"Paaspop is nu zoals we het willen hebben" "Paaspop is nu zoals we het willen hebben"

3VOOR12 Brabant gelanceerd op Paaspop 2007

"Paaspop is nu zoals we het willen hebben"

3VOOR12 Brabant gelanceerd op Paaspop 2007

Diehardfestivalgangers zijn de rugtassen al aan het inpakken. Want Paaspop in Schijndel staat voor de deur, de officieuze aftrap van het Nederlandse festivalseizoen. Organisator Peter Sanders heeft een belangrijk doel: de 18.000 bezoekers moeten het extreem naar hun zin hebben. 3VOOR12 Brabant gaat met twaalf man sterk naar de Molenheide voor een verslag en checkt of dit doel wordt gehaald.

3VOOR12 Brabant gelanceerd op Paaspop 2007

Er valt het hele jaar door niet veel te beleven op popgebied in het Brabantse Schijndel. Af en toe eens een lokaal bandje in de kroeg om de hoek, dat was het wel. Maar in het Paasweekend doen opeens tientallen bands Schijndel aan voor Paaspop, en dat zijn lang niet allemaal kleintjes. Dit jaar zijn onder meer Within Temptation, Audio Bulleys, Bløf, After Forever, The Rifles, Rowwen Hèze en Ilse DeLange op Paaspop te zien. Het uit de kluiten gewassen dorpsfeest heeft inmiddels al jaren de eer het Nederlandse festivalseizoen officieus te openen en is de laatste jaren groter en groter geworden. Komend weekend verwacht Paaspop over twee dagen zo’n 18.000 bezoekers.

Een flink evenement dus dat direct wordt aangegrepen om de nieuwe portalsite 3VOOR12 Brabant te lanceren. Dit is het samenwerkingsverband tussen de bestaande lokale popsites 3VOOR12/Breda, 3VOOR12/Den Bosch, 3VOOR12/Eindhoven en 3VOOR12/Tilburg. Vind je het zelf nog te koud om te kamperen, dan is 3VOOR12 Brabant met twaalf man sterk twee volle dagen aanwezig om uitgebreid verslag te doen van alles wat er Paaspop gebeurt. De voorpret is er al begonnen met weggeefacties en artikelen over de acts die op het festival staan.

De groei van Paaspop, met in 2007 zelfs 70 acts op vijf podia, is volgens organisator Peter Sanders door de jaren heen vanzelf gegaan. “Het festival is ooit met een podium met rockbandjes begonnen op de manege bij de Molenheide”, vertelt Sanders, zelf organisator sinds 1990. “Opeens kom je op het idee om er een tentje bij te zetten. Na de derde tent moesten we er echt het terrein naast de manege op. Daarna is er nog een danstent gekomen. Nu is onze formule wel af, we hebben het festival nu zoals we het willen.”

In twee dagen komen er tegenwoordig 18.000 man op het festival af. Voor elk wat wils: dat is de belangrijkste doelstelling van het festival. Er zijn aparte podia voor dance, harde gitaren en onbekende bands, er is een tent voor comedy en cabaret en uiteraard staan de grote mainstream namen voor een breed publiek op een hoofdpodium. Dat heeft volgens Sanders niets met schizofrenie te maken. “Lowlands is qua opzet toch ook heel breed? Ons publiek vindt die diversiteit geweldig. Tegenwoordig hebben we vijf heel verschillende tenten met een andere programmering en aankleding.” Ook daar heeft nooit een duidelijk plan achter gezeten. ”Dat is gewoon op gevoel gegaan.”

Zo’n jarenlange gevoelskwestie wil voor Sanders ook niet zeggen dat Paaspop dan maar een festival zonder duidelijke visie is. De gedachte erachter is hooguit niet erg uitgebreid. Sanders: “Onze visie is om het mooiste festival van Nederland neer te zetten waar mensen twee dagen lang extreem veel plezier hebben. Onze formule is duidelijk: de Nederlandse top inclusief de mainstream en spannende internationale acts. Als ik het moet vergelijken: Pinkpop is een leuk festival, maar ik verveel me er helemaal dood. Dat grote veld met de Chili Peppers en slecht geluid zegt me helemaal niets. Bij ons is de festivalbeleving veel intenser en tien keer zo mooi.”

Paaspop vindt plaats op 7 en 8 april op festivalterrein De Molenheide in Schijndel. 3VOOR12 Brabant doet het hele weekend verslag. Beluister het hele interview met Peter Sanders in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12