beperkt deel van de accounthouders blijkt er ook echt fanatiek gebruik van te maken. “Second Life is heel groot maar ook heel leeg. ABN AMRO heeft er hele grote kantoren, maar ze staan grotendeels leeg. Je moet naar iets op zoek zijn in het spel. Ik ben zelf niet op zoek naar de liefde van mijn leven. En de luchtbel dat je er veel geld kunt verdienen is nu wel doorgeprikt. Het enige waar je echt geld mee kunt verdienen is kunstpenissen.”

Toch is Second Life niet ten dode opgeschreven. De grote belofte van begin dit jaar heeft het in 2007 niet waar kunnen maken, maar met name in Azië en Amerika is het nog altijd populair. “Mijn prioriteiten liggen op het moment ook ergens anders, maar het is nog altijd een goede plek om bijvoorbeeld een release kracht bij te zetten,” zegt Voorn. Hij denkt ook volgend jaar een evenement in Second Life te gaan organiseren. “Ik ben ambassadeur van Dance 4 Life. We zijn van plan volgend jaar een groot project te doen in Second Life. Je moet dan denken aan een cross-over tussen een echte clubavond en een virtuele.” Ook Aïda’s alter ego Yoko Mills draait nog wel eens in Second Life. Ze is zeker niet de enige: “Er zijn nog altijd genoeg dj’s die meer in Second Life kunnen draaien dan in het echt.”