Sonicbids lokt Eurosonicbands met reisbeurs Sonicbids lokt Eurosonicbands met reisbeurs

Deadline Gronings showcasefestival nadert

Sonicbids lokt Eurosonicbands met reisbeurs

Deadline Gronings showcasefestival nadert

De deadline voor de Eurosonic aanmelding nadert met rasse schreden. Honderden onbekende bands strijden voor een plek op het showcasefestival. Het Amerikaanse bedrijf Sonicbids mengt zich in de strijd, en wappert met minimaal acht plekken in het programma en een aantal reisbeursen.

Deadline Gronings showcasefestival nadert

Met nog vier maanden te gaan begint voor de programmeurs van het Eurosonic festival de mooiste periode van het jaar. 4 september sluit de deadline voor aanmelding, en vervolgens strijden honderden onbekende bands om een plekje op het Groningse showcasefestival. Ook het Amerikaanse bedrijf Sonicbids mengt zich in de strijd. De organisatie biedt bands aan bij festivals en belooft minimaal acht plekken te hebben in het programma. Voor een aantal leden ligt bovendien een aantrekkelijke reisbeurs van 1.000 euro klaar, al moeten ze dan wel minimaal 1.000 kilometer van Groningen wonen.

Nederlandse bands met ambities in het buitenland zullen Sonicbids al kennen. In Amerika is het bedrijf een belangrijke partner voor grote showcasefestivals als CMJ (New York) en SXSW (Austin). Eurosonic werkt pas sinds vorig jaar met Sonicbids. “Je kunt je op twee manieren aanmelden voor Eurosonic”, vertelt programmeur Joey Ruchtie. “Direct via onze site en via Sonicbids.” Aanmelding via de standaardwijze is gratis, lid worden bij Sonicbids kost een vast bedrag per jaar. “Maar dan zit je wel in hun internationale database”, zegt Ruchtie. “Zo kun je je meteen aanmelden voor bijvoorbeeld CMJ.” Sonicbids maakt geen voorselectie uit hun aanbod, de inhoudelijke keuring blijft de taak van de programmeurs.

Die bonus van 1.000 euro is een aangename extra voor onbekende bands. “Wij zijn een showcasefestival”, zegt Ruchtie. “We bieden bands backline en een hotelovernachting. Hoe ze in Groningen komen moeten ze verder zelf uitzoeken. Dat blijft ook de insteek. Sonicbids betaalt die reisbeurs.” Tot zover is de samenwerking logisch, maar die acht gegarandeerde plekken voor Sonicbids leden zijn opmerkelijk. Een festival wil per slot van rekening simpelweg de beste bands boeken, hoe ze zich ook aanmelden. Het eerste jaar van de samenwerking was zo’n quotum niet afgesproken en kregen vijf bands een uitnodiging. Festivaldirecteur Frans Vreeke, die de afspraken met Sonicbids maakte, maakt zich geen zorgen. “Vorig jaar hebben we nog niet veel aanbiedingen via Sonicbids gekregen, maar dit jaar zijn het er honderden. Daar zitten zonder twijfel acht goede bands bij.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12