Smutfish stottert met Daniel Johnston op zoek naar Wendy's

Haagse rootsband groeit uit tot begeleidingsclub Austins indiewonder

De Haagse rootsband Smutfish kreeg via het eigen boekingskantoor het aanbod om de voorprogramma's van de Amerikaan Daniel Johnston te doen. Al snel groeide de band uit tot begeleidingsband van Johnston. Maar wat moet je doen met een forse Amerikaan die constant honger heeft en de volgende dag bij het ontbijt geen idee meer heeft wie jij ook al weer was? Een enorme ervaring voor de Hagenezen dat mogelijk een vervolg krijgt in Amerika.

Haagse rootsband groeit uit tot begeleidingsclub Austins indiewonder

De Haagse rootsband Smutfisf speelde de afgelopen week in het voorprogramma van de Amerikaanse cultheld Daniel Johnston. Maar niet alleen dat, de Hagenezen begeleidden de singer-songwriter tijdens drie nummers. Tenminste, dat was de afspraak. Al snel werden dat er tien en voor ze het doorhadden stond Smutfish ook in Belgie achter Johnston. Mogelijk krijgt de samenwerking zelfs een vervolg aan de andere kant van de oceaan.

Zanger Melle de Boer van Smutfish is sinds een paar jaar een grote bewonderaar van Daniel Johnston: “De rest van de band kende hem eigenlijk helemaal niet. Inmiddels zijn ze ook fan. We hebben eigenlijk maar drie keer geoefend om de liedjes in te studeren, maar we hadden alles thuis al goed voorbereid. Uiteindelijk hebben we in Vera in Groningen voor het eerst met Daniel geoefend, vlak voor het eerste optreden.”

Het gaat niet goed met Daniel Johnston. De documentaire The Devil and Daniel Johnston laat dat goed zien. En nu zijn ouders eigenlijk te oud worden om voor hem te zorgen, waakt broer Dick over Daniel. De Boer: “Dick houdt alles in de gaten en is erg begaan met het lot van zijn broer.” Tijdens de tour door Nederland maakte Daniel een afwezige indruk. De Boer: “Hij zit in zijn eigen wereldje en let totaal niet op wat er om hem heen gebeurt. Soms wist hij bij het ontbijt niet eens wie wij waren. Uiteindelijk begon het hem te dagen: hé, daar is mijn band!”

En als Johnston zo afwezig is, blijft de vraag natuurlijk hoe hij Smutfish als voorprogramma vindt. De Boer:”Hij heeft ons niet zien spelen en luisterde niet eens. Hij zit echt in een vacuüm. Zijn broer kwam altijd wel kijken. We bekijken nu de mogelijkheid of we ook in Amerika als begeleidingsband meegaan en of we dan ook in het voorprogramma kunnen spelen.”

Dat Johnston optreedt, blijft een bijzondere gebeurtenis. Zo vaak steekt hij de oceaan niet over. De shows waren dan ook goed bezocht; een mooie gelegenheid voor Smutfish om zich in de picture te spelen. De Boer: “We moeten maar kijken wat er gebeurt. Maar we zijn ook wel een beetje laks in alles.“

De Boer hield onderweg in Nederland en Belgie een kort tourdagboekje bij voor de eigen nieuwsbrief. Lees het verhaal hieronder:

Tourverslag Smutfish met Daniel Johnston


En dan ineens rijd ik in een busje en zit Daniel Johnston op de achterbank. Hij kijkt rustig in z’n net gekochte "Archie, de man van staal" stripboek.
De rest van de band is al op weg naar de 013 in Tilburg, en ik haal met Daniel onze booker/tourmanager Henk op in Steenwijk.
Ik krijg het ineens doodsbenauwd. Toch weer niet goed opgelet tijdens de routebeschrijving.
“Is there a Wendy’s? I'm hungry “ "Eh... whats a Wendy?" stotter ik, maar hij begrijpt mij niet. Ik rijd maar gewoon door. Hoe kan ie nou honger hebben? In de Vera waar we gisteren speelden heeft ie van ‘s ochtend negen tot één uur achter elkaar zitten eten.
“Is there a Mc Donalds?” hoor ik dan. Ik voel me vreselijk omdat ik door m’n stotteren niet uit kan leggen dat ik geen idee heb waar we zijn en gewoon maar even door moeten rijden.
Een moment bedenk ik me dat ik hem zo kan ontvoeren. Onze gitaren liggen achterin. Daniel en ik de hele wereld rond. Zou een mooi avontuur zijn.

Dan belt booker Henk, we zitten wonderlijk genoeg in de buurt van Steenwijk en bij de afrit is een Mac. Henk komt ons tegemoet en ik geef m snel de sleutel van het busje. Daniel geniet van zijn Big Mac menu met een cola light.

We zitten met z'n allen achter de Paradiso op een terrasje aan de gracht een biertje te drinken. Daniel is totaal in beslag genomen door eenden. Peter Hammil, de frontman van de Van der Graaf Generator die die avond ook in de Paradiso speelt, komt ook het terras op. Een groot contrast, de magere, gedistingeerde Engelsman en Amerikaan Daniel Johnston.
Toetsen-Frank (We hebben Frank van den Bos, tot vorig jaar toetsenist van de Kift, gevraagd om met ons mee te spelen) ziet hoe mooi het is dat 2 grote singer songwriters die geen weet hebben van elkaar zo dicht bij elkaar staan. Camera-Ilse, die de Smutfilm maakt, filmt hoe Frank, met de zenuwen in z’n hart, een gesprek met Peter Hammil aanknoopt.

Vijf dagen vol verhalen. Wij spelen eerst een korte set met eigen liedjes, daarna doet Daniel Johnston 5 liedjes alleen op gitaar en daarna begeleiden wij nog zo'n 10 liedjes.
Na elk optreden geeft Daniel aan dat hij liever niet in z’n eentje speelt. En elke dag speelt hij 1 liedje minder solo en roept ons dan snel op het podium.

Daniel lijkt het erg naar z’n zin te hebben. Er word een 2 metersessie opgenomen en besloten dat we ook meespelen in Brussel, waar ze een hele show rond Daniel gebouwd hebben. De VRT is er, en Das Pop speelt ook 3 liedjes met Daniel. Als Grande finale begeleiden we met Das Pop Daniels laatste lied. Met de bassist van Das Pop schreeuw ik door de microfoon de refreinen mee. Net echt allemaal, maar ergens vind ik dit vreselijk.
Via Booker Henk hoor ik dat Broer Dick Johnston, die de boel allemaal een beetje in de gaten houdt, heeft aangegeven dat hij wil dat we met Daniel ook in Amerika gaan touren. Best, zolang Smutfish maar in het voorprogramma speelt.
We zullen zien. De Johnston Broers hebben ons alle 4 in ieder geval zeer geraakt tijdens dit mooie avontuur.

3VOOR12 verslaggever Rob Bruijgoms filmde het optreden in Vera. Het resultaat is binnenkort op het digitale kanaal te zien!

Komende speeldata Smutfish:

26 april Playlab met Dick Zuilhof(!), Paard van Troje, Den Haag
29 April de Roestbak/ RockArty Festival, Oldenzaal (NL)
13 mei Urban Explorers Festival, Dordrecht (Melle&Rob)
03 juni Live in the living, Amsterdam