April 2007: jumpstyle verbod gewenst en Patrick Wolf stopt ermee

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven. April 2007 was de maand van de bierdeal die er nooit kwam, Patrick Wolf die ermee ophield en de roep om een jumpstyle verbod.

3VOOR12 blikt terug

De maand april begint goed. EMI en Apple (Itunes Store) stoppen met het toevoegen van de kopieerbeveiliging DRM op downloadtracks. Die beveilging zorgt dat je muziek - ook al heb je 't netjes gekocht - slechts op een aantal apparaten kunt afspelen. De deal tussen EMI en Apple, een van de grootste labels en de grootste aanbieder van legale muziekdownloads, lijkt het einde in te luiden van DRM.

Nog meer deals. De Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) kondigt een deal met een grote bierbrouwer aan. Het idee: als poppodia gezamenlijk inkopen, zijn ze een hele grote afnemer. En grote afnemers kunnen hogere kortingen bedingen, dat weet iedereen. Tot wel 70 procent, zegt de nieuwe VNPF-directeur. Maar nadat het nieuws naar buiten komt via 3VOOR12, staat de telefoon roodgloeiend bij de brouwerij. Er zijn meer mensen die dezelfde truc willen uithalen en een vergelijkbaar kortingspercentage eisen. De deal gaat daarom de vriezer in en komt er dit jaar ook niet meer uit.

Bijna elke maand in 2007 heeft zijn eigen nieuwsrapper. In maart was de eer nog aan Kempi, deze maand schopt Salah Edin het met zijn clip bij het nummer Het Land Van tot de Tweede Kamer. De SGP-fractie vindt het een typisch geval van "Kan niet, mag niet!". En al helemaal niet met subsidiegeld! Na een klein persmoment door het stellen van kamervragen over deze ernstige kwestie, kaatst de rapbal keihard terug in het gezicht van SGP-kamerlid Van der Vlies, als zijn woordvoerder per ongeluk bekent dat ze de clip nooit gezien hebben.

Opende Pinkpop vroeger nog het festivalseizoen, tegenwoordig begint dat voor een beetje fanatieke popliefhebber al in april met Motel Mozaique. Het Rotterdamse festival heeft een vaste plek in de agenda van 3VOOR12 veroverd en stal ook in 2007 weer harten. Al was het maar omdat er eens een keer geen lange rijen waren.

Als we één naam moeten noemen uit het Motel Mozaique programma, dan is het Patrick Wolf. Zijn optreden was goed, maar ook een beetje kil. Niet veel later blijkt hoe dat komt. Wolf zit er helemaal doorheen. In Rotterdam is er al wrijving, twee weken later gaat het echt mis. Eerst slaat, daarna ontslaat hij zijn drummer. Live on stage! Op het wereldwijde internet is het dankzij Youtube allemaal terug te zien, en het geeft de slinger aan een felle discussie over Wolfs daden. Niet lang daarna komt Wolf keihard terug met een verklaring die iedereen het zwijgen oplegt: "In november speel ik mijn laatste show!" Daarna is het klaar. Nooit meer zal het wonderkind ons nog in vervoering brengen, aldus de lange mail op zijn eigen site. Zover komt het uiteindelijk niet. Maar op Lowlands heeft Wolf een paar maanden later wel een nieuwe band.

Nu we toch in Rotterdam zijn, daar was het feest in april. Terwijl de eerste kapers op de kust van Nighttown zich officieel melden, en de hoop op een doorstart van de zaal weer doet opleven, viert Rotown iets verderop haar 20 jarig bestaan. Tien jaar jonger, maar daarom zeker geen kleiner feest heeft Awakenings in Amsterdam. De technoliefhebber gaat begin deze maand helemaal los op een driedaags programma met alle oude en nieuwe helden op de flyer.

Ook zonder politieinvallen was april de maand van slikkende feestvierders. Geen XTC of aanverwante zaken, nee dit keer gaat het volgens NOVA om anabolen, om er toch vooral strak uit te zien. Strak staan ook de jumpstylers. Van de spierpijn, want jumpstyle wordt de rage van de zomer en grijpt ook in april al ruw om zich heen. Zo erg dat enkele horecazaken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het jumpen in cafés willen verbieden, nadat er een vechtpartij uitbrak in een Amsterdams café. De aanleiding: “onbesuisd jumpgedrag.” Een jumper raakte in zijn wilde bewegingen een andere cafébezoeker, waarna het stevig knokken werd. Tja, dan zit er niks anders op. Niet meer dansen jongens, dat is te ruig zo vroeg in het jaar...