Black Rebel Motorcycle Club zoekt het geluk in Rijssen, Overijssel Black Rebel Motorcycle Club zoekt het geluk in Rijssen, Overijssel

Frank Satink: "Het is heel moeilijk om hier bands te krijgen"

Black Rebel Motorcycle Club zoekt het geluk in Rijssen, Overijssel

Frank Satink: "Het is heel moeilijk om hier bands te krijgen"

Onlangs trok muziek- en motorminnend Nederland naar De Achterhoek voor De Zwarte Cross. Op 23 november doet nog een motorclub het oosten van het land aan: The Black Rebel Motorcycle Club. Een maand geleden speelde de band nog in een uitverkocht Paradiso, Amsterdam maar dit najaar is de Lucky in Rijssen het decor voor een slampend potje vuige rock.

Frank Satink: "Het is heel moeilijk om hier bands te krijgen"

Maandag 16 juli speelde het Amerikaanse rocktrio Black Rebel Motorcycle Club in een uitverkocht Paradiso, Amsterdam. Je zou verwachten dat de volgende halte op weg naar wereldfaam de Amsterdamse Heineken Music Hall is, of beter Ahoy! in Rotterdam. Mis! Vandaag werd bekend dat BRMC op 23 november zal spelen in Zaal Lucky in Rijssen.

Volgens Willem Venema van The Alternative, het boekingsbureau dat de optredens van BRMC regelt, had programmeur Frank Satink al langer de wens om de band naar het oosten van het land te halen. “De band gaf te kennen in het najaar weer naar Europa te willen komen. Ze spelen dan al op een festival in Nederland. Omdat die show ‘territoriaal exclusief’ is, zochten we nog een show buiten de Randstad. De band heeft nog altijd een indie-mentaliteit en wil zo weinig mogelijk aanspraak maken op toursupport. Daarom grijpen die jongens iedere mogelijkheid aan om live te spelen en geld te verdienen.”

Satink, boeker van de show, zegt dat het lastig is om bands naar Oost-Nederland te halen: “We moeten heel wat wikken en wegen voordat zoiets helemaal rond is.” Vijf jaar geleden zag hij BRMC in Nighttown. Hij vindt ze nog altijd heel goed en meent dat hun muziek heel goed in Overijssel past: “Dat zo’n band nu eens in Rijssen speelt, is natuurlijk mooi voor de mensen uit de regio.” Om quitte te kunnen draaien, heeft Satink de show in Zaal Lucky, waar 1150 bezoekers in passen, geboekt en niet in zijn vaste zaal Lantaarn (cap. 600) in Hellendoorn.

Satink werkt voor EV’hands, het organisatiebureau van Rob Telgenkamp, al 25 jaar de man de man achter podium Lantaarn en festival Dauwpop. Als een band te groot is voor Lantaarn wijkt de organisator uit naar Zaal Lucky. Opvallend is dat zowel Lantaarn als Zaal Lucky commerciële podia zijn. Het zijn geen ‘echte’ poppodia en dus krijgen ze ook geen subsidie. Je kunt er wel een bedrijfsfeest organiseren. Venema veduidelijkt: “De laatste tijd wil de zaal af van het John Mayall and the Bluesbrakers-imago.”

“Ik ben vrij in wat we doen,” zegt Satink. “Het moet natuurlijk wel rendabel blijven. Bij de show van BRMC ga ik er van uit dat we minimaal uit de kosten komen. In Amsterdam was de show uitverkocht. Bij veel bands die we boeken, spelen we op zeker: Stevie Ann en Van Velzen bijvoorbeeld. Maar op Dauwpop heb ik dit jaar Jay Reatard geboekt. Dat doe ik voor de lol: een leuk alternatief voor mensen die niet naar Within Temptation wilden.”

Zaterdag gaan de tickets voor Black Rebel Motorcycle Club in Zaal Lucky in de verkoop bij Ticketservice en de lokale voorverkoopadressen

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12