KPN stort zich op online muziekmarkt met abonnementsservice KPN stort zich op online muziekmarkt met abonnementsservice

Nieuwe dienst kent nog wel wat haken en ogen

KPN stort zich op online muziekmarkt met abonnementsservice

Nieuwe dienst kent nog wel wat haken en ogen

KPN start dit weekend de nieuwe dienst Planet Music. Via deze dienst kunnen gebruikers voor een vast bedrag per maand onbeperkt naar hun favoriete muziek luisteren. Niet het bezit van muziek staat centraal, maar het beluisteren. En dat is volgens KPN de toekomst.

Nieuwe dienst kent nog wel wat haken en ogen

Cd’s kopen is uit, maar naar muziek luisteren alles behalve. Dat is althans de opvatting van KPN. Het bedrijf start dit weekend een nieuwe dienst, genaamd Planet Music. Voor een vast bedrag per maand kunnen gebruikers onbeperkt streaming muziek luisteren in goede kwaliteit en zelf afspeellijsten samenstellen. Een woordvoerder van KPN legt uit: “Mensen gebruiken het internet steeds meer. Steeds meer mensen zijn constant online met al hun apparatuur. Bij deze dienst staat niet het bezit van muziek centraal, maar het gebruik ervan. Mensen hebben steeds minder behoefte hun muziek op cd te branden. Ze stellen liever per dag samen waar ze naar luisteren.”

De muziekdienst past de een bredere visie van KPN, waarin onder meer muziek, videoclips en voetbalbeelden worden ondergebracht in multimediaportaal Planet. De abonnementsvorm volgens het principe van het lopend buffet wordt door visionairs in de muziekindustrie gezien als een realistisch alternatief voor illegaal downloaden. Zeker als de dienst ook gebruikt kan worden met de mobiele telefoon. Op dit moment is dat nog duur en technisch ingewikkeld, maar KPN verwacht dat het binnen een jaar wel realistisch is: altijd en overal je favoriete muziek bij de hand voor een overzichtelijk maandbedrag. En wil je je favoriete muziek toch aanschaffen, dan kan dat nog altijd op de ouderwetse manier: afrekenen per track of per album.

Klinkt mooi, maar voorlopig kent de dienst nogal wat haken en ogen. Die hebben alles te maken met het meest controversiële begrip in de muziekindustrie: DRM (Digital Rights Management). Door het beveiligingssysteem is aan het gebruik een flink aantal grenzen gesteld: de site is alleen te benaderen met Microsoftbrowser Internet Explorer, tracks zijn alleen af te spelen in Windows Media Player 9 en niet af te spelen op Apple’s populaire iPod. Downloads worden bovendien aangeboden in het onhandige formaat wma. Volgens KPN zijn de gemaakte keuzes onvermijdelijk: de platenindustrie vraagt om de beveiliging en een overkoepelende deal met zowel Apple als Microsoft is niet haalbaar.
Planet Music gaat van start met een database van meer dan 1,5 miljoen tracks. De belangrijkste labels zijn in de dienst vertegenwoordigd, en ook Nederlandstalige muziek is goed vertegenwoordigd. De tijd zal leren of dat voor de gebruiker genoeg is om de illegale downloads links te laten liggen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12