Zita Swoon maakt een grotestadsplaat met een plattelandsgevoel Zita Swoon maakt een grotestadsplaat met een plattelandsgevoel

Antwerpenaren vertalen geluk in transparante muziek

Zita Swoon maakt een grotestadsplaat met een plattelandsgevoel

Antwerpenaren vertalen geluk in transparante muziek

Het nieuwe album Big City van Zita Swoon klinkt ondanks zijn titel bepaald niet als een grotestadsplaat. In het heldere bandgeluid is geen ruimte meer voor de chaos van weleer en eigenlijk ook niet voor de hectiek van een drukke stad. Stef Kamil Carlens kiest welbewust voor de rust, in zijn huis en in zijn hoofd.

Antwerpenaren vertalen geluk in transparante muziek

Je hebt muzikanten die al ongelukkig worden van het idee gelukkig te zijn. De kwellingen van het leven leiden per slot van rekening tot de meest bijzondere kunst. Frontman Stef Kamil Carlens van Zita Swoon schaamt zich er helemaal niet voor. Hij antwoordt volmondig op de vraag of hij gelukkig is: “Ja, ik voel me heel goed, het gaat goed. Ik heb heel veel muziek kunnen maken de laatste jaren en dat is waar ik voor leef. Vooral live. Verder heb ik een zoon van vijf die gezond is en vrolijk en heb ik een mooi huis. Het is natuurlijk niet onvoorwaardelijk. Ik ben een piekeraar met weinig vertrouwen in de mensheid. Dat zal nooit weggaan.”

Het nieuwe Zita Swoon album Big City mag dan over de grote stad gaan, de plaat straalt een rustieke plattelandssfeer uit, die past bij de gemoedstoestand van Carlens en de zijnen. “Transparanter”, noemt Stef Kamil Carlens het zelf. “Bij de limited edition van de cd zit een dvd met een roadmovie over de band, die No Big City heet. Het was ons ook opgevallen dat we zelden lang in een stad blijven hangen. We zoeken al snel kleine dorpjes op of de bergen.” De chaos is dan ook stilaan uit het werk verdwenen. Stef Kamil Carlens kiest welbewust voor de rust, in zijn huis en in zijn hoofd. “Al zit er nog steeds veel informatie in. Dat wil ik graag zo houden.”

Toch loopt de stad als een rode draad door de teksten. “Ik had een song geschreven over Parijs, L’Opaque Paradis, een lied over een rit van een vader en een zoon naar de grote stad, en een vrolijk liedje dat I Feel Alive in the City heet. Verder vond ik het wel aardig om eens een heel simpele titel te kiezen.” Antwerpen is nog altijd de favoriete stad van Stef Kamil Carlens. “Ik heb er een ruim huis waar ik me erg thuis voel. Zodra ik de deur dicht doe ben ik in mijn eigen wereldje. Het staat eigenlijk net iets buiten de stad, maar met de fiets ben ik in vijftien minuten in het hartje van Antwerpen. Ik houd van Antwerpen ja, ik zal er altijd van houden. Er wordt over Antwerpenaren gezegd dat ze hun stad nooit zullen verlaten. Daar zit wel een grond van waarheid in.”

Met zijn persoonlijk leven gaat het misschien wel beter dan ooit, maar Carlens maakt zich wel zorgen om het geluk van zijn medemens. Hij speelde in oktober vorig jaar in Antwerpen op de muzikale manifestatie 0110, een dag vol protest tegen het Vlaams Belang onder leiding van oud-bandgenoot Tom Barman. “Ik vond dat een heel goed initiatief. Het was belangrijk om te laten zien dat er veel mensen niet akkoord gaan met een partij die onverdraagzaamheid uitstraalt.”

“Er zijn op dit moment veel mensen die over de planeet zwerven en op zoek zijn naar een leven,” zegt Carlens. “Die mensen komen terecht in onze steden; Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Brussel, Parijs, Toulouse. En daar worden ze niet bepaald gastvrij ontvangen. Ik heb het gevoel dat we moeten proberen begrip te hebben voor de redenen dat die mensen zijn gaan zwerven.”

Big City is verschenen op Chikaree en wordt verdeeld door Bang! Zita Swoon speelt op 13 april op Motel Mozaïque.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12