Gelijkheid heerscht op nieuwe muziekbeurs tijdens ZXZW Gelijkheid heerscht op nieuwe muziekbeurs tijdens ZXZW

Independent labels krijgen één kraampje in Tilburg

Gelijkheid heerscht op nieuwe muziekbeurs tijdens ZXZW

Independent labels krijgen één kraampje in Tilburg

Een nieuwe muziekbeurs gekoppeld aan het Tilburgse ZXZW-festival moet indielabels een eigen plek geven. De vraag is of er wel interesse is in deze nieuwe beurs.

Independent labels krijgen één kraampje in Tilburg

Op 23 september zal tijdens het ZXZW-festival in Tilburg ook een muziekbeurs plaatsvinden. Organisator Arris Roordink, boeker van de Atak in Enschede, organiseert vanuit agency en boekingskantoor Alles Los naar eigen zeggen de eerste echte independent muziekbeurs van Nederland. Roordink: “Noorderslag is simpelweg niet alleen voor indielabels, daar komen ook Majors. Je bent daar als indie alleen maar bezig je te profileren bij podia en grotere organisaties”. De bedoeling is dat indielabels zich tijdens The Overload met elkáár bezig kunnen houden en niet met de mensen erboven. “Wij richten ons op kleine labels, boekingskantoren en podia; liefhebbers van muziek. In je eentje kun je wel degelijk een boel bereiken, kijk maar naar Excelsior, maar samen nóg meer, aldus Roordink.

Alles Los kwam op het idee door een vergelijkbaar initiatief in het Duitse Leipzich. De beurs die daar Pop Up heet is in enkele jaren uitgegroeid tot een grote bijeenkomst met ruim 150 kraampjes (dit jaar o.a. de labels achter Shut Up And Dance, Derrick May en het altijd fijne My Baby Wants To Eat Your Pussy). Eerst wilde Roordink het organiseren in zijn stad Enschede maar “niemand komt naar Enschede en ZXZW is erg succesvol dus daar wilden wij graag bij aansluiten”. De organisatie heeft bedacht dat elke inschrijving maar één stand mag vullen. Twee meter bij zestig centimeter en geen mogelijkheid tot uitbouw of versterkte muziek. Roordink: “Zo is het niet als op Noorderslag dat het label met het meeste geld de meeste aandacht krijgt”.

Robbie Klanderman van Rosa Records, bekend van onder andere Jaap Boots en Wheels on Fire, geeft in een reactie aan wel geïnteresseerd te zijn. “Ik ben een groot aanhanger van ZXZW, dat Noorderslag is zo Nederlands georiënteerd. The Overload is wel erg vlak achter Popkomm (Berlijns equivalent dat 19-21 september plaatsvindt) en er zijn al zoveel beurzen, internationaal dan”. Excelsior eigenaar Ferry Roseboom is ook al te vinden op Popkomm. “Ook mijn mensen kunnen niet dus ik zal dit jaar aan me voorbij moeten laten gaan. Ik kende The Overload nog niet en er zijn al zoveel beurzen, ik zit sowieso liever thuis”. Roseboom heeft ook geen kwaad woord over Noorderslag. “Wat die grote labels daar doen slaat toch als een tang op een varken. Goede bands verkopen altijd wel. Kijk maar naar adept, die stonden toch ook op een goede plek”.

Op het moment van schrijven hadden vijf labels zich daadwerkelijk ingeschreven. Circa acht labels hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn, een enkeling bekijkt nog wie er op afkomen voordat de knoop wordt doorgehakt. Elk label is welkom en bezoekers van ZXZW uiteraard ook. Roordink: “Ik ben meer dan tevreden als wij zo’n dertig kraampjes gevuld krijgen en dan de komende jaren groeien, een naam worden”.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12