The Bloody Honkies smeedt het ijzer niet op zijn heetst The Bloody Honkies smeedt het ijzer niet op zijn heetst

Demo van The Bloody Honkies klinkt wel beter dan de laatste Stooges

The Bloody Honkies smeedt het ijzer niet op zijn heetst

Demo van The Bloody Honkies klinkt wel beter dan de laatste Stooges

Daags na Noorderslag leek The Bloody Honkies er helemaal klaar voor. Na een stomend optreden in de Groningse Oosterpoort buitelden volgens de sterke verhalen boekers en labels over elkaar heen. Toch bleef het tot nu toe stil. De reden: het afmaken van de debuut-cd duurde langer dan verwacht. Maar nu die klaar is, gaan de Honkies uitgebreid het land door.

Demo van The Bloody Honkies klinkt wel beter dan de laatste Stooges

Het ijzer was vlak na Noorderslag op z’n allerheetst voor The Bloody Honkies uit Lichtenvoorde. Helaas voor de garagerockband was meteen smeden geen optie: eerst moest de debuut-cd klaar zijn. En die had wat vertraging opgelopen, dus bleef het de afgelopen maanden stil.

“Misschien dat we er op Noorderslag al helemaal klaar voor hadden moeten zijn", erkent zanger Lawrence Mul. Maar je hebt nu eenmaal niet alles in de hand. De plaat maken nam veel meer tijd in beslag dan we dachten en wilden. En achteraf denk je nog: verdomme, wat ik nu hoor had veel beter gekund. Maar het klinkt allemaal lekker hoor. Misschien dat we volgende keer duidelijker moeten vastleggen wanneer iets af moet zijn. En verder geen gezeik.”

Door de korte, heftige show in Groningen, zorgde The Bloody Honkies voor een kleine sensatie op Noorderslag. Zodat boekers en platenlabels volgens de sterke verhalen in de rij stonden om de band te strikken. Een platenlabel heeft de groep nu nog niet, maar inmiddels is Rock ’n Roll Highschool de boeker geworden. “Dat werkt goed, de agenda zit lekker vol.” Het wachten met veel spelen is ook een bewuste keuze geweest. “Eerst moest de demo-cd helemaal af zijn. Nu dat zo is, kunnen we voluit gaan en veel spelen door heel Nederland. Ook op grotere evenementen als de Zwarte Cross in Lichtenvoorde, al is dat praktisch in onze achtertuin.”

Het op tape knallen van de acht nummers was zo gebeurd. In twee dagen tijd om precies te zijn. De band dook eind oktober vorig jaar met Eric Corton de studio in om snel mogelijk een compleet album op te nemen. “We hebben een paar dagen lekker zitten klooien”, beschrijft Mul de studiotijd. “De meeste songs zijn in een keer met zang op band gezet. Daarna duurde het afwerken vrij lang, maar nu is alles helemaal gemixed en gemastered en in eigen beheer hebben we de boekjes gemaakt. Zo konden we de plaat tenminste meenemen naar Motel Mozaïque.”

Acht nummers: dat klinkt niet als een erg lange debuut-cd. “Nou, de meeste nummers gaan wel over de drie en een halve, vier minuten heen”, zegt Mul. “Soms duren ze zelfs nog wat langer. We wilden er eigenlijk elf nummers op zetten, maar daar hadden we simpelweg de tijd niet voor. De twee dagen studiotijd waren nu eenmaal gratis en in die tijd moest het gebeuren.”

Maar dan nog: voor Nederlandse begrippen is een album van nog geen dertig minuten aan de korte kant. Al klinkt 'ie uiteindelijk wel beter dan de nieuwe Iggy & The Stooges, durft Mul voorzichtig te onderschrijven. En dat voor een plaat waar de mannen zelf het stickertje ‘demo’ opplakken. “We gaan de cd in ieder geval met een demo-sticker erop rond sturen. Tuurlijk, het had nog veel beter gekund als we de tijd ervoor hadden genomen, maar dat was gewoon niet zo. We kijken wel hoe het loopt.”

Beluister het hele interview met Lawrence  Mul van The Bloody Honkies in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12