Het Lowlandsgevoel van...Tom Barman Het Lowlandsgevoel van...Tom Barman

"Ik heb eigenlijk elk jaar wel op de rand van een rel gestaan"

Het Lowlandsgevoel van...Tom Barman

"Ik heb eigenlijk elk jaar wel op de rand van een rel gestaan"

De komende dagen zoekt 3VOOR12 het Lowlandsgevoel van verschillende artiesten. Lowlands veteraan Tom Barman van de Vlaamse band dEUS mag het bal openen. Hij roemt Lowlands om de memorabele feestjes.

"Ik heb eigenlijk elk jaar wel op de rand van een rel gestaan"

“Ik houd van Lowlands, het is in Nederland veruit het fijnste Festival”. Hij kan het weten, dEUS zanger Tom Barman is met vier jaargangen dEUS en ook nog eens één met Magnus dé veteraan van het festival. Maar wat maakt Lowlands dan zo goed? Barman: “Lowlands is een festival van feestjes, het gaat tot diep in de nacht door en ik houd nou eenmaal van feestjes”.

Barman blijkt een talent te hebben voor het onthouden van alle concertherinneringen. “Ja, vraag mij naar een optreden vele jaren terug in Liverpool en ik kan je nog vertellen of het wat was”. “Het optreden in 1999 was echt geweldig, de eerste ook (1994 red.) en 1997 ging wel”. Het meest recente bezoek van Barman en consorten in 2004 vergeet de Vlaming het liefst zo snel mogelijk, “dat was echt niets, de naweeën van de oude bezetting met spanningen. Meer dan terecht dat recensenten niet zo positief waren”.

Barman komt graag vroeg aan op een festival. Rustig de sfeer proeven, een beetje in zichzelf dwalen vóór het optreden. “Meestal zijn het mijn mede bandleden die me op sleeptouw nemen, ik zie dus niet veel echt bewust en hobbel er maar wat achteraan”. Memorabele muzikale Lowlandsmomenten buiten zijn eigen optreden kent hij dus niet echt. In de categorie niet-muzikaal is dEUS berucht. “Ik heb eigenlijk elk jaar wel op de rand van een rel gestaan, Nederlanders zijn toch wat strikter wat regeltjes betreft”. Zo had de band in 1999 een drietal golfkarretjes gekaapt om het backstageterrein onveilig te maken. “Ik werd toen nog bijna door de beveiliging in elkaar gebeukt”.

Of het verhaal van de filmploeg en dansers voor Barman’s filmdebuut Anyway The Wind Blows die in 1999 mee op tour waren. “Ze hadden backstage een flink kampvuur gemaakt en er een schans overheen geplaatst. Op kleine stuntfietsjes sprong men enkele meters over het vuur heen. Helaas lette Sam Louwyck, een van de dansers uit mijn film, niet zo op en fietste tegen de richting van de schans in. Hij belandde midden in het kampvuur en dient zeker credit te krijgen voor het uitvinden van Jackass”.

Dit jaar is Barman te vinden op het tegelijk met Lowlands gehouden Pukkelpop. Met een vergelijkbare line-up heeft Barman nog wel twee Lowlandstips: “Ik laat me weer lekker op sleeptouw nemen en zie wel. Tool wil ik nog zeker zien en Klaxons, verantwoordelijk voor dé single van het jaar, als ik die tegen mocht komen blijf ik ook zeker even luisteren. Oja en natuurlijk de danstent, feestjes hè!”. Over twee weken duikt dEUS de studio weer in, Barman zegt er zin in te hebben. “Wellicht tot volgend jaar op Lowlands”.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12