3VOOR12 draait (week 35): The Opposites, Super Furry Animals, Underworld 3VOOR12 draait (week 35): The Opposites, Super Furry Animals, Underworld

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 35): The Opposites, Super Furry Animals, Underworld

De favorieten van de redactie

Britney is weer helemaal terug. De nieuwe single heeft de DRAAIT's nog niet gehaald, wie weet volgende week. Dom, Lomp & Famous, wat natuurlijk een onvervalste ode aan La Spears is, doet het wél goed. Daarnaast wellicht geïnspireerd door het Amerikaanse kaalkopje, opvallend veel oudgedienden: Gruff, Richard en Francis, fijne vergrijzing!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week
Pete Philly & Perquisite – Mystery Repeats (Unexpected/Anti/Epitaph, release 7 september)

3VOOR12 Single van de Week
The Opposites ft. Dio & Willie Wartaal – Dom, Lomp & Famous (Topnotch/PIAS)

3FM Megahit

Robyn with Kleerup - With Every Heartbeat (Konichiwa/Island/Universal)


De top 10:

1. The Opposites (ft. Dio & Willie Wartaal) - Dom, Lomp & Famous (Topnotch/Pias)
Het lijkt wel of zZz dat orgeltje en die baslijn heeft ingespeeld. (Bart Snoeren)
Fijn, van die titels die de lading precies dekken. (Atze de Vrieze)

2. Super Furry Animals - Hey Venus!/Liftsessie (album, Rough Trade/Konkurrent)

Echt, ik word zo blij als een kind van Hey Venus! (Paul Diersen)
Ik zag hem weer: de uitvinder van de liftsessie: Gruff Rhys (Ron van der Sterren)

3. Underworld - Boy Boy Boy (cd Oblivion With Bells; PIAS/Different; release 15 oktober)
Boy Boy Boy klinkt zoals ik Underworld het liefst hoor: bezwerend. (Leonieke Daalder)

4. The Eighties Matchbox B-line Disaster – In The Garden (EP, No Death Records, sept ‘07)

Dit krijg je als je Pete Doherty, Amy Winehouse, Britney Spears en David Hasselhof in een band zet. (Erik Zwennes)

5. Black Francis - Captain Pasty (cd BlueFinger; Cooking Vinyl)
Brood die zingt bij Nirvana. Ruig en losgeslagen. Fijn! (Leonieke Daalder)

6. Patrick Watson - Luscious Life (single, Vsecret City/V2)
Kan niet wachten op de re-release van zijn album. (Menno Visser)

7. Samim- Flow (Get Physical/Lowlands distr)

De dancehit van deze zomer kan de dreumes al in zijn zak steken. (Fiona Fortuin)

8. Richard Hawley - Lady's Bridge (album Mute/EMI)
Alsof de tijd even stil staat. (Menno Visser)

9. Voltt Loves Summer @ NDSM Werf Amsterdam 26-08-2007

Ideale after party voor Mystery Land. (Atze de Vrieze)

10. José González - Our Nature (Peacefrog)

Ideaal album voor een rustige avond, de nacht, om bij wakker te worden, een lange afstandsvlucht. tja waarvoor niet eigenlijk... (Bart Snoeren)


De lijstjes:


NIELS POST DRAAIT:

ZZZ - Grip (video)
Wow! Heeeel tof.

QUI - Love's Miracle (Ipecac/Bang)
Steve Albini zei over David Yow's vorige band de veelzeggende woorden:"If you like the Jesus Lizard, you're stuck with only them, because nobody else comes close."
Steve Yow is terug. En hij laat even horen dat ie nog steeds ongevenaard is. Nogal onheilspellend, maar ook humoristisch en altijd obsceen.

M.I.A. - Kala (V2)
Wat een plaat.


ERIK ZWENNES DRAAIT:


The Eighties Matchbox B-line Disaster – In The Garden (EP, No Death Records, sept ‘07)

Dit krijg je als je Pete Doherty, Amy Winehouse, Britney Spears en David Hasselhof in een band zet. Ik kan me nog een Pinkpop 2003 introfilmpje van de band herinneren: het leven van de band leek één grote depressieve LSD-trip. Uit die tijd stamt ook de geweldige single ‘Psychosis Safari’. Nu zegt de band afgekickt te zijn. Je verwacht een oersaaie treurnis en dat is deze EP eigenlijk ook, heerlijk! Okay, het titelnummer heeft wel veel weg van Iron Butterfly’s ‘In A Gadda Da Vida’ (dronken verbastering van de zin: ‘In the garden of eden’), maar we noemen het maar ‘inspiratie’.

TV On The Radio – Live at Amoeba (EP, Interscope)
Al weer belachelijk oud. Is in maart helemaal aan me voorbij gegaan, maar de band die ons de beste plaat van vorig jaar schonk, kan het ook live-opgenomen. Waar je verwacht dat de band ‘Blues From Down Here’ een tandje langzamer en dramatischer zal inzetten, verrassen de helden met een rocky tandje hoger. Geen goedkoop sentiment.

The Fever – 2 platen en 1 EP online (cd’s, Kemado Records)
De beste-band-uit-New-York-van-de-laatste-vijf-jaar-die-nooit-is-doorgebroken is al weer een half jaar niet meer. Ze hebben hun kindjes voor gratis op hun site ter streaming aangeboden. Dit zodat ik nog even door kan gaan met mijn kruistocht tegen het onrecht dat hen is aangedaan. Check ook het geweldige artwork in clips en op hoesjes van zanger Geremy.


PAUL DIERSEN DRAAIT:


Super Furry Animals - Hey Venus! (album, Rough Trade/Konkurrent)
Hey Super Furry Animals! Ik kan ze al bijna meezingen, die elf nieuwe liedjes op de achtste van deze neo-hippies uit Wales. De liedjes zijn catchy as hell, stuk voor stuk, maar vooral Run-Away en Show Your Hand gaan er voorlopig niet meer uit. Grappig is ook Suckers, over de sukkels die Gruff Rhys overal ziet (inclusief hijzelf, in de spiegel). Meer uptempo dan voorganger Lovekraft, maar het gehalte LSD-pop is nog steeds hoog - gelukkig. Echt, ik word zo blij als een kind van Hey Venus!

Zita Swoon live @ Huntenpop, 24/8
Ik zag Zita Swoon een paar keer live in hun 'discoperiode', ten tijde van My Life = A Sexy Sanctuary, daarna niet meer. In de tussentijd is de band compleet veranderd, zowel qua bezetting als qua muziek. Zaterdag stond ik daarom strak vooraan in de tent om geen minuut te missen van het muzikale avontuur van acht mensen langs rock, folk, Frankrijk en - vooruit - een beetje disco (My Bond With You And Planet Earth). Blijft boeiend om naar te luisteren en te kijken.

Louis Armstrong - What a Wonderful World

Afscheid nemen na drie maanden stage bij 3VOOR12 valt zwaar. Tranen met tuiten en zo....


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Anja Schneider - Resident Advisor Podcast - Aug 2007
Anja dompelt je onder in dubgeïnspireerde techno en minimal.

Samim- Flow (Get Physical/Lowlands distr)
De dancehit van deze zomer kan de dreumes al in zijn zak steken. Een album met internationale potentie: voor de zigeuners de accordeon en voor de Zuiderlingen de trommels als punt van herkenning. Zelfs LL Cool J zal op sommige momenten zijn vingers erbij aflikken.

Swayzak- Some Other Country (K7/Pias)

Swayzak zet de volgende stap in elektronische muziek: minimal vermengd met dub.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Underworld - Boy Boy Boy (cd Oblivion With Bells; PIAS/Different; release 15 oktober)
Boy Boy Boy klinkt zoals ik Underworld het liefst hoor: bezwerend. Waarbij de beat die er pas op 2 minuten in knalt voelt als een bevrijding.

Northern State - Can I Keep This Pen (Southern Records/Konkurrent)

Beetje rap, beetje pop/rock. Zonder bitches en bling. Wel vrolijk en ongecompliceerd. En met de goeie dansjes erbij kan elk nummer een (indie)hit worden.

Black Francis - Captain Pasty (cd BlueFinger; Cooking Vinyl)
Frank Black maakte een cd geinspireerd door Herman Brood. En nu klinkt hij zelf een beetje als Brood. Brood die zingt bij Nirvana. Ruig en losgeslagen. Fijn!


BART SNOEREN DRAAIT:


The Opposites (ft. Dio & Will Wartaal) - Dom, Lomp & Famous (Topnotch/Pias)
Volwassen hiphop?! Welnee, maar wat maakt het uit? Wat een dope nieuwe track zeg! Het lijkt wel of zZz dat orgeltje en die baslijn heeft ingespeeld. Dit rockt!

José González - Our Nature (Peacefrog)
Jose Gonzalez heeft iets afstandelijks, maar toch klinkt zijn nieuwe album, mede door de warme melodieen, toch ook heel dicht bij. Ideaal album voor een rustige avond, de nacht, om bij wakker te worden, een lange afstandsvlucht. tja waarvoor niet eigenlijk...

Amelie - The Real Nature Of The Fantastic Icecream Car (Bokson/Anticraft)
Behalve dat ze Frans is, heeft deze Amelie niks van doen met Amelie Poulin. Referenties moet je eerder zoeken bij Joanna Newsom en Carla Bruni. Een kabbelende gitaartje, xylofoontje en een kinderstemmetje. Fijn plaatje.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Feist - Intuition (album: The Reminder, Cherry Tree/Interscope)
Voor de mensen die mijn Last.fm pagina hebben gezien: nee, mijn computer is niet vastgelopen. Hij stond op repeat, bewust, ongeveer 40 keer achter elkaar. Omdat dat wat soms gebeurt, gebeurde: rillingen, je krijgt het koud, maar het zweet breekt je ook uit. En je hebt geen idee waarom. Meisje zingt liedje en speelt gitaar. Seen that, been there. Maar zo werkt muziek niet. En dat is wanneer muziek het allermooist is: als het werkt op een manier die je niet kunt begrijpen, maar je wel grijpt, oppakt en verdwaasd weer neerkwakt.

Fuck The Writer - Keep The Aspiditra Flying (Eigen beheer, Konkurrent)

Mag ik deze alvast noteren als kanshebber voor de 3VOOR12 Award van volgend jaar? Wat een bizar album. Soms met echt te losgeslagen niet-liedjes, maar altijd met een ongekende eigen eigenwijsheid, die in driekwart van de gevallen uitmondt in ongelofelijk boeiende, maar vooral mooie stemmingswisselaars.

Super Furry Animals - in de lift van Hotel De Filosoof, Amsterdam
Ik zag hem weer: de uitvinder van de liftsessie. Gruff Rhys was de man die twee jaar geleden voorstelde om een sessie in de lift op te nemen. Inmiddels zijn we meer dan 100 sessies verder en mocht ik weer met hem omhoog. Dit keer was het niet alleen Gruff, maar ook Super Furry Animal Bunf. Weer veranderde de lift in een speelgoedmuziekwinkel. Volgende keer gaan we iets nieuws verzinnen, hebben we elkaar beloofd!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

The Opposites ft Willie Wartaal en Dio – Dom, Lomp en Famous (single, TopNotch/PIAS)
Fijn, van die titels die de lading precies dekken.

Boys Noize @ Rauw Stage Mystery Land 25-08-2007
Met zestien podia en zestigduizend mensen om je heen kun je moeilijk veel van alles zien, maar bij Berlijner Boys Noize ben ik langer blijven staan dan bij de rest. Hij mixt geweldig, kiest de juiste platen en zijn eigen Feel Good (TV=OFF) is een hit! Gaan we nog veel van horen.

Voltt Loves Summer @ NDSM Werf Amsterdam 26-08-2007

Geen vuurwerk, geen loeiharde techno, geen parade van uitslovers. Wel een biertje, een zonnetje, en alle ruimte voor de gelaagde techno van Michael Mayer, Polder en de Wighnomy Brothers. Ideale after party voor Mystery Land.


MENNO VISSER DRAAIT:

Patrick Watson - Luscious Life (single, Vsecret City/V2)
Ster in wording van Lowlands en wat een prachtig nummer, kan niet wachten op de re-release van zijn album.

Richard Hawley - Lady's Bridge (album Mute/EMI)
Ex-Pulp crooner weet een interessante take op de fifties te verweven met hedendaagsche popmuziek. Alsof de tijd even stil staat.

Orange Blossom - Cheft El Khof (live promo sampler)

Eerlijk gezegd heb ik het vaak niet zo met die wereldmuziek, maar dit is met verwesterde beats en klinkt verfrissend goed.
Woensdag 5 september in Paradiso.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12