3VOOR12 bespreekt Album van de Week (33): Tiny Masters of Today 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (33): Tiny Masters of Today

Nauwelijks geslachtsrijp en nu al de baard in de keel

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (33): Tiny Masters of Today

Nauwelijks geslachtsrijp en nu al de baard in de keel

Boven aan het special thanks-lijstje in het boekje van Bang Bang Boom Cakes, het debuut van Tiny Masters of Today, staat ‘our parents’. En terecht, want die zullen voorlopig wel hun handen vol hebben aan het rockduo: zus Ada (11) en broer Ivan (13). De kids worden op het album bijgestaan door een Moldy Peach, een Butthole Surfer, een B52 en een Yeah Yeah Yeah. Het resultaat: een Album van de Week dat klinkt als de Leidse Sleuteltjes on acid.

Nauwelijks geslachtsrijp en nu al de baard in de keel

Het is bijna oneerlijk als je het als recensent, gewapend met pen en blocnote, moet opnemen tegen twee brugpiepers. Ada (11) en broer Ivan (13) komen uit Brooklyn, New York en vormen samen het duo Tiny Masters of Today. Maar je hoeft geen medelijden met de twee te hebben. Met de hulp van een club prominente indierockers hebben Ada en Ivan een album van formaat afgeleverd. Bang Bang Boom Cakes is Album van de Week.

Kinderen die zich op een carrière in de muziek storten, het gaat niet vaak goed. Meestal is er een singletje, zeggen we allemaal ‘ah gut’ en vergeten het kindersterretje op het moment dat de baard in de keel komt. De nederhoppende Moordgasten, het kleine neefje van Snoop en de blonde deugnieten van Hanson: waar zijn ze gebleven?

Toch heeft de Amerikaanse underground zich het afgelopen jaar flink op de kleine spruiten gestort. Zo verscheen er een ‘kinderen zingen The Ramones- cd’ en reïncarneerde Devo als kinderband in Dev 2.0. Tiny Masters Of Today is geen novelty-act. Het duo is uit ander hout gesneden en klinkt vuil, vuig en gemeen. Alsof het hier gaat om buitenechtelijke kinderen van The Hunches, The White Stripes en Sonic Youth. Bang Bang Boom Cakes klinkt alsof iemand op de strottenhoofden van reli-kinderband Les Poppys stond tijdens de opnames. Of alsof het hele Kinderen voor Kinderen-koor de studio van het obscure garagelabel In The Red heeft bestormd en zonder technicus aan de slag is gegaan. Er is niets kinderachtigs te bespeuren aan Bang Bang Boom Cakes.

Toch staat er Mute/EMI - een grote platenmaatschappij - op de verpakking. Dat is niet op de laatste plaats te danken aan de drummer die op het album speelt: Russell Simins, eveneens drummer van labelgenoot The Blues Explosion. Vandaar! Dat zijn naam ook achter de productie staat, wijst erop dat hij de drijvende kracht achter het project is. Het verklaart ook de indrukwekkende gastenlijst op Bang Bang Boom Cakes: Fred Schneider van The B52’s, Karen O van Yeah Yeah Yeahs, Kimya Dawson van Moldy Peaches en Butthole Surfer Gibby Haynes.

Dertien nummers lijkt heel wat, maar met het tempo waarmee Ada en Ivan ze erdoorheen jagen, is het half uurtje Bang Bang Boom Cakes zo voorbij. ‘Everyone seems to be having fun, first of all, there are no parents!’ is het filmfragment waarmee K.I.D.S een lekker catchy punknummertje begint. Op Stickin’ It To The Man legt Simmins de stokken even neer en speelt dj Atsushi Numata de beat met zijn draaitafels. Natuurlijk met een hakbijl in plaats van een naald op het element. Kghkghkghkghkgh!

Op Hologram World krijgen de twee kinderhipsters een zetje in de rug van twee Yeah Yeah Yeahs. De lick die gitarist Nick Zinner aflevert, mag er zijn. Maar ook die van Iwan zelf, even later in Radio Riot, is niet verkeerd. 13 jaar oud en al zo snobby en verveeld kunnen klinken: een hele prestatie. Tooty Frooty, de uitsmijter van het album had niet misstaan op een Blues Explosion-album. The blues is still number one!

Of Ada en Ivan nog een lange carrière voor de boeg hebben, is natuurlijk moeilijk te zeggen. Het visitekaartje dat ze deze week afleveren mag er in ieder geval zijn. Drummer/producer Russel Simmins heeft ze in ieder geval een mooi staaltje productie laten zien. Nauwelijks geslachtsrijp en nu al sex en drug en rock ‘n’ roll muziek maken, zo hoort het! En bang zijn dat de twee op het volgende album de baard in de keel zullen krijgen, hoeven we niet te zijn. Want zowel broer als zus hebben die nu al.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12